Vrijwel alle diabeteszorgprofessionals volgen de ontwikkelingen rondom de kunstmatige alvleesklier van Robin Koops. Momenteel wordt in het Rijnstate Ziekenhuis Arnhem de veiligheid van de AP van Inreda getest bij twintig kinderen met diabetes type 1 tussen de twaalf en achttien jaar. Betrokken internist endocrinoloog Arianne van Bon praat u bij.
Idealiter streeft elke zorgverlener ernaar te handelen volgens Evidence Based Practice (EBP). In de praktijk merk ik echter dat het onderbouwen van het eigen handelen met onderzoek (evidence) veel collega`s afschrikt. Ik krijg regelmatig reacties variërend van: ‘dat doe ik al jaren’, ‘ik ben geen onderzoeker’, tot ‘de patiënt doet niet wat ik adviseer’. In onderstaande casus beschrijf ik hoe je EBP kunt toepassen in je werkwijze.
Diabetes en zwangerschap. Het blijft een combinatie die extra aandacht behoeft. Internist endocrinoloog dr. Harold de Valk bezocht in het najaar van 2022 de EASD in Zweden en deed verslag van drie onderzoeken. Wat kunnen we hieruit leren?
Demi Verhoeven rondt binnenkort de opleiding tot diabetesverpleegkundige af. Ze neemt de patiënten over van Mirjam Schouten, die onlangs met vervroegd pensioen ging. Hoe was het om ruim 25 jaar terug als diabetesverpleegkundige te beginnen en waarom kiezen de nieuwkomers anno 2022 voor dit vak?
Wilma Schouwstra ziet in de praktijk dat naasten vaak eerder doorhebben dat het niet goed gaat bij het managen van de diabetes bij ouderen. Hoe kaart je dit gesprek aan?
‘Een tijd terug vroeg een man van tachtig om een insulinepomp met CGM. Eerst waren we huiverig, maar we hebben het toch gedaan en het gaat erg goed’. Margriet Bonthuis en Marlies Wouters delen hun ervaringen bij oudere diabetespatiënten.
Incontinentie is feitelijk geen op zichzelf staande aandoening, maar een probleem waar mensen mee te maken kunnen krijgen onder invloed van iets anders. Een goed voorbeeld daarvan is diabetes, ofwel suikerziekte. “Deze aandoening kent een duidelijke overlap met de continentiezorg”, vertellen zorgdeskundigen Ingrid Sinke en Harm Odolphy.
De ontwikkelingen op het gebied van diabetestechnologie gaan in een razend tempo. Glucosesensoren en hybrid closed loop-systemen geven mensen met diabetes steeds meer mogelijkheden hun glucosewaarden goed te managen. Maar hiervoor is veel educatie en kennis over techniek nodig.
Op sociale media lijkt het soms wel een sport voor mensen met diabetes om een zo hoog mogelijke Time in Range te halen. Hoe kun je dit als diabetesprofessional duiden? We vroegen het aan verpleegkundig specialist in opleiding Susanne Pathuis.
Ze stelt vragen als een oen aan haar patiënten en helpt ze bij het formuleren van als-dan-doelen. Hiermee stimuleert Marijke Vloedbeld, diabetesverpleegkundige én leefstijlcoach, gezond gedrag bij haar patiënten. Hoe pakt ze dat aan?
Diabetesverpleegkundige van Diatime, Irene Wolst, volgde afgelopen oktober de ISPAD (International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes). Wat viel haar op? Enkele hoogtepunten van de ISPAD.
Tijdens de ISPAD was er ook aandacht voor de do’s and don’ts rondom zorg op afstand.
Continue of flash glucosemonitoren generen waardevolle diabetesdata voor het optimaliseren van de instelling van een diabetespatiënt. Maar hoe vertaalt u deze data naar een motiverend gesprek met uw patiënt?
Vrouwen die de diagnose zwangerschapsdiabetes krijgen, vallen vaak van hun roze wolk. Medicalisering van de zwangerschap blijft ze deels bespaard als ze voor hun diabetes behandeld worden in de eerste lijn.
Diabetesverpleegkundige Irene Wolst en Jeanne de Jongh delen ervaringen over het behandelen van kinderen met diabetes type 2.
Het is een terugkerende vraag in de spreekkamer. ‘Mag ik met mijn insulinepomp en glucosesensor door het poortje op het vliegveld? En hoe zit het met mijn diabeteshulpmiddelen in de handbagage?’ We belden met een securitymedewerker van Schiphol en met enkele firma’s van glucosesensoren en zetten de adviezen op een rij.
De pleisters van glucosesensoren, insulinepods of infusiesets kunnen huidirritaties veroorzaken bij mensen met diabetes. Deze irritaties kunnen ontstaan door het dragen van de hulpmiddelen maar ook door het op een onjuiste manier verwijderen ervan.
Hij laat te snel los, wat kan ik hieraan doen? Deze vraag krijgen we vaak van mensen die een glucosesensor, Omnipod of infuuspleister dragen. Vooral in de zomer, als het warmer wordt en je lekker wilt zwemmen. Deze tips helpen je om te zorgen dat je hulpmiddel zo lang mogelijk blijft zitten.
Mensen met diabetes kunnen grote problemen ervaren als hun huid reageert op de pleisters van glucosesensoren, insulinepods of infusiesets. Dermatoloog Ronald H. Houwing zet met succes ontstekingsremmende glucocorticoïdspray in bij mensen met een stoma die huidirritaties hebben. Werkt dit ook bij diabetespatiënten? En zo ja, wanneer is dit een geschikte therapie en hoe kan het ingezet worden? Lees het in deze casus.
Stuur een bericht naar info@mediq.com