Klantonderzoek: Gebruik teststrips neemt af

Wijziging in vergoeding van teststrips
Recent is er een ingrijpende wijziging doorgevoerd in de vergoeding van teststrips. Tot voor kort werden er 50 teststrips per kwartaal vergoed, maar op dit moment wordt door de meeste zorgverzekeraars de vergoeding beperkt tot 50 stuks per jaar. Dit besluit heeft geleid tot bezorgdheid onder gebruikers, vooral degenen die regelmatig teststrips nodig hebben naast hun glucosemonitoring sensoren. Omdat wij benieuwd waren hoe onze klanten de teststrips inzetten en gebruiken hebben we hier een klantonderzoek naar gedaan1.Opmerkelijke resultaten
De enquête, die werd uitgevoerd onder volwassen gebruikers van glucosemonitoring sensoren, had als doel inzicht te krijgen in hoe onze klanten teststrips gebruiken naast de sensoren die zij ontvangen. Van de 1467 gemailde klanten, vulden 255 respondenten de enquête volledig in, wat een mooi aantal is om de resultaten goed te kunnen beoordelen.Een van de belangrijkste bevindingen was dat ongeveer 60% van de respondenten genoeg heeft aan de teststrips als de vergoeding wordt beperkt tot 50 stuks per jaar. Dit percentage omvat degenen die nooit of slechts een paar keer per maand teststrips gebruiken.
Teststrip gebruik kan o.a. iets zeggen over het vertrouwen in de waardes van een sensor. In deze enquête gaf 67% van de respondenten aan deze als betrouwbaar tot heel betrouwbaar te ervaren. Dit is vrij laag voor de beloftes die in de markt worden gecommuniceerd.
Een ander opvallend resultaat was dat 27% van de respondenten ooit teststrips heeft weggegooid omdat deze over de gebruiksdatum waren. Dit wijst op een aanzienlijke verspilling die kan worden verminderd door passender gebruik van teststrips. Van de ondervraagde klanten geeft 30% dan ook aan dat ze teveel teststrips ontvangen. Daarentegen vindt 14% van de klanten dat ze te weinig krijgen.
Hoe gaat Mediq om met de wijziging in vergoeding teststrips?
De resultaten van het klantonderzoek naar het gebruik van teststrips naast glucosemonitoring sensoren laten zien dat er ruimte is voor meer doelmatige inzet van medische hulpmiddelen. Door verspilling te verminderen en zorg slim te organiseren, kunnen we bijdragen aan een toekomstbestendig zorgsysteem. Vanaf deze zomer zullen wij, op basis van de vergoedingswijziging, de levering van teststrips naar 50 stuks per jaar terugbrengen. Dat wil zeggen dat klanten 1 doosje per jaar standaard geleverd krijgen. Omdat ons onderzoek heeft uitgewezen dat niet iedereen hiermee uitkomt, willen we onze klanten hierin tegemoetkomen. Indien nodig kan hij of zij via Mijn Mediq een keer per jaar een doosje extra bestellen. Als service van Mediq. Want dat is waar passende zorg over gaat.
Bij Mediq draait passende zorg om waarde: voor de patiënt, voor de zorgprofessional én voor het zorgsysteem. Passende zorg betekent precies de juiste zorg, op het juiste moment, op de juiste plek – met de juiste middelen. Dus het gaat om een manier van werken die kwaliteit en betaalbaarheid verenigt.
Voor de patiënt betekent dit menselijke zorg die past, voorkomt en ondersteunt – zonder overbehandeling of verspilling. Bij Mediq betekent dit zorg die aansluit bij het leven van de patiënt. Geen standaardoplossing, maar zorg op maat – in samenspraak met zorgprofessionals en ondersteund door de nieuwste inzichten.
1. Klantonderzoek maart 2025 onder meer dan 250 Mediq klanten.