Zorgdeskundige Henny spot de nieuwste ontwikkelingen tijdens EASD

Zorgdeskundige Henny van Straaten naar diabetescongres
Bezoek aan diabetescongres

Nieuwe diabeteshulpmiddelen, producten en onderzoeken

In september bezocht Henny van der Straaten – diabetes- en vasculair verpleegkundige – voor Mediq het congres van de EASD (European Association for the Study of Diabetes) in Hamburg. Het was onmogelijk om alle onderzoekpresentaties bij te wonen, maar toch deelt zij hier met jullie een selectie van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van diabetes.

Experts uit de hele wereld ontmoeten

De EASD wordt elk jaar in een andere Europese stad georganiseerd, dit keer voor de 59ste keer. Tijdens de EASD ontmoeten diabetesexperts, wetenschappers en specialisten in de diabeteszorg vanuit de hele wereld elkaar om kennis te delen. Grote landen zoals Amerika, China en het Verenigd Koninkrijk zijn sterk vertegenwoordigd. Maar ook Nederlandse onderzoekers presenteerden hier hun onderzoeksresultaten.

Gezonder oud met glucosesensor

Ook dit jaar werden tijdens de EASD veel studies gepresenteerd over glucosesensortherapie. Steeds vaker wordt aangetoond dat mensen door het gebruik van een glucosesensor op latere leeftijd minder last hebben van complicaties. Mensen worden dus gezonder oud. In de dagelijkse praktijk hebben mensen met een glucosesensor ook minder kans op hypo’s. Dankzij de hybride closed loop-systemen hebben mensen bovendien ook minder hypers. Veel fabrikanten toonden op de EASD hun nieuwe ontwikkelingen.

Eén keer per week insuline toedienen

Daarnaast werd er meer bekend over langwerkende insulinesoorten. Deze hoeven maar één keer per week geïnjecteerd te worden. Deze insulinesoorten zijn nog niet beschikbaar, maar kunnen in de toekomst voor bepaalde mensen veelbelovend zijn. Zo kan het onder meer bijdragen aan de therapietrouw. Insuline efsitora alfa is een langwerkende ‘wekelijkse’ insuline van Lilly. Deze bevindt zich nog in fase II-onderzoek. Naar verwachting komt deze eind 2026 op de markt.

De studie naar insuline icodec van Novo Nordisk heeft ook in Nederland plaatsgevonden en zal in het nieuwe jaar op de markt komen. Uit een door Novo Nordisk gefinancierd internationaal onderzoek (ONWARDS-trials) bleek dat het wekelijks toedienen van insuline icodec gelijkwaardig is aan dagelijks toedienen van insuline degludec in het verlagen van de bloedglucose. Wel was het risico op hypoglykemiën in de icodec-groep hoger dan in de degludec-groep. Of deze langwerkende insulinesoorten ook in Nederland beschikbaar komen is vooralsnog niet duidelijk.

Connected insulin pens

Inmiddels zijn meerdere fabrikanten bezig met de ontwikkeling van een dop die op een insulinepen gezet kan worden. Deze ‘doppen’ ook wel connected insulin pens genoemd, werken samen met een app. In de app wordt informatie opgeslagen over hoeveel insuline op welk tijdstip is toegediend. Daarnaast zijn de corresponderende glucosewaarden van een sensor of glucosemeter zichtbaar in de app. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van gemiste doses insuline en het verbeteren van de therapietrouw, maar geeft ook, zowel de patiënt als de zorgverlener, een veel completer beeld van de glucosewaarden in combinatie met de toegediende insuline.

Vier systemen

Tijdens de EASD was er onder meer aandacht voor de volgende systemen:

  • Sanofi heeft een smartcap die communiceert met een app waarin glucosewaarden genoteerd moeten worden en die helpt met adviezen over de insulinedosering.
  • Lilly heeft een vergelijkbaar systeem: Tempo. Dit systeem bevat een insulinepen, een Tempo Smart button, een bloedglucosemeter en een Tempo App.
  • De NovoPen 6 en de NovoPen Echo Plus kunnen onder meer samenwerken met de app FreeStyle LibreLink. Met een scan kunnen de gegevens uit deze smart pennen automatisch worden overgebracht naar de app.
Deze drie systemen komen voorlopig niet in Nederland beschikbaar vanwege het preferentiebeleid.

  • Medtronic heeft een smart MDI-systeem ontwikkeld. Dit bestaat uit het smart InPen-insulinesysteem dat gebruikt kan worden in combinatie met de Simplera CGM en een bijbehorende app. Dit systeem kan insulinedoseringen berekenen en herinneringen geven om insuline toe te dienen. Medtronic zal het smart MDI-systeem gefaseerd in Europa introduceren.

Diabetes type 2 omkeren

Een studie toonde aan dat diabetes type 2 omkeerbaar is als iemand binnen vijf tot zeven jaar na de diagnose begint met een gezonde leefstijl. Naast het belang van voldoende beweging en gezonde voeding, is er hierbij toenemende aandacht voor stressbeheersing en goede nachtrust. Deze onderzoeksresultaten laten zien dat het zinvol kan zijn om mensen een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) aan te bieden. Op Loketgezondleven.nl vinden jullie een overzicht van welke GLI’s worden vergoed en wat de inclusiecriteria zijn.

Ieder land is anders

De EASD is een internationaal congres. Veel ontwikkelingen die hier worden gepresenteerd zijn niet op korte termijn in Nederland beschikbaar. Ieder land heeft immers land-specifieke veiligheidsnormen waaraan voldaan moet worden. Ook hebben veel landen eigen instituten die testen doen en keurmerken afgeven. En natuurlijk moet de gezondheidszorg betaalbaar blijven, waardoor er soms bepaalde keuzes gemaakt worden. Ieder land kan andere keuzes maken.

Daarbij komt dat wetenschappelijk onderzoek dikwijls jaren duurt. Vaak roept een studie ook weer nieuwe vragen op, waardoor er nog nader onderzoek gedaan moet worden. Dat betekent dat het soms jaren kan duren voordat een nieuwe ontwikkeling in de praktijk bruikbaar is. Maar alle medicijnen en hulpmiddelen die we nu hebben zijn uit wetenschappelijk onderzoek voortgekomen. Dat betekent dat er al veel goeds is ontwikkeld.

Bronnen:

Flyer van diabetescongres

Mediq op congressen

Mediq is op deze congressen aanwezig omdat we ons verantwoordelijk voelen voor de kwaliteit van diabeteshulpmiddelen die we leveren aan onze klanten. Zo beoordelen we onder meer of nieuwe producten betrouwbaar, veilig en duurzaam zijn. Ook kunnen we helpen om bepaalde producten beschikbaar te krijgen in Nederland.

Behandelaar bespreekt diabetes plan met patient
Kenniscentrum

Meer lezen over diabetes?

Mediq ondersteunt u graag met slimme diensten en relevante kennis. Want goede zorg gaat verder dan alleen het leveren van de juiste producten voor elke patiënt. Ook aandacht, vakmanschap en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen zijn onmisbaar. In ons kenniscentrum leest u kennisartikelen, interviews, casuïstiek en tips.