Diabetes en zwangerschap; geleerde lessen

Zwangere vrouw eet fruit in haar keuken
Diabetes en zwangerschap. Het blijft een combinatie die extra aandacht behoeft. Internist endocrinoloog dr. Harold de Valk bezocht in het najaar van 2022 de EASD in Zweden en deed verslag van drie onderzoeken. Wat kunnen we hieruit leren?

Risico op aangeboren hartafwijkingen nog steeds verhoogd

Het is bekend dat vrouwen met diabetes type 1 en type 2 een verhoogde kans hebben op het krijgen van een kindje met een congenitale hartafwijking. In een Franse studie is onderzocht hoeveel dit risico is verhoogd in de huidige tijd?

Om dit te onderzoeken hebben ze bij meer dan 100.000 vrouwen gekeken naar de prevalentie van congenitale hartafwijkingen.

Wat bleek? Bij de controlegroep kregen 8 van de 1000 vrouwen een kind met een aangeboren hartafwijking, terwijl dit bij type 1 diabetes 29 van 1000 baby’s betrof en bij type 2 diabetes 27 van de 1000. Hier is dus sprake van een significant verhoogd risico, hetgeen mogelijk meegenomen kan worden in de voorlichting van vrouwen met diabetes met een zwangerschapswens. Bekijk hier het verslag dat internist Harold de Valk deed van dit onderzoek tijdens de EASD 2022.

Strikte controle en behandeling is aanbevolen

In een kleine Duitse studie is onderzocht wat het effect is van microalbuminurie tijdens de zwangerschap op de korte en lange termijn. Aan de studie deden 190 vrouwen met diabetes mee. 100 van hen had microalbuminurie tijdens de zwangerschap en 90 vrouwen niet. Wat bleek?

  • Bij de vrouwen met microalbuminurie werd vaker ook retinopathie gezien. Dit is een reden om deze vrouwen in de toekomst te blijven attenderen op een strikte follow-up bij de oogarts.
  • De zwangerschapsuitkomsten van de vrouwen met microalbuminurie waren slechter dan bij de vrouwen zonder microalbuminurie. Pre-eclampsie, pretherme bevallingen en perinatale sterfte (hetzij gering) werden vaker gezien.
  • Om zicht te krijgen op de langetermijngevolgen van microalbuminurie werd gekeken hoe het met de vrouwen was dertien jaar na de zwangerschap. Het bleek dat een derde van de vrouwen last had van chronische nierinsufficiëntie.

Overall conclusie? Microalbuminurie tijdens de zwangerschap is geen onschuldige bevinding en daarom een indicatie voor een strikte controle en behandeling, tijdens en na de zwangerschap.

Bekijk hier de details van de studie over het effect van microalbuminurie op de zwangerschap op korte en lange termijn.

Diagnose ADHD? Mogelijk had de moeder diabetes tijdens de zwangerschap

Uit internationaal onderzoek blijkt dat vrouwen met diabetes een licht verhoogde kans hebben om een kind te krijgen met ADHD. Hierbij gaat het zowel om vrouwen met diabetes type 1 en type 2, als vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Volgens internist endocrinoloog Harold de Valk is dit licht verhoogde risico geen reden om dit pre-conceptueel met de vrouwen te bespreken, maar kan deze kennis waardevol zijn indien gezocht wordt naar mogelijke oorzaken waarom een kind ADHD heeft ontwikkeld. Bekijk hier het verslag over de studie ADHD bij kinderen van vrouwen met diabetes.