Blog: Mantelzorger, wat doe je het goed

vrouw knuffelt moeder in rolstoel
10 november 2023
Vandaag is het de Dag van de mantelzorg. Dé dag om de mantelzorgers die dagelijks voor hun dierbaren zorgen extra in het zonnetje te zetten. In Nederland zijn er 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Bij Mediq weten we hoe belangrijk de mantelzorgers in Nederland zijn, maar ook hoe pittig dit voor degene die zorgt kan zijn. Daarom tekenen we vandaag de petitie van MantelzorgNL voor meer erkenning en waardering voor mantelzorgers.

Belang van mantelzorgers

Met de enorme druk waar de zorg op het moment mee te maken heeft, zijn mantelzorgers belangrijker dan ooit. Wie voor een familielid, kind of vriend(in) zorgt – krijgt te maken met formulieren en ingewikkelde regels. Ook krijgen ze met veel verschillende zorgprofessionals en organisaties te maken. Veel van onze collega’s zijn mantelzorger en weten als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. Elke dag zetten ze zich in om de zorg  weer wat gemakkelijker te maken. Voor Marcia Luijendijk, Algemeen Directeur van Mediq Benelux, is dit een onderwerp dat haar aan het hart gaat. Met een dochter met een verstandelijke beperking begrijpt ze de lasten en vreugden van het mantelzorgen als geen ander. 

Vakje verkeerd aangekruist?

"Ik ben bijna 20 jaar mantelzorger voor onze dochter. Ze heeft continu 1-op-1 zorg en aandacht nodig. Sinds haar 17e woont ze in een zorginstelling, maar in de jaren daarvoor stonden aspecten van mijn leven, waaronder mijn carrière op pauze en was ik grotendeels bezig met de zorg voor onze dochter. Bij zulke intensieve zorg, komt er naast de daadwerkelijke zorg ook veel administratie en regelwerk bij. Ik denk dat er toentertijd weken waren waarin we wel tien uur kwijt waren aan de administratie rondom de zorg en om afspraken te maken met verschillende instanties en zorgprofessionals. Voor onze dochter hadden we bijvoorbeeld een groepsapp waarin 18 mensen, waaronder vrienden, zorgprofessionals en begeleiders, betrokken waren om te regelen dat de juiste zorg dagelijks beschikbaar was. Onze dochter had extra intensieve zorg thuis nodig en had daarom een Persoons Gebonden Budget (PGB). Natuurlijk moet je alle zorg die je inhuurt en betaalt ook netjes verantwoorden voor het zorgkantoor. Als ik dan niet het juiste vakje had ingevuld, of er veranderde iets in de tarieven en de vergoeding, kon ik weer opnieuw beginnen."

Zo makkelijk mogelijk maken 

Wanneer je medische hulpmiddelen moet regelen wil je dat het makkelijk gaat. Je hebt naast alle administratieve zaken en de nodige emoties, geen energie meer om nog na te denken over het regelen van bijvoorbeeld incontinentiemateriaal. Het liefst wil je dat een bedrijf als Mediq alle administratieve zaken, zoals vergoedingen, regelt met de zorgverzekeraar en de huisarts en dat iemand gewoon de materialen in huis krijgt. Maar ook Mediq heeft de juiste formulieren nodig. Wij zijn gebonden aan de regels van de zorgverzekeraar en moeten de zorg kunnen verantwoorden, dat is logisch. Omdat we begrijpen dat het regelwerk rondom de zorg voor uw naaste veel vraagt, proberen we als leverancier van medische hulpmiddelen de administratieve processen dan ook zo makkelijk mogelijk te maken. Dit doen we onder andere door zaken zo veel als mogelijk digitaal te regelen. Voor zowel zorgprofessionals als patiënten.

Op deze Dag van de Mantelzorg willen we alle mantelzorgers in Nederland bedanken voor hun onmisbare inzet. We weten dat het niet altijd makkelijk is om voor een ander te zorgen. Jij hebt altijd aandacht voor de ander. Vandaag geven we die aandacht aan jou als mantelzorger. Mantelzorger, wat doe je het goed!

Informatie over ondersteuning voor mantelzorgers kunt u vinden op de website van MantelzorgNL