Op reis met medische hulpmiddelen
Voorbereiden op uw reis of vakantie met medische hulpmiddelen
Gebruikt u medische hulpmiddelen, medische voeding of medicijnen? En gaat u op vakantie of op reis? Om u op weg te helpen, geven we u een tips voor reizen met medische hulpmiddelen. Op deze pagina vindt u algemene tips, tips voor uw vliegreis en informatie speciaal voor reizen met diabetes, slaapapneu, continentiezorg, stomazorg en medische voeding. Alvast een goede reis gewenst!
Algemene tips
- Check vooraf bij uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij wat u mag meenemen en waar u rekening mee moet houden.
- Neem een overzicht mee van alle medicijnen die u gebruikt, genoemd bij hun internationale stofnamen, zodat een een arts of apotheker bij een noodgeval kan zien welke medicijnen u nodig heeft.
- Bewaar uw medicijnen op de manier die voorgeschreven is in de bijsluiter. Ook in de auto, caravan, tent, boot of fietstas kan het erg warm worden. Moeten uw medicijnen koel bewaard worden? Gebruik een koelbox, koeltas of koel-etui.
- Zoek uit hoe het met de stroomvoorziening zit op uw plaats van bestemming en neem voor de zekerheid een universele stroomadapter, verlengkabel en reservestroomvoorziening of extra batterij(en) mee.
- Medische hulpmiddelen die u meeneemt op vakantie zijn verzekerd als u uw bagage heeft meeverzekerd. Kijk in de polisvoorwaarden voor de maximale vergoeding en het eigen risico per gebeurtenis.
- Mediq bezorgt landelijk, en levert bestellingen en ondersteuning op alle vakantieadressen in Nederland. Wel zo gemakkelijk!
Reizen met het vliegtuig
- Geef ruim van tevoren bij uw luchtvaartmaatschappij aan dat u medische apparatuur en/of voeding meeneemt. Dan kunnen zij de nodige maatregelen treffen. Bovendien mag u in dit geval extra (hand)bagage meenemen.
- In sommige situaties dient u vooraf een medisch formulier in te vullen. De regels hiervoor kunnen per luchtvaartmaatschappij verschillen. Neem daarom altijd contact op met uw luchtvaartmaatschappij. Eventueel kan uw arts u een verklaring van medische noodzaak geven voor uw apparaat.
- Voor handbagage gelden strenge eisen. Alle vloeistoffen, gels en medicijnen moeten in een hersluitbare, doorzichtige plastic zak verpakt zijn en mogen bij elkaar mogen ze maximaal 1 liter zijn. Verpakkingen van vloeistoffen en gels mogen maximaal 100 ml bevatten. Alleen vloeibare medicijnen mogen in grotere verpakkingen zitten. Hiervoor moet u kunnen aantonen dat deze op naam van u (of uw kind) staan, bijvoorbeeld met een medicijnoverzicht.
- Check in bij een bemande balie zodat u kunt controleren of alles goed geregeld is.
- Check uw bagage met medische apparatuur in bij de balie afwijkende bagage. Medische apparatuur mag niet vervoerd worden in de bagageruimte vanwege de kans op bevriezing. Het grondpersoneel geeft uw medische bagage de juiste labels.
Tips voor reizen met diabetes
- Download uw vakantiechecklist en reisverklaring
- Gaat u met het vliegtuig? Bereid u goed voor op uw vliegreis met een sensor of insulinepomp.
- Neem een medisch paspoort mee of verklaring van de arts dat u diabetes heeft en medicijnen en hulpmiddelen nodig heeft.
- Verdeel uw spullen over de koffer en de handbagage: als de koffer niet aankomt, heeft u de spullen uit de handbagage nog.
- Insuline altijd koel en buiten direct zonlicht bewaren. Bijvoorbeeld in speciale koeltasjes.
- Als uw reis meer dan twee uur tijdsverschil bevat, neem dan contact op met uw zorgprofessional.
- Neem druivensuiker (Glucopep) of Hypofit mee.
- Neem in uw handbagage extra eten (koolhydraten) mee.
Tips voor reizen met apparatuur voor slaapapneutherapie
- Neem uw CPAP-paspoort mee waarin de therapie omschreven wordt.
- Zorg ook voor een OSA-douaneverklaring: een verklaring om uw CPAP-apparatuur als handbagage te vervoeren in het vliegtuig.
- Controleer de aanvaardbare stroomsterkte op de achterkant van uw CPAP-toestel. Uw medische apparaat is normaal gesproken uitgerust met een universele elektrische stroomvoorziening, maar het kan nodig zijn om een speciale adapter te gebruiken.
Tips voor uw reis met continentie en/of stomazorg
- Een goede voorbereiding van uw reis helpt u wanneer u met uw medische hulpmiddelen op vakantie gaat. Daarom delen we het vakantieboekje ‘Op vakantie met medische hulpmiddelen’. Deze leidt u stap voor stap langs de te nemen voorbereidingen. Inclusief een digitaal invulbare medische verklaring. Handig om mee te nemen wanneer u op reis gaat.
- Digitale verpleegkundige Pien biedt kennis over darmspoelen op reis, reizen met een katheter en het irrigeren van een stoma op reis.
Medische voeding
- Geef bij het boeken van uw reis aan dat u medische voeding mee wilt nemen.
- Gaat u langer dan een maand op vakantie? Geef uw bestelling minimaal een week voor uw vertrek door. Dan regelen wij met uw zorgverzekeraar dat we u meer dan gebruikelijk kunnen leveren.
- Neem wat extra voeding mee voor het geval een verpakking beschadigd.
- Vraag bij onze klantenservice een verklaring medische voeding voor de douane aan. Hierin staat welke producten u gebruikt en waarom.
- Neem in uw handbagage de medische voeding voor tijdens de vlucht mee.
- Laad uw voedingspomp volledig op voordat u op reis gaat. In het vliegtuig kunt u namelijk de accu niet opladen.
- Laat voeding niet in de zon liggen. Drink- en sondevoeding mogen niet warmer worden dan 25 graden Celsius. Gebruik bij hoge temperaturen een koeltasje.
Sondevoeding en TPV
- Controleer of uw reisverzekering ook medische apparatuur dekt.
- Vraag uw arts eventueel om een extra vakantiepomp bij ons te bestellen. Als u aangeeft wanneer u vertrekt, ontvangt u deze enkele dagen voor uw reis.
- Is kraanwater niet geschikt als drinkwater? Gebruik dan bron- of mineraalwater (zonder koolzuur) voor het doorspuiten van de sonde of button.
- Check uw bagage met medische apparatuur in bij de balie afwijkende bagage. Medische apparatuur mag namelijk niet vervoerd worden in de bagageruimte, want daar is er kans op bevriezing. Het grondpersoneel geeft uw medische bagage de juiste labels.
Hoe ziet het dagelijks leven met diabetes of een stoma eruit? Welke behandelingen zijn er voor slaapapneu, hoe ga ik om met incontinentie en hoe kan ik een wond zelf verzorgen? In ons Kenniscentrum vindt u alle informatie die u nodig heeft om goed met uw ziekte of chronische aandoening om te gaan en op úw manier te leven. Zo voelt u zich minder patiënt. En meer mens.