Bakken zonder suiker

vrouw en man met brownies op bakplaat
Interview met professionele gezonde bakker Hoda Hegazy

"Bakken zonder toegevoegde suikers is goed mogelijk; durf te experimenteren"

Gebak dat laag is in suiker en vet klinkt als een absolute droom. Maar is dat wel mogelijk? In dit interview met Hoda, professionele bakker van gezondere brownies, vragen we hoe je gezonder kunt bakken. Ook vertelt ze hoe haar brownies, mensen met diabetes helpen om zonder zorgen te kunnen genieten.  

Samen met haar broer deelt Hoda haar passie voor bakken en gezonde voeding. Haar broer is personal trainer en heeft kennis over voeding en fitness. Hoda is apotheker bij Mediq en weet daarom goed wat de invloed is van ingrediënten op de gezondheid. Hun kennis komt samen in de gezonde brownies van Dessert Heroes. “We bakken voornamelijk met natuurlijke ingrediënten die van nature caloriearm zijn” vertelt Hoda.

Wat motiveert je om gezonder te bakken? 

"Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik zwangerschapsdiabetes. Dit komt voor bij 1 op de 20 zwangerschappen. De hormonen tijdens de zwangerschap werken insuline tegen, waardoor de bloedglucosespiegel kan stijgen. Ik ervaarde het effect van het eten van suikerrijk voedsel als diabeet. Zo kreeg ik hypers. Dat kon ik heel goed aanvoelen door extreme hoofdpijn. Ik heb ook hypos meegemaakt, wat ik als heel heftig ervaarde. 

Wanneer je een verjaardag wilt vieren of zin hebt in een snack, merk je snel dat er weinig gezonde opties zijn. Daarbij doet het eten van gebak de bloedsuikerspiegel pieken. Dit is ook niet vreemd. Wie zelf aan de slag gaat met bakken merkt al snel dat de basisingrediënten vaak bestaan uit boter, olie, suiker en bloem. Het eten van te veel vetten, suikers en koolhydraatrijke producten is ongezond. Ik vroeg mezelf af; kan dat niet anders? In coronatijd (2020) ben ik gaan experimenteren met gezonder bakken en alternatieven gaan zoeken voor boter, olie, suiker en bloem. En wat blijkt: dat kan zeker! Een jaar later lukte het om de brownie te maken die we vandaag de dag verkopen. Bakken zonder toegevoegde suikers is goed mogelijk, als je maar durft te experimenteren." 

Voor wie is het belangrijk om minder suiker te eten? 

"Voor iedereen is het belangrijk om minder suiker te eten. Het voorkomen van suikerpieken is zeker niet alleen belangrijk voor mensen met diabetes type 1. Wie zijn lijf te vaak blootstelt aan hoge suikerpieken kan pré-diabetes of diabetes type 2 ontwikkelen. Helaas zie ik als apotheker dat sommige mensen een oplossing zien in medicijnen, terwijl leefstijlverandering een preventieve werking kan hebben en dan minder tot zelfs geen medicatie nodig kan zijn. Voeding is een enorm belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl."


Kunnen mensen met diabetes zonder zorgen genieten van gezonde traktaties? 

"Op zijn tijd genieten van iets lekkers is belangrijk. Zeker bij speciale gelegenheden is het fijn om samen te genieten. Voor mensen met diabetes type 1, die 24/7 bezig zijn met hun aandoening, kan dat erg moeilijk zijn. Een gebakje mee eten betekent helaas ook insuline spuiten. De gezondere brownies die wij maken helpen mensen met diabetes juist. Een van onze klanten stuurde mij laatst dat hij zijn eigen waarden met een glucosesensor heeft gemeten. Zijn cijfers bleven mooi onder de 10 na het eten van de brownie. Ik krijg ook vaak foto’s van vrolijke kinderen met diabetes. Dat is waar ik het voor doe!"

Hoda’s 3 tips voor gezonder bakken 

  1. Vervang boter of olie door Griekse yoghurt met 10% vet of ongezoete appelmoes. De ongezoete appelmoes werkt beter in combinatie met amandelmeel. 
  2. Vervang een derde van het normale meel door amandelmeel of kokosmeel. Een combinatie is ook mogelijk. Dit verlaagt het aantal koolhydraten. Koolhydraten worden door je lichaam namelijk omgezet in suiker.
  3. Vervang suiker door stevia, aspartaam, of erythritol. Deze vervangers hebben geen effect op de bloedsuikerspiegel.
Accepteer alstublieft marketing cookies om de video af te spelen.
Accepteer alstublieft 
                         marketing cookies om de video af te spelen.
Meer weten?

In het Diabetes Kenniscentrum vindt u uitgebreide en betrouwbare informatie. Naast verhalen van lotgenoten vindt u hier veel tips en handige weetjes.