Diabetes Kenniscentrum

Vrouw controleert haar glucosewaarde op de glucosesensor in het zwembad

Wat is diabetes?

Bij diabetes is de hoeveelheid suiker (glucose) in uw bloed te hoog, omdat uw lichaam te weinig insuline heeft of aanmaakt. Er zijn verschillende soorten diabetes en de behandeling ervan ligt voor een belangrijk deel in uw eigen handen. Om dit goed te kunnen doen, heeft u kennis over diabetes nodig. In dit kenniscentrum vindt u daarom betrouwbare en handige informatie over diabetes type 1, diabetes type 2, zwangerschapsdiabetes, leven met diabetes en tips van experts.

Omgaan met diabetes

Glucosesensor aanbrengen bij een kind met een insulinepomp

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de eigen insuline producerende cellen kapot maakt. Wilt u meer weten over diabetes type 1 en de behandeling ervan? Wij helpen u graag.

Zwangerschapsdiabetes

Diabetes komt tijdens de zwangerschap, afhankelijk van de bevolkingsgroep, bij ongeveer 1 op de 20 zwangerschappen voor. Wilt u meer weten over zwangerschapsdiabetes? Wij helpen u graag.

Diabetespatiënt is op controle in het ziekenhuis bij diabetesverpleegkundige

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet goed meer op insuline. Van alle mensen met diabetes heeft 90% deze variant. Wilt u meer weten over diabetes type 2 en de behandeling ervan? Wij helpen u graag.

Vrouw en kinderen zijn aan het bakken

Dagelijks leven met diabetes

Diabetes heeft u 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Waarmee moet u rekening houden als u op vakantie gaat, hoe zit het met eten, drinken en sporten? Wij helpen u graag.

Dame noteert informatie over beweging, voeding en koolhydraten om inzicht te krijgen voor sensorbehandeling

Handige downloads

Hieronder staan een aantal downloads die handig zijn als u meer informatie wilt over specifieke onderwerpen, zoals mondhygiëne of persoonlijke verzorging.

Veelgestelde vragen

 • Waarom moet ik mijn handen wassen voor het testen van mijn glucosewaarde?
  Het is belangrijk om uw handen te wassen voordat u uw bloedsuiker meet omdat er altijd resten van suiker aan uw handen kunnen zitten en dat zou de uitslag kunnen beïnvloeden. Vergeet ook niet uw handen goed af te drogen voordat u test, want vocht aan uw vingertoppen heeft eveneens invloed op de uitslag. Als u de handen niet kunt wassen, veeg dan de eerste bloeddruppel weg en gebruik de tweede druppel.
 • Mijn bloeddruppel is altijd heel klein, wat kan ik daaraan doen?
  Misschien kunt u de prikdiepte van uw prikpen iets dieper instellen? Soms helpt het ook eerst uw handen met warm water te wassen, uw vingertop wat te masseren of uw handen even langs uw lichaam te laten hangen. Het is niet goed om de bloeddruppel uit uw vingertop te stuwen voordat u uw bloedsuiker gaat meten. Hierdoor kan er wondvocht in de bloeddruppel komen en dit beïnvloedt de uitslag van uw glucosemeter.
 • Waarom moet ik lang- en kortwerkende insuline toedienen?
  Iedereen heeft 24 uur per dag een klein beetje insuline nodig. Om hierin te voorzien, spuit u één of twee keer per dag langwerkende insuline. Deze wordt geleidelijk afgegeven aan uw lichaam. Om de glucosepieken na de maaltijd op te vangen, spuit u kortwerkende insuline. Het is ook mogelijk om een combinatie van kort- en langwerkende insuline tegelijk toe te dienen met een zogenaamde mixinsuline.
 • Waar kan ik het beste mijn insuline injecteren?
  Insuline moet toegediend worden in het onderhuidse vetweefsel (subcutaan) van de buik, benen of billen. Vanuit de buik wordt insuline sneller opgenomen dan vanuit de zijkant van de benen of billen. Daarom kunt u snelwerkende insuline (de insuline die u toedient bij de maaltijd) het beste in de buik toedienen en langwerkende insuline in de zijkant van de bovenbenen of billen.
 • Voor wie is een insulinepomp geschikt?
  Een insulinepomp is geschikt voor mensen die er met een viermaal daags spuitregime niet in slagen de bloedsuikerwaarden onder controle te krijgen. Daarnaast is de pomp een uitkomst voor mensen die veel reizen, wisselende diensten draaien of intensief sporten. Ook voor jonge kinderen en vrouwen voor en tijdens de zwangerschap is een insulinepomp vaak de beste therapie om zo normaal mogelijke suikerwaarden te bereiken.
Staat uw vraag er niet bij?

We hebben nog veel meer vragen en antwoorden voor u verzameld in onze Hulprubriek.