Tips over insulinepennen

Handige tips over het gebruik van insulinepennen

  1. Let bij het kiezen van een insulinepen op de mogelijke minimale en maximale dosis per injectie.
  2. Uw insulinepen is voor strikt persoonlijk gebruik. Leen deze nooit uit.
  3. Vergeetachtig? Overleg met uw zorgprofessional of een insulinepen met een geheugen een optie voor u is.
  4. Heeft u moeite met het wisselen van insulineampullen? Vraag of een wegwerpinsulinepen een mogelijkheid is voor u.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak worden mijn insulinepennen vergoed?
Een navulbare insulinepen is gemaakt van duurzaam materiaal. Deze gaat lang mee. Vrijwel alle zorgverzekeraars vergoeden eens per drie jaar een nieuwe insulinepen. Daarnaast krijgt u dikwijls een reservepen geleverd. Uiteraard krijgen mensen die lang- en kortwerkende insuline gebruiken, voor beide soorten insuline een pen vergoed.

Wat moet ik doen als mijn insulinepen kapot gaat?
Mocht uw insulinepen kapot gaan, dan kunt u uw reservepen in gebruik nemen. Vergeet daarna niet om bij uw diabeteszorgverlener een nieuwe insulinepen aan te vragen.

Soms wil ik tot een 0.5 eenheid insuline nauwkeurig toedienen. Kan dit?
Er zijn insulinepennen verkrijgbaar waarmee u kunt doseren vanaf 0,5 eenheid insuline. Veel pennen hebben 1 eenheid als kleinste dosiseenheid. Ook de maximale dosis kan verschillen per insulinepen. Zo zijn er pennen die maximaal 30, 60 of 80 eenheden kunnen toedienen.
Soms weet ik niet meer of en hoeveel insuline ik heb toegediend. Heeft u hiervoor een oplossing?
U spuit misschien wel 4x per dag, 28x per week en maar liefst 1460x per jaar insuline. Niet vreemd dat u soms niet meer weet of en hoeveel insuline u heeft toegediend. Noteer daarom standaard in uw mobiel of glucosemeter wanneer en hoeveel insuline u toedient. Want een injectie overslaan wilt u niet, maar een dubbele injectie geven is ook gevaarlijk.

Waarom moet ik mijn insulinepen zwenken voor gebruik?
Insuline kan er helder of troebel uitzien. Dit heeft te maken met het soort insuline. Om ervoor te zorgen dat de samenstelling van insuline goed is, wordt geadviseerd om een insulinepen met troebele insuline minstens tien keer op en neer te zwenken totdat deze egaal en wittig is. Heldere insuline hoeft u niet te zwenken.