Insuline injecteren

Veelgestelde vragen diabetes en injecteren

Waarom moet ik lang- en kortwerkende insuline toedienen?
Iedereen heeft 24 uur per dag een klein beetje insuline nodig. Om hierin te voorzien, spuit u één of twee keer per dag langwerkende insuline. Deze wordt geleidelijk afgegeven aan uw lichaam. Om de glucosepieken na de maaltijd op te vangen, spuit u kortwerkende insuline. Het is ook mogelijk om een combinatie van kort- en langwerkende insuline tegelijk toe te dienen met een zogenaamde mixinsuline.

Waar kan ik het beste mijn insuline injecteren?
Insuline moet toegediend worden in het onderhuidse vetweefsel (subcutaan) van de buik, benen of billen. Vanuit de buik wordt insuline sneller opgenomen dan vanuit de zijkant van de benen of billen. Daarom kunt u snelwerkende insuline (de insuline die u toedient bij de maaltijd) het beste in de buik toedienen en langwerkende insuline in de zijkant van de bovenbenen of billen.

Waarom moet ik iedere keer op een andere plaats insuline spuiten?
Als u vaak op dezelfde plek insuline toedient, kan er een verdikking onder de huid ontstaan. Er ontstaat dan als het ware littekenweefsel, vaak voelbaar als een kleine bobbel, soms ook zichtbaar. Omdat het onderhuidse weefsel beschadigd is, wordt de insuline niet goed of heel onvoorspelbaar opgenomen. Meestal stijgt de insulinebehoefte hierdoor. Deze onderhuidse verdikkingen worden aangeduid met de volgende namen: spuitplek, spuitinfiltraat, lipodystrofie, lipoatrofie of kort lipo’s.


Hoe kan ik spuitplekken voorkomen?
Om spuitplekken (verdikkingen op de injectieplek) te voorkomen, krijgt u het advies om iedere keer van spuitplek te wisselen, zowel tussen linker en rechterlichaamshelft, als tussen buik, bovenbenen, flanken en billen. Binnen een spuitplek, bijvoorbeeld linkerzijde buik, kunt u elke injectie met een vingerbreedte verschil van de vorige geven. Daarnaast is het goed om bij elke injectie een nieuw naaldje te gebruiken.

Hoe lang is mijn insuline houdbaar op kamertemperatuur?
Het toedienen van koude insuline kan pijnlijk zijn, daarom krijgt u het advies deze op kamertemperatuur te geven. Een aangebroken insulinepatroon of een voorgevulde insulinepen kunt u maximaal vier weken buiten de koelkast bewaren, mits deze ongeveer tussen de 15 en 25 °C blijft. Zolang uw insuline onaangebroken is, kunt u deze in de koelkast bewaren in de originele verpakking (niet tegen het vriesvak).

Waarom is het beter om een dosis van meer dan 50 eenheden insuline op te splitsen?
Mensen die meer dan 40 of 50 eenheden nodig hebben op hetzelfde moment, kunnen de dosis het beste opsplitsen in twee injecties. Grotere hoeveelheden insuline worden namelijk minder goed opgenomen. De absorptie door het lichaam gaat beter als de insuline wordt toegediend in een kleine dosis. Ook werkt het dan efficiënter en beter voorspelbaar. Daarom is het advies doseringen boven de 40 tot 50 eenheden per keer, in twee injecties, direct achter elkaar op verschillende plekken te spuiten. U hoeft tussendoor niet te wisselen van naaldje.