Diabetes type 2

Wat is diabetes type 2?

Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de lichaamscellen glucose als brandstof kunnen opnemen. Wanneer het lichaam niet meer gevoelig is voor insuline blijft er te veel suiker in het bloed zitten en ontstaat er een te hoge bloedglucosespiegel.

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet goed meer op insuline. Er is sprake van een mindere gevoeligheid voor insuline: insulineresistentie of een vertraagde insuline afgifte door de alvleesklier. 90% van alle mensen met diabetes heeft deze variant. In een gezond lichaam geeft de alvleesklier precies de juiste hoeveelheden insuline af aan het bloed: weinig als er niets wordt gegeten en extra veel tijdens een maaltijd.

De kans op diabetes type 2 wordt vergroot door:

  • Overgewicht als gevolgd van een hogere voedingsinname dan nodig is voor het energieverbruik
  • Erfelijke aanleg
  • Roken
  • Ouder worden

Nog niet alle oorzaken van diabetes type 2 zijn duidelijk. Diabetes type 2 is niet een beetje suiker, het is een vorm van diabetes die gekenmerkt wordt door een groter risico op hart- en vaatziekten, blindheid en nierschade. De ziekte is progressief, dit wil zeggen dat met het toenemen van de ziekteduur de behandeling telkens moet worden aangepast: eerst vaak met een dieet, daarna tabletten en vaak is uiteindelijk insuline nodig. De kans op complicaties neemt af naarmate de bloeddruk, bloedglucosewaarden en cholesterolwaarden beter zijn.

"Ik had geen idee, ik leefde mijn leven, genoot ervan en deed alles wat ik leuk vond. Ik lette ook nooit echt op mijn voeding of mijn gewicht. Ik at wat ik lekker vond en ieder jaar kwamen er wel kilootjes bij, maar daar lette ik niet zo op. Ik was tevreden met mezelf. Totdat ik op een gegeven moment last kreeg van een aantal klachten." - Geertje, Gezondheidsplein.nl

Hoe wordt diabetes type 2 ontdekt?

Diabetes type 2 wordt vaak pas laat ontdekt, mensen hebben vaak al jaren verhoogde bloedglucosewaarden. De ontbreken de traditionele symptomen zoals veel dorst en veel plassen. Veel meer zien we vage klachten als vermoeidheid, schimmelinfecties, jeuk klachten en slechter zien. Dit komt omdat de bloedglucosestijging langzaam ontstaat en er een soort gewenning ontstaat. Het feit dat er geen klachten zijn, betekent niet dat er geen behandeling gestart moet worden. Omdat de bloedglucosewaarden al langer verhoogd zijn, is de kans op schade aan de organen groter. De diabetes wordt dan bij toeval ontdekt bij een hart- of herseninfarct.

"Toen de klachten bleven aanhouden, ben ik toch naar de dokter gegaan. Hij stelde vast dat ik diabetes mellitus type 2 had. Daar schrok ik enorm van. Het bleek dat door mijn overgewicht mijn lichaam ongevoelig was geworden voor insuline. Insulineresistent, heet dat. Diabetes type 2 kan heel lang in het lichaam zitten, terwijl je daar niks of weinig van merkt. Dat was bij mij het geval. ‘’ - Geertje, Vragenoverdiabetes.nl

MODY diabetes

MODY staat voor Maturity Onset Diabetes of the Young: vrij vertaald staat dat voor ouderdomsdiabetes bij jonge mensen. Bij MODY produceert de alvleesklier niet snel genoeg insuline om een bloedglucosestijging op te vangen. Dit komt door een erfelijke genetische afwijking. Op jonge leeftijd wordt deze vorm van diabetes vaak verward met diabetes type 2. Diabetes type 1 is in minder dan 5% van de gevallen erfelijk overdraagbaar. Bij MODY diabetes ontstaat diabetes bij meerdere generaties binnen hetzelfde gezin op jongere leeftijd. Ongeveer 1-3% van alle mensen met diabetes heeft MODY diabetes. Kenmerkend voor MODY diabetes is dat er geen auto-antistoffen aangetoond kunnen worden en dat de diabetes heel gemakkelijk te behandelen is met een lage insulinedosis. Genetisch onderzoek kan aantonen om welke van de 6 verschillende vormen MODY het gaat.

‘’Ik was 14 jaar toen ik na het avondeten als een blok op de bank in slaap viel. Voor mijn moeder die sinds haar 12e diabetes type 1 heeft, een alarmerend signaal. Ze prikte mijn bloed en het was raak: een bloedglucose van 18 mmol/l. De ochtend erna was deze vanzelf weer naar 4,5 gezakt. Toch werd die dag in het ziekenhuis de diagnose diabetes type 1 gesteld. Ik weet nog dat ik enorm moest huilen en dat mijn moeder mee huilde. Ik wist wat het inhield. Elke dag, voor de rest van mijn leven, meerdere keren per dag vingerprikken, insuline spuiten en koolhydraten tellen. Plus het risico op complicaties. Overal las ik dat type 1 niet heel erfelijk was. Als je moeder het heeft, heb jij zo’n 2% kans het ook te krijgen. Ik vond het opvallend dat wij al 3 generaties type 1 doorgaven. Diabetes heeft heel veel verschillende varianten. Best gek, als je bedenkt dat MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) al sinds eind jaren 70 in wetenschappelijke publicaties genoemd wordt en er op diabetescongressen ook voldoende aandacht voor is. Thuis heb ik direct een bloedtest aangevraagd. Enkele maanden later kreeg ik de uitslag: ik bleek MODY type 3 te hebben. Het werd me door een internist in opleiding opgetogen meegedeeld. Ik mocht per direct stoppen met spuiten en over op 2 keer per dag Gliclazide (80 mg). Dit is een SU-derivaat dat ook bij mensen met diabetes type 2 wordt gebruikt om de alvleesklier meer insuline te laten produceren.’’ - Stefanie in Diactueel.