Tips over fixatiemateriaal

Fixatiemateriaal gebruiken? 5 handige tips

  1. Zorg voor schone handen bij het verwisselen van de infusieset. Dit kan infecties voorkomen.
  2. Heeft u een gevoelige huid? Test dan eerst de naald en/of pleister op uw huid om een mogelijke allergie uit te sluiten.
  3. Irriteren de pleisters uw huid? Wellicht reageert uw huid beter op een andere kleefpleister. Soms kan het gebruik van een beschermingslaagje de huidirritatie verminderen.
  4. Voorkom dat de infuusslang aan de pleister trekt. Dit kan eventuele huidirritatie verergeren.
  5. Zorg voor een goede conditie van de huid door deze niet overmatig met zeep te wassen en zo nodig te verzorgen met een voedende, vocht inbrengende crème.

Veelgestelde vragen

Ik heb vaak last van jeuk onder de infusieset. Hoe kan dat?
Jeuk wordt vaak veroorzaakt door de pleister van de infusieset. Daarom is het belangrijk de infusieset op tijd te verwisselen. Kies iedere keer voor een andere bevestigingsplek, zodat de huid voldoende tijd heeft om te herstellen. Verdwijnen de klachten hierdoor niet, dan kunt u proberen of uw huid beter reageert op een andere kleefpleister.
Hoe kan ik de lijmresten van de infusieset het beste verwijderen?
Soms blijven er lijmresten achter op de huid als u de infusieset vervangt. U kunt beter geen aceton of nagellakremover gebruiken om dit te verwijderen omdat dit de huid kan irriteren. Vaak doet een huidvriendelijke olie op een watje wonderen.

Wat kan ik doen als ik allergisch reageer op de infusieset van mijn insulinepomp?
Als eerste kunt u verschillende soorten infuussets testen en zo mogelijk 48 uur laten zitten. Als dat geen oplossing biedt, kunt u proberen of uw huid beter reageert op een andere kleefpleister.