Praktische tips voor meer vertrouwen in uw sensor bij diabetes
Minder prikken door vertrouwen in sensortechnologie
Overstappen van de vingerprik naar een sensor kan moeilijk zijn. U dient vertrouwen te krijgen in de sensortechnologie. Hierdoor voert u in het begin misschien vaker een vingerprik uit om uw sensorwaarde te controleren. De waarde van de vingerprik wijkt dan vaak af van de sensorwaarde. Hoe kan dat? Wij leggen u graag uit waarom dit zo is en hoe u het volste vertrouwen krijgt in uw sensor.
Waarom de waarden van een vingerprik verschillen van sensormetingen
Een vingerprik geeft vaak een andere meetwaarde dan uw sensor op hetzelfde moment. Dit komt door het verschil in metingen. Een vingerprik meet op het moment dat u prikt direct de bloedsuikerwaardes in uw bloed. Dit is een momentopname.
Uw sensor meet onder de huid uw glucosewaardes, dus niet direct in het bloed. Dit zorgt voor een vertraging van ongeveer 5 minuten voordat de waardes onder de huid hetzelfde zijn als de waardes die in het bloed worden gemeten. Daarnaast meet uw sensor uw glucosewaardes in één minuut vaak wel 20 keer. Al deze informatie verzamelt de sensor, waarna deze na vijf minuten een trend afgeeft die u in uw data terugziet.
Hoe uw sensor uw glucosewaarden voorspelt
Op basis van alle data geeft uw sensor een voorspelling. Dit ziet u terug aan het pijltje in de app of ontvanger van uw sensor. Deze voorspelling geeft aan of u omhoog, omlaag of gelijk blijft in uw waardes.
Toont de data in uw app of ontvanger een veel lagere waarde dan een vingerprik? Dan kan het dus zijn dat uw sensor had voorspelt dat u op een bepaald niveau zou zitten, maar dat dit door omstandigheden, zoals verandering in eetpatroon, is veranderd.
Meer vertrouwen in uw sensor
Bent u gewend om een vingerprik uit te voeren als uw sensor een alarm afgeeft? Vraag uzelf eerst af hoe het kan dat dit alarm afgaat. Er zijn verschillende oorzaken die invloed hebben op uw suikerwaardes. Denk hierbij aan intensieve beweging, hitte of net gegeten hebben en vergeten om een bolus toe te dienen, wat u normaal wel doet.
Tips voor meer vertrouwen in uw sensor
We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet, aan de hand van verschillende situaties, zodat u meer vertrouwen krijgt in uw sensor.Mijn sensor geeft een alarm door hoge waardes
- Controleer de trendpijl, verwacht de sensor dat u straks al naar beneden gaat of omhoog blijft gaan?
- Ga een stukje wandelen en drink water, dit helpt om de glucosesuiker naar beneden te brengen. Zoek verkoeling op bij hitte, zoals de schaduw of door het eten van een waterijsje.
- Na een kwartier nog steeds hoge waardes? Overweeg dan pas een vingerprik.
Mijn sensor geeft een alarm door lage waardes
- Controleer de trendpijl, verwacht de sensor dat u straks al naar beneden gaat of omhoog blijft gaan?
- Vertrouw op uw gevoel. Bent u aan het bibberen of beven? Neem dan snelle koolhydraten. Denk hierbij aan druivensuikers (Dextro) of limonadesiroop/frisdrank (let op, geen 0% suiker of ‘zero’ varianten)
Meer leren over de invloed op glucosewaarden
Wat u in het dagelijks leven doet en tot u neemt kan invloed hebben op uw glucosewaarden. Wilt u hier meer over leren?- Op de pagina Welke voeding bij diabetes? Leest u over het belang van vezels, koolhydraten en eiwitten, en vindt u een handige download over voeding en diabetes.
- Download de brochure Diabeteszorg en Genotsmiddelen om te leren wat drank en drugs doen met uw glucosewaardes.
- Bezoek het Kenniscentrum Diabetes voor meer handige kennis over diabetes en het dagelijks leven.