Zwangerschapsdiabetes

Dochter en zwangere vrouw met zwangerschapsdiabetes voelen aan de buik

Wat houdt zwangerschapsdiabetes in?

Diabetes tijdens de zwangerschap komt, afhankelijk van de bevolkingsgroep, bij ongeveer 1 op de 20 zwangerschappen voor. De hormonen tijdens de zwangerschap werken insuline tegen waardoor de bloedglucosespiegel kan stijgen. Naarmate de zwangerschap vordert, zullen de hormoonspiegels hoger worden. Daardoor is voornamelijk in de laatste drie maanden een grotere kans op zwangerschapsdiabetes. Zwangerschapsdiabetes is van voorbijgaande aard, zodra de zwangerschapshormonen na de bevalling afnemen, normaliseert de bloedglucosespiegel. De nuchtere bloedglucose is meestal geen goede graadmeter, wanneer zwangerschapsdiabetes vermoed wordt, is het gebruikelijk een glucosemeting te doen na de inname van een ruime hoeveelheid koolhydraten of een glucose tolerantie test te doen.  

Een grotere kans op zwangerschapsdiabetes bestaat als:

  • De moeder eerder een kind heeft gekregen dat meer dat vier kilo woog.
  • Familieleden zwangerschapsdiabetes hebben (gehad).
  • Familieleden diabetes type 2 hebben (ouderdomssuikerziekte).
  • Bij voorgaande zwangerschappen zwangerschapsdiabetes is ontstaan.
  • De moeder overgewicht heeft.
  • De moeder ouder dan 35 jaar is.

Hoe komt het dat mijn bloedglucose te hoog wordt terwijl ik zwanger ben?

‘’Bij 20 weken was de suikertest prima, maar bij 32 weken vonden ze mijn buik groter dan normaal en moest de suikertest nog een keer gedaan worden en ja hoor, inderdaad suiker. Elke dag mezelf prikken (terwijl ik angst voor naalden heb), maar na een aantal keer prikken werd het een gewoonte en was het niet 'eng' meer. Uit de groeiecho en bloedwaardes bleek toch dat de baby groter zou zijn dan gemiddeld en er werd overwogen om insuline te gebruiken. Maar opeens ging het weer goed met de bloedwaardes. Ik heb geen specifiek dieet gehad maar wel veel instructies/adviezen.’’ - Tiff, Mamaenzo.

Waarom heb ik geen klachten van de bloedglucosespiegel?

Door goede controle van de bloedglucosespiegel tijdens de zwangerschap is bij zwangerschapsdiabetes de verstoring van de bloedglucosespiegel zo mild dat er meestal geen klachten zijn. Wel kunnen er verschijnselen zijn die doen vermoeden dat er sprake is van een te hoge bloedglucosespiegel: een toename van het vruchtwater; het kindje groeit sneller dan verwacht. Bij het vermoeden van zwangerschapsdiabetes zal de verloskundige of gynaecoloog de bloedglucosespiegel extra controleren.

Hoe groot is de kans dat ik na de zwangerschap diabetes krijg?

Van alle vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgt tot 50% diabetes type 2 binnen 8 jaar na de zwangerschap, zeker wanneer er sprake is van overgewicht of als er diabetes in de familie voorkomt. Gezond eten, voldoende beweging en een goed gewicht is het advies. Bij een volgende zwangerschapswens is het raadzaam deze te starten met een goed gewicht.