Tips over accessoires

4 handige tips over diabetes accessoires

 1. Let bij het vullen van uw insulineampul voor uw insulinepomp op de hygiëne. Was uw handen en reinig ook de rubberen dop van het flesje insuline.
 2. Het is handig enkele ampullen tegelijk voor te vullen en te bewaren in de koelkast. Zo heeft u altijd een ampul bij de hand, mocht u weinig tijd hebben om een ampul te vullen.
 3. Zorg dat u de ampul verwisselt op een tijdstip dat het u goed uitkomt. Gehaast een ampul verwisselen levert vaak problemen op.
 4. Verwissel een ampul liever niet vlak voor de nacht. Het advies is namelijk om twee uur na het verwisselen de bloedglucosewaarde te controleren. Zo weet u zeker of de insuline uw lichaam bereikt.

Veelgestelde vragen

Insulinepomp accessoires

 • Kan ik de ampullen voor mijn insulinepomp zelf vullen met insuline? 
  Ja, u kunt de ampullen voor uw insulinepomp zelf vullen. Dat is geen moeilijke klus, maar vergt wel wat nauwkeurigheid. Neem er dus de tijd voor. Daarmee kunt u bijvoorbeeld luchtbellen in de ampul voorkomen. Sommige mensen kiezen ervoor de ampullen voor de insulinepomp te laten vullen bij de apotheek. 
 • Waarom moet ik de insuline ruimschoots voor het vullen van het reservoir uit de koelkast halen? 
  Dan heeft de insuline tijd om op temperatuur te komen. Hoe kouder de insuline, hoe meer kans op luchtbellen. Bovendien voelt het krijgen van koude insuline onprettig aan.
 • Waarom moet ik de batterijdeksel van mijn insulinepomp regelmatig vervangen? 
  U dient de batterijdeksel van uw insulinepomp regelmatig te verwisselen om ervoor te zorgen dat deze water- en stofdicht blijft. Hoe vaak u de batterijdeksel moet vervangen, is per pomp verschillend. Kijk voor meer informatie bij de productspecificaties in de webshop.
 • Ik lees vaak dat een insulinereservoir of een infuusset een luer-lock aansluiting heeft. Wat betekent dit? 
  Een luer-lock aansluiting wordt veel gebruikt bij medische apparatuur. Het is een manier waarop twee dingen, bijvoorbeeld de ampul en de infuusset, met elkaar worden verbonden. Een luer-lock aansluiting is veilig. Deze kan niet loslaten of gaan lekken. Omdat veel fabrikanten gebruikmaken van een luer-lock aansluiting, kunnen producten van verschillende merken bovendien makkelijker naast elkaar worden gebruikt. 

Insulinepomphoesjes en banden

 • Hoe draag ik mijn insulinepomp overdag? 
  U kunt een insulinepomp makkelijk dragen in uw broekzak, borstzakje of BH. Daarnaast zijn er banden voorhanden waarmee u de pomp kunt fixeren bijvoorbeeld om de buik, bovenbeen of arm. Ook zijn er klemmen, al dan niet met hoesjes, waarmee u de pomp kunt vastmaken aan bijvoorbeeld uw broek, broekzak of de voorkant van de BH. Of wellicht kiest u voor een zakje of tasje waarmee u uw pomp kunt bevestigen aan uw BH of riem?
 • Waar laat ik mijn insulinepomp 's nachts? 
  Dit is heel persoonlijk en onder meer afhankelijk van of u een rustige of juist een heel beweeglijke slaper bent. U kunt ervoor kiezen de pomp los in uw bed te leggen, maar u kunt deze ook aan uw ondergoed of pyjama bevestigen met een klem of fixeren met een band. 
 • Kan ik sporten met een insulinepomp? 
  Tijdens het sporten kunt u de pomp met een klem aan uw sportbroek bevestigen of met een band om de taille of bovenarm fixeren. Er zijn ook sportshirts met een geïntegreerd pompzakje verkrijgbaar. Het is ook mogelijk om de pomp tijdelijk af te koppelen tijdens het sporten. Vaak daalt de insulinebehoefte tijdens het sporten. Ook bij contactsporten kan het handig zijn uw insulinepomp af te koppelen. Overleg met uw zorgprofessional of dit voor u een optie is.
 • Worden hoesjes en banden voor de insulinepomp vergoed? 
  De meeste hoesjes en banden vallen niet onder de diabeteshulpmiddelen die vergoed worden door de zorgverzekeraar. Echter als u ze gelijktijdig bestelt met uw diabeteshulpmiddelen, leveren wij u twee keer per jaar een band of hoesje voor uw insulinepomp, geheel gratis. U betaalt dan ook geen verzendkosten. 

Batterijen pomp

 • Hoe lang gaan de batterijen voor de insulinepomp mee? 
  Hoe lang de batterij van uw insulinepomp meegaat, verschilt per pomp. Zo kan de originele batterij voor de Animas® Vibe™ wel zes tot zeven weken meegaan. Bij andere insulinepompen is dit onder meer afhankelijk van de intensiviteit van het gebruik. Bij frequent gebruik van bijvoorbeeld een glucosesensor en/of boluscalculator gaat de batterij minder lang mee. Dit kan verschillen van twee tot vier weken. 
 • Wat kan ik doen om de levensduur van mijn batterijen te verlengen? 
  Hoe meer u uw insulinepomp gebruikt, des te sneller zijn de batterijen leeg. Vaak zijn deze handelingen nodig en kunt u er niets aan doen dat u de batterijen vaak moet vervangen. Wel kan het helpen om de helderheid van het scherm lager te zetten, de stand-by tijd van uw pomp te verkorten en eventuele Bluetooth of draadloze verbindingen met andere apparaten uit te zetten als u deze niet nodig heeft. 
 • Hoe weet ik welke batterijen mijn insulinepomp gebruikt? 
  In de webshop ziet u meestal welke batterijen u kunt bestellen voor welke insulinepomp. Ook kunt u dit vaak zien door naar de batterij te kijken die in uw insulinepomp zit. In de handleiding van uw insulinepomp staat eveneens welke batterijen uw pomp gebruikt. Heeft u de handleiding niet meer, dan kunt deze downloaden op internet. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de Klantenservice: 0800 – 022 18 58.
 • Mag ik ook een ander type batterij gebruiken in mijn insulinepomp? 
  Of u een andere type batterij kunt gebruiken in uw insulinepomp, kunt u lezen in de handleiding van uw insulinepomp. Heeft u de handleiding niet meer, dan kunt deze downloaden op internet. Een ander type batterij kan wel effect hebben op de levensduur van de batterij. Een lithiumbatterij gaat bijvoorbeeld langer mee dan een alkalinebatterij.
 • Kan ik een oplaadbare batterij gebruiken in mijn insulinepomp? 
  In onze webshop zijn geen oplaadbare batterijen verkrijgbaar. Of u een oplaadbare batterij kunt gebruiken, is per insulinepomp verschillend. Zoek dit altijd goed uit voordat u een overgaat op een oplaadbare batterij, want soms kan dit schade veroorzaken aan de pomp en dit valt buiten de garantie.