Tips over ketonen en urineteststrips

Het gebruik van ketonen en urineteststrips

  1. Heeft u hoge glucosewaarden die niet willen dalen? Vraag omstanders of uw adem naar aceton ruikt. Dit kan duiden op ketonen.
  2. Overleg met uw zorgprofessional of en wanneer u op ketonen moet testen en bij welke waarden u actie moet ondernemen.
  3. Braken is bellen! Heeft u hoge suikerwaarden en moet u braken? Neem dan altijd direct contact op met uw zorgprofessional.

Veelgestelde vragen

Wanneer krijg ik ketonen in mijn bloed?
Mensen met diabetes kunnen ketonen in het bloed krijgen als er sprake is van een absoluut insulinetekort. Door dit insulinetekort kan de suiker uit het bloed de lichaamscellen niet bereiken. Hierdoor stijgt de bloedglucosewaarde en krijgen lichaamscellen geen suiker, dus geen energie. Omdat de cellen in uw lichaam wel energie nodig hebben, gaat het lichaam op zoek naar een alternatieve energiebron. Het schakelt over op vetverbranding en hierbij komen vetzuren (ketonen) vrij.

Wat zijn de symptomen van ketonen in het bloed?
Uw adem ruikt naar aceton, u heeft hoge glucosewaarden > 14 mmol/l die niet willen dalen, u gaat veel plassen en krijgt een droge mond en tong, buikpijn, misselijkheid en braken, u droogt uit (dehydratie), uiteindelijk gaat uw lichaam verzuren (diabetische keto-acidose). Hierdoor kunt u in coma raken. Dit kan zelfs tot de dood leiden.

Waarom is een keto-acidose zo gevaarlijk?
Bij een diabetische keto-acidose schakelt uw lichaam over op vetverbranding als gevolg van een absoluut insulinetekort. Bij deze verbranding komen afvalstoffen (ketonen) vrij. Hierdoor verzuurt het lichaam, stijgen de glucosewaarden en droogt u uit. Vaak gaat dit gepaard met misselijkheid en braken. Als u dan niet wordt behandeld, kunt u in coma raken en uiteindelijk zelfs sterven.


Ketonen duiden op een absoluut insulinetekort. Hoe kan dit ontstaan?
Een absoluut insulinetekort kan op verschillende manieren ontstaan: bij een nog niet ontdekte diabetes type 1, door het vergeten of overslaan van insuline-injecties, bij een verstopping van of defect aan uw insulinepomp, door ziekte of koorts, door een ernstige ontregeling van uw diabetes.

Wat moet ik doen bij een keto-acidose?

Heeft u het vermoeden dat uw ketonen te hoog zijn, neem dan altijd direct contact op met uw zorgprofessional of ga naar de EHBO. Heeft u inderdaad een keto-acidose dan krijgt u in het ziekenhuis een vocht- en insuline-infuus om de balansen in uw lichaam weer te herstellen. Ondertussen moet u: blijven drinken, glucosewaarden blijven meten, ketonen meten indien mogelijk, insuline blijven nemen (liefst in overleg met uw behandelaar), kleine hoeveelheden blijven eten (uw lichaam heeft namelijk suiker nodig om weer over te kunnen stappen van vet- op suikerverbranding), vermijd veel lichamelijke activiteit. Hiervoor heeft het lichaam energie nodig en door het gebrek aan insuline kan er geen energie aan de spieren worden geleverd en neemt de verzuring alleen maar toe.

Ik heb diabetes type 2, kan ik ook een keto-acidose krijgen?

In tegenstelling tot mensen met diabetes type 1 maken mensen met diabetes type 2 vaak zelf nog insuline aan. De kans op een absoluut insulinetekort is dan veel kleiner. Mensen met diabetes type 2 hebben daarom minder kans op een keto-acidose, echter het is niet uitgesloten. U kunt met uw zorgprofessional overleggen of u gevaar loopt op een keto-acidose en of het voor u zinvol is om strips voor het meten van ketonen te hebben.