Je persoonlijke team

Samenwerken met uw diabetesbehandelteam

Diabetes heeft u 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Voor het overgrote deel bent u zelf verantwoordelijk voor uw diabetesbehandeling. Dit kan soms best eenzaam voelen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u zich minder alleen voelt met uw diabetes?
  • Schakel uw diabetesbehandelteam in als u vragen heeft. Ze zijn altijd bereid u te helpen.
  • Betrek ook uw familie en vrienden bij uw diabetes. Door er meer over te vertellen, voelen zij zich er ook meer bij betrokken en de meeste mensen vinden het fijn om hun naaste te kunnen helpen.
  • Maak optimaal gebruik van ondersteunende technologie├źn zoals uw smartphone, smartwatch of hybrid closed loop-systeem. Ze kunnen een deel van uw werk overnemen.
  • Deel de gegevens uit uw glucosesensor met uw diabetesbehandelaar. Hij of zij kan dan op afstand de glucosewaarden uit uw sensor inzien. Dat kan handig zijn als u een tussentijdse vraag heeft. Gaat het goed met uw diabetesinstelling dan kunnen u en uw diabetesbehandelaar soms ook besluiten dat het niet nodig is om naar het ziekenhuis te komen voor een consult. Dat scheelt weer tijd.
  • Wilt u gebruikmaken van de mogelijkheid om de diabetesdata uit uw glucosesensor te delen met uw behandelaar? Dan kunt u hem of haar hiervoor toestemming geven. Het is goed te weten dat uw behandelaar alleen uw glucosewaarden bekijkt wanneer u een vraag of een afspraak heeft. Overleg met uw behandelteam hoe u de diabetesdata het beste met ze kunt delen.

Bereid het gesprek met uw diabetesbehandelaar goed voor

Heeft u binnenkort weer een afspraak met uw diabetesbehandelaar? Onderstaande vragen kunnen helpen het consult goed voor te bereiden. 
  • Heeft u tijdens het vorige gesprek met uw diabetesverpleegkundige doelen opgesteld ten aanzien van uw diabetes? Zo ja, wat waren deze doelen en heeft u ze gehaald? Wat lukte de afgelopen periode goed en waarom? 
  • Wat is minder goed gelukt en waarom? 
  • Waarover maakt u zich zorgen? 
  • Waaraan wilt u de komende periode werken en wat heeft u daarvoor nodig? 
  • Welke overige vragen heeft u? 
Jongen bekijkt diabetes glucosewaarde op zijn smartwatch
Voedingsadvies

Gadgets koppelen (bv smartwatch)

De meeste glucosesensoren werken samen met een app. Nadat u de app heeft gedownload kunt u de gegevens uit uw glucosesensor zien op de app, bijvoorbeeld op uw smartphone of smartwatch. U heeft uw waarden dan altijd binnen handbereik.

Hulp bij vragen

Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld op onze veelgestelde vragen pagina.