Top 6 veelgestelde vragen

 • Wordt Freestyle Libre vergoed?

  De zorgverzekeraars hebben vastgestelde voorwaarden voor het vergoeden van de FreeStyle Libre. 

  Wat wordt er vergoed?

  • één sensor per 14 dagen, maximaal zeven per kwartaal
  • één reader per drie jaar
  • 50 teststrips per kwartaal (200 per jaar)

  Kijk op onze vergoedingenpagina voor meer informatie

 • Wat is een glucosesensor? 
  Een glucosesensor is een klein apparaatje dat continu uw bloedglucose meet zonder dat u in uw vinger hoeft te prikken. U draagt de glucosesensor op uw lichaam, bijvoorbeeld op uw buik of uw bovenarm. In het apparaatje zit een sensor, een heel dun naaldje -meestal niet dikker dan een haar- en een zender. De sensor stuurt uw bloedsuikers 24 uur per dag naar een app op uw telefoon, uw insulinepomp, smartwatch of naar een speciaal apparaatje (een scanner). Hier kunt u uw bloedglucose aflezen. 
 • Wat is het verschil tussen FGM en CGM?
  Binnen sensortechnologie zijn er twee therapievormen: Continue Glucose Monitoring (CGM) en Flash Glucose Monitoring (FGM)

  De CGM-sensor meet continue de glucosewaarden. Deze worden door een zender doorgestuurd naar een ontvanger. Dit kan een insulinepomp, aparte ontvanger of een app op de mobiele telefoon zijn. Hierop worden de actuele glucosewaarden weergegeven. Een belangrijke functie van CGM is dat (voorspellende) alarmen kunnen worden gegeven.

  Bij FGM moet gescand worden om de waarden “op te halen” uit de sensor. De FGM kan niet gekoppeld worden aan een insulinepomp. De FGM geeft vooral inzicht in het verloop van de glucosewaarden zonder vingerprikken.
 • Hoeveel teststrips worden er vergoed bij gebruik CGM/FGM?
  Bij FGM wordt standaard  ieder kwartaal 50 teststrips vergoed om de bloedglucose te kunnen controleren op de dagen dat de sensor net vervangen is en nog iets minder betrouwbaar kan zijn. Indien regelmatig meer gecontroleerd moet worden en dit past binnen het behandelplan kan een extra vergoeding worden aangevraagd door uw behandelaar.   
  Bij CGM wordt het aantal teststrips vergoed op basis van het aantal keer per dag van het kalibreren van de sensor:
  • Medtronic Enlite/Guardian 3 = 200 strips per kwartaal
  • Dexcom / Medtronic Guardian 4 / FreeStyle Libre 3: basis = 50 teststrips per kwartaal (kalibreren in de basis niet nodig)
  Gebruikt u meer? Neem contact op met onze Klantenservice. In overleg met Mediq kan alsnog naar een oplossing gezocht worden
   
 • Wat zijn de startcriteria om te mogen starten met Sensorbehandeling? 
  De aanvraag van een glucosesensor wordt gedaan door uw behandelaar. Samen met hem of haar kunt u bespreken of u in aanmerking komt voor FGM of CGM en zo ja, welke glucosesensor het beste bij u past. Uw behandelaar regelt ook de machtiging bij de zorgverzekeraar. De aanvraag wordt gedaan voor één jaar. Kijk voor meer informatie op onze vergoedingenpagina.
 • Hoe meld ik mij aan voor CGM?
  U kunt niet zelf uw sensor aanvragen ook al voldoet u aan de criteria. Sensorbehandeling moet passen in uw behandelplan en u bespreekt dit met uw behandelaar. Uw behandelaar vraagt deze therapie vervolgens bij ons aan. Om u hierbij te helpen hebben wij een voorbereidingsformulier ontwikkeld om met uw behandelaar te bespreken. Dit formulier kunt u op onze website downloaden.
Niet gevonden wat u zocht?

Staat uw vraag er niet bij? We hebben nog veel meer vragen en antwoorden voor u verzameld in onze Hulprubriek.

Behandelaar bespreekt diabetes plan met patient

Staat uw vraag er niet tussen?

Stel uw vraag aan een van onze verpleegkundigen. Onze experts helpen u graag!