Mediq trotse ambassadeur van tiende editie HandbikeBattle

vriendelijk lachende vrouw en vriendelijk lachende man zetten handtekening
22 april 2024
NIEUWS - De HandbikeBattle is een jaarlijkse handbikewedstrijd voor mensen met een beperking, gehouden op 27 juni 2024 in Tirol. Deelnemers beklimmen op armkracht een 20 km lang parcours met 867 meter hoogteverschil. Mediq is trotse ambassadeur. We spraken met medeoprichter Rogier Broeksteeg, fysiotherapeut bij Rijndam Revalidatie over deze enorme sportprestatie.

Wat motiveert jou om de HandbikeBattle te organiseren? 

 “Mijn hele leven zet ik mij al in om mensen gezonder te maken, waarbij beweging en sport belangrijke topics zijn. Jaren geleden zag ik steeds vaker dwarslaesiepatiënten bij de polikliniek binnenkomen met meerdere gezondheidsproblemen die terug te voeren waren op hun leefstijl. Die relatie werd bovendien bevestigd door diverse internationale onderzoeken. 

Om deze problemen aan te pakken en waar mogelijk te voorkomen ben ik aan de slag gegaan met een Gezonde Leefstijl Module; niet alleen voor dwarslaesiepatiënten, maar ook voor andere rolstoelgebruikers. Daar is toentertijd het boek ‘Hoe blijf je fit met een dwarslaesie’ uit voortgekomen. Het boek wat ik samen met Linda Valent, Ergotherapeut en onderzoeker bij Heliomare, heb geschreven.”

Wat is de HandbikeBattle?

De HandbikeBattle is een handbikewedstrijd voor mensen met een beperking. Dit jaar wordt het voor de 10e keer georganiseerd. Zo’n 130 deelnemers klimmen dan puur op armkracht de Kaunertaler gletscher op in Oostenrijk. Een extra speciale editie. Je kunt meedoen als deelnemer van een team van een Nederlands revalidatiecentrum of als individuele deelnemer. Deelnemers werken allemaal met een buddy die zowel tijdens de trainingen ondersteuning bieden als tijdens de wedstrijd.

Er zijn vanuit de revalidatiecentra, zorgprofessionals aanwezig om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarnaast zullen er familie en vrienden van de deelnemers aanwezig zijn om de deelnemers aan te moedigen. Ook zijn er vanuit Mediq zorgdeskundigen aanwezig die als vrijwilliger deelnemers medische hulp kan bieden indien dat nodig is. Het is echt prachtig om te zien hoe iedereen bij zo’n wedstrijd betrokken is.”

Waar komt de HandbikeBattle vandaan?

“Fit worden en blijven vanuit de rolstoel is niet eenvoudig. Een leven in een rolstoel maakt het lastiger om optimaal in beweging te blijven. Voor rolstoelgebruikers is het voorkomen van overbelastingblessures van de armen een bijkomende uitdaging. Training is daarvoor heel belangrijk. 

Het idee is ontstaan nadat we vanuit Heliomare, Rijndam Revalidatie en De Hoogstraat Revalidatie deelname aan Alpe d’Huzes en aan de beklimming van de Col de la Colombière. Op de Alpe d’Huez is besloten dat wij dit voor alle revalidatiecentra in Nederland wilden gaan organiseren. Wij zagen namelijk wat voor invloed zo’n event had op de deelnemers. Het was voor velen een life-changing experience. Mensen met een beperking hebben vaak een zwaar revalidatietraject doorgemaakt. Een pittige sportprestatie neerzetten kan ze helpen om in te zien wat ze ondanks hun beperking nog allemaal kunnen.”

Wat vind je het mooiste aan de HandbikBattle?

“Het is bizar om te zien hoe bijzonder het is voor de deelnemers, hun vrienden, families én hun professionele behandelaar als ze over de finish komen. Boven op die berg komt alles samen. Het is vaak een afsluiting van een heel intensief revalidatieproces. Soms is dat proces net afgerond, maar sommige zijn al 30 jaar gerevalideerd en zien nu pas wat ze allemaal nog kunnen bereiken ondanks hun beperking. Hele families gaan richting de bergen van Oosterijk, omdat ze met zijn allen dit moment willen meemaken. Ik vind die ontlading boven op de berg het allermooiste om te zien.”

Je geeft aan dat het ook voor de behandelaar een heel speciaal moment is. Kun je dat toelichten?

Alle deelnemers hebben een buddy. Dit is meestal een zorgprofessional (fysiotherapeut, ergotherapeut, verpleegkundige of bewegingsagoog). Op deze manier zo’n traject begeleiden geeft zoveel inzicht in iemands functioneren en wat er voor nodig is om zo’n prestatie te kunnen leveren. 

Voor zo’n professional is het prachtig om te zien wat een gezonde levensstijl doet met mensen die zo’n prestatie moeten neerzetten. Zowel fysiek als mentaal. Deelnemers hebben het gevoel alsof ze de wereld aankunnen. Als je dat ziet als zorgprofessional, dan neem je dat voor altijd mee in je werk. Je wordt er een betere behandelaar van. Dat is erg mooi om te zien.”

Volg Mediq's zorgdeskundigen op LinkedIn tijdens de HandbikeBattle

Mediq is trotse ambassadeur van deze wedstrijd. Daarnaast ondersteunen zorgdeskundigen, waaronder Ronald Brienen, deelnemers en omstanders tijdens de tocht op 27 juni. Volg Ronalds persoonlijke LinkedInpagina om Mediq te volgen tijdens de battle.