Van 3 tot 5 mei 2023 werd het 33e congres van de EWMA (European Wound Management Association) georganiseerd. EWMA ondersteunt zorgprofessionals om kwalitatief goede wondzorg te kunnen geven. Wondexperts van over de hele wereld delen hier hun kennis over de nieuwste innovaties, hulpmiddelen en behandelingen. Enkele van onze wondexperts waren op dit congres aanwezig en maakten een mooi overzicht van alle highlights!
Het gebruik van steunkousen is helemaal niet moeilijk vol te houden door cliënten, stelt Henri Post van Evean. Hij en zijn collega’s meten zelf therapeutische elastische kousen aan.
Per 26 november 2021 wordt er in Oud-Beijerland een vast wondspreekuur ingericht in Medisch Centrum Molenaar. Wondconsulent Lian Evers van Careyn is hier aanspreekbaar voor consultatie. Initiator Adrie Evertse is verheugd: “Alle huisartsen en patiënten in de regio kunnen hier terecht met vragen over complexe wonden, maar ook vlot hun patiënten naartoe doorverwijzen.”
Kwalitatief betere wondzorg verlenen aan huis: dat is een doel van zowel Cordaan als Mediq. De organisaties starten met een nieuwe manier van samenwerken in de regio Amsterdam en Diemen.
Ondanks de moeilijke omstandigheden van het afgelopen jaar door corona krijgt de wijkverpleging van cliënten het waarderingscijfer 8,8*. Dit met een score van 8,7 voor de aandacht waarmee de zorgverleners cliënten behandelen. Volgens wondzorgconsulent Lian Evers van zorgaanbieder Careyn is ketensamenwerking een belangrijke factor in dit succes.
Emmy Berghuis bezocht de EWMA 2022 en legt verslag van het debat 'Will new materials change wound management in the near future'.
Binnen de wondzorg staat de menselijkheid van de zorg bovenaan het prioriteitenlijstje. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer een fabrikant stopt met het produceren van die ene wondfolie die de beste resultaten geeft bij de patiënt? Via het Wondregieprogramma van Mediq krijgen zorgprofessionals een handvat om naar passende oplossingen te zoeken.
Mensen kunnen soms maandenlang rondlopen met een wond die maar niet geneest. Dankzij zorgprogramma Wondregie hoeft een patiënt niet steeds naar het ziekenhuis of de huisarts, maar kan hij zorg voornamelijk thuis krijgen. Het slimme behandelproces zorgt bovendien dat de wond 4 tot 6 weken sneller geneest.Lees het volledige verhaal.
Deze casus is een goed voorbeeld van wat er kan gebeuren wanneer er geen adequate behandeling conform de richtlijn wordt gestart. En een acute wond overgaat in een complexe wond.
Is het verstandig om extra onderleggers in bed te gebruiken bij incontinentie en decubitus? Onze wondconsulenten bespreken de casus.
Casus: patiënt is een vrouw van 80 jaar, zelfstandig wonend met een ulcus cruris. Ondanks palliatief beleid kan er door deze wondbehandeling door mevrouw weer leuke dingen worden ondernomen.
Een zelfstandig wonende oudere vrouw met incontinentie van urine en ontlasting heeft de laatste tijd erg veel last van een kapotte en rode huid. Zorgdeskundige Simon Kwekkeboom bespreekt de casus.
Wat kun je als verpleegkundige doen om mensen met decubitus ofwel huidletsel zich ‘Meer mens’ te laten voelen? Door hiernaar te vragen, kwamen we in contact met wijkverpleegkundige Annet de Jong. Zij bedenkt regelmatig oplossingen die patiënten minder pijn en meer comfort te bezorgen. Na het horen van dit verhaal, is het ons helemaal duidelijk waarom collega’s bij Carintreggeland Annet ‘de creatieveling’ noemen!
Stuur een bericht naar info@mediq.com