EWMA 2023 Milaan

Entree van het EWMA wondcongres 2023 in Milaan

Onze wondexperts bezochten EWMA en delen de highlights

Van 3 tot 5 mei 2023 werd het 33e congres van de EWMA (European Wound Management Association) georganiseerd. EWMA ondersteunt zorgprofessionals om kwalitatief goede wondzorg te kunnen geven. Wondexperts van over de hele wereld delen hier hun kennis over de nieuwste innovaties, hulpmiddelen en behandelingen. Enkele van onze wondexperts waren op dit congres aanwezig en maakten een mooi overzicht van alle highlights!

Presentatie over holistisch wond management tijdens het EWMA wondcongres 2023 in Milaan

Holistic management of wound-related pain

De holistische benadering wordt steeds belangrijker in wondbehandeling, waarbij aandacht voor de pijn van de patiënt essentieel is. De EWMA presenteerde tijdens het congres een nieuw document 'holistic management of wound-related pain'. De samenvatting kunt u downloaden via onderstaande link. Het volledige document komt binnenkort beschikbaar op de website van de EWMA.

Evaluation impact of Covid-19 on venous leg ulcer management

Onderzoek onder 1946 patiënten in de UK naar de impact van Covid-19 op een veneus ulcus cruris resulteerde in de volgende waarnemingen:
 • Afname van aantal bezoeken aan zorgverleners;
 • Afname van het gebruik van wond- en compressiematerialen;
 • Verschuiving in de soorten verband- en compressiematerialen;
 • Toename van tijd in wondgenezing.

Presentatie door: Julian Guest, United Kingdom

Confluence of art and science 

Technologie wordt steeds belangrijker bij wondbehandeling, bijvoorbeeld door de inzet van speciale wondcamera’s zodat men kan zien welke behandeling het beste werkt. Inmiddels weten we dat wondcamera’s effectief zijn in Nederland. Bovendien levert het ook mooie plaatjes op die men bijna als kunst kan beschouwen.

Presentatie door: Robert Kirsner, United States

Benefits of compression therapy in practice 

Er bestaat niet één soort compressie die universeel gebruikt wordt bij patiënten. Per situatie moet een zorgprofessional beoordelen wat het beste past bij de patiënt. Hierbij wordt vooral naar de wensen van de patiënt geluisterd, want dat verhoogt de therapietrouw.

Presentatie door: Sylvie Meaume, France

Podological features of diabetic foot patients at high ulcerative risk in primary and secondary prevention 

Er zijn al veel onderzoeken bekend over het voordeel van preventie bij een diabetische voet. Er is nu een nieuw onderzoek gedaan naar het verschil in primaire (groep 1) en secundaire preventie (groep 2). De uitkomst? Het verschil binnen deze groepen bevindt vooral op het gebied van skin hardness op drie punten die bij de voet gemeten zijn.

Presentatie door: Nicola Riitano, Italy

The conjuring of diabetes and obesity on human walking strategy

Uit onderzoek blijkt dat bij de combinatie obesitas en diabetes een ander looppatroon ontstaat bij een patiënt. Het risico op het krijgen van een diabetische voet wordt hierdoor vergroot. Misschien niets nieuws, maar opmerkelijk is dat de combinatie geen obesitas en wel diabetes, weinig verandering geeft in het looppatroon.

Presentatie door: Nicola Riitano, Italy

Communication skills for Medical and Podiatry Students and in Nurses Simulation Training

Communicatie is essentieel voor effectieve zorg. Communicatie skills zijn dus erg belangrijk voor zorgprofessionals. Deze zijn voor 65% aan te leren, dus ook al heeft u het van nature niet: het valt te leren. In Finland, Engeland en Zwitserland zijn er educatieprogramma’s opgezet waarbij er gebruik wordt gemaakt van de volgende middelen: theorie, video's, demo's en rollenspellen. Met name rollenspellen zijn erg effectief voor aanleren van shared making decisions, maar kunnen stressvol zijn voor studenten. De rol van de begeleider is hierin belangrijk om de studenten gerust te stellen. 

Tip: Maak de situatie zo realistisch mogelijk door setting, wond en geur zo goed mogelijk na te bootsen. Geurtjes zijn zelfs te koop, zoals bijvoorbeeld pseudomonas.

Presentaties door:

Communication skills for Medical Students: Leila Niemi-Murola, Finland
Communication skills for Podiatry Students: Ben Bullen, United Kingdom
Communication in Nurses Simulation Training: Carole Guex, Switzerland
City of Milano tijdens het EWMA wondcongres 2023 in Milaan

Treatment of open wounds: useful dressings 

Ook de dierenwereld werd vertegenwoordigd op de EWMA. De fasen van de wondgenezing bij dieren verloopt hetzelfde als bij menselijke wonden. Toch zijn er 2 verschillen waargenomen in de genezing en behandeling. De wonden bij paarden zijn altijd gecontamineerd en over het algemeen vochtige wonden. Het verschil in de keuze voor een verband wordt hier op aangepast. Wat beter niet gebruikt kan worden, zijn occlusieve verbanden. Hydrofiber, hydrocolloïd en sommige foamverbanden worden vermeden bij wondzorg van paarden. Daarvoor in de plaats worden wel vaak antibacteriële verbanden gebruikt.

Presentatie door: Jacintha Wilmink, Netherlands

Closed-incision Negative Pressure Therapy (ciNPT) – update 2023 

Preventief gebruik van NDT (Negatieve Druk Therapie) bij postoperatieve wonden heeft effect. Het nadeel: er kleven hoge kosten aan. Daarom wordt het niet standaard ingezet, maar is dit voortaan alleen nog bij risicogroepen zoals mensen met diabetes, mensen met een BMI van > 35kg/m2 en bij revisiewonden.

Presentatie door: Christian Willy, Germany

Primary care NPWT 

Het doel van dit onderzoek is om inzicht te creëren in de organisatie van NDT binnen de thuissituatie. 53 samenwerkende EWMA organisaties verdeeld over 35 landen zijn aangeschreven om deel te nemen aan dit onderzoek. De uiteindelijke respons: 32 organisaties verdeeld over 22 landen. Eén land deed niet aan NDT in de thuissituatie, 97% wel. In 63% van de landen indiceert het ziekenhuis de NDT. Er is een aantal verschillen te zien in de landen, met name in training aan patiënt en zorgverlener, monitoring, organisatie en financiering.

De uitkomst

Vraag: is NDT in thuissituatie effectief en veilig? Jazeker!
 • Minder complicaties;
 • Fijner voor de patiënt;
 • Sneller ontslag uit het ziekenhuis;
 • Minder kosten.

De patiënt goed voorbereiden en educatie bieden is wel een vereiste, want alleen informeren is niet voldoende.

Het volledige onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd:
Fageldahl, A. (2023). Organization of NPWT in primary care in Europe – a desciptive survey. Journal of wound management. Accepted for publication

Presentatie door: Ami Fagerdahl, Sweden

The Art of Storytelling: a powerful tool for wound healers 

Als het gaat om communicatie met patiënten, collega’s of andere mensen is de boodschap die we overbrengen verdeeld in 3 categorieën. 55% is non-verbaal (lichaamshouding), 38% is paraverbaal (toon, volume, ritme) en 7%  isverbaal (content en woorden).

Narrative communication (story telling) is een effectieve manier van communicatie en bestaat uit: 

 • Verbeelding
 • Karakters
 • Structuur
 • Emoties
 • Body language
 • Stemgebruik
 • Standpunt
 • Actief luisteren en empathie

Preventie in de wondzorg wordt nadrukkelijk uitgelicht, omdat het hier mee begint en u hiermee kan voorkomen dat er (opnieuw) een wond ontstaat.

Presentatie door: Aurora Piaggesi, Italy

Beursvloer

De beursvloer met veel nieuwe innovatieve producten werd druk bezocht. Bent u benieuwd welke nieuwe producten wij binnenkort opnemen in ons assortiment? Houdt dan ons voorschrijfportaal in de gaten!

Brochures voor wondzorg tijdens het EWMA wondcongres 2023 in Milaan

Wilt u meer lezen over wondzorg of EWMA?

EWMA brengt magazines uit over diverse onderwerpen. Deze zijn ter ondersteuning voor zorgprofessionals en kunt u gratis downloaden op ewma.org.

verpleegkundige met bril zit achter laptop

Samen verder leren voor betere zorg

Mediq Learning Center is een online omgeving voor digitale educatie. Hier volgt u de training in uw eigen tempo. Op een zelfgekozen tijdstip en locatie. Na het volgen van een e-learning krijgt u een certificaat van deelname of accreditatie. Wilt u meer weten over ons e-learning programma en welke e-learnings er allemaal beschikbaar zijn?