Casus decubitus en incontinentie

vrouw houdt hand vast van ernstig zieke man
Is het verstandig om extra onderleggers in bed te gebruiken bij incontinentie en decubitus? Onze wondconsulenten bespreken de casus.

Algemene gegevens:

Terminale bedlegerige patiënt in de thuissituatie. Meneer is 86 jaar.

Situatie:

Dhr heeft een blauw verkleurde maar wel verharde huid op de stuit (Categorie: Vermoedelijke diepe weefselbeschadiging) De diepte is onbekend. Daarnaast heeft meneer een wondje in de bilspleet ten gevolge van Incontinence Associated Dermatitis (IAD) ofwel vochtletsel. Meneer is bedlegerig en incontinent van urine. Meneer gebruik hiervoor een inlegger die regelmatig lekkage geeft. Er wordt gebruik gemaakt van een anti decubitus luchtmatras. De verpleegkundige van de thuiszorg belt met de klantenservice van Mediq met de vraag of er voor deze meneer onderleggers bestelt kunnen worden. Zo zou meneer minder worden belast met het verschonen van het bed vanwege de lekkage.

Advies:

De klantenservicemedewerker laat de wondconsulent contact op nemen met deze verpleegkundige om samen naar de beste oplossing voor deze meneer te zoeken. Er wordt besloten om geen onderleggers te gaan inzetten. Hoe meer verschillende lagen er op het anti-decubitus matras worden aangebracht, hoe minder de werking. Hierdoor kan het meer gaan broeien in bed. Daarnaast kan er meer plooivorming optreden wat weer meer kans geeft op nieuwe decubituswonden. Er wordt nu gekeken om het incontinentiemateriaal aan te passen. De wondconsulent kiest samen met de verpleegkundige voor een materiaal wat meer vocht op neemt en een groter oppervlakte heeft. Hierdoor wordt de urine optimaal geabsorbeerd en zal er minder lekkage zijn. Het wisselliggingsschema wordt aangepast naar om de 4 uur volgens de nieuwe richtlijn 'Decubitus' van de V&VN.

Anderhalve week later is meneer overleden in het bijzijn van zijn vrouw. Tot die tijd heeft het nieuwe beleid er voor gezorgd dat er geen urinelekkage meer plaatsvond en is de huid op de stuit intact gebleven. Hierdoor is meneer extra pijn en ongemak bespaard gebleven.

 
Wondconsulent Elise den Hollander

Elise den Hollander

Wondconsulent / Zorgdeskundige bij Mediq

Wondconsulenten Emmy Berghuis

Emmy Berghuis

Wondconsulent / Zorgdeskundige bij Mediq

verpleegkundige met bril zit achter laptop

Samen verder leren, voor betere zorg

Mediq Learning Center is een online omgeving voor digitale educatie. Hier volgt u de training in uw eigen tempo. Op een zelfgekozen tijdstip en locatie. Na het volgen van een e-learning krijgt u een certificaat van deelname of accreditatie. Wilt u meer weten over ons e-learning programma en welke e-learnings er allemaal beschikbaar zijn?