Casus arteriële wond

Verpleegkundige geeft eenzame oudere aandacht
Dhr van Poppelen (71 jaar) heeft zich 3 weken geleden door een val verwond tegen een scherpe hoek van de salontafel. Meneer gebruikt bloedverdunners (acenocoumarol) waardoor er direct een flink haematoom is ontstaan.

Eerste behandeling

Door onderhuidse stolsels is de wond door de chirurg poliklinisch uitgeruimd. De wond is daarna behandeld met een silicone wondcontactlaag en een absorberend verband.

Een week later ziet de wond er zo uit:

ALTIS:

A (Aard): traumawond

L (Locatie): kuit rechteronderbeen.

T (tijd en tijdsbeloop): 3 weken geleden gevallen waarna flink haematoom ontstond. Deze is 2 weken geleden uitgeruimd en zo veel mogelijk schoongemaakt.

I (Intensiteit): 10x9 cm max 0.5 cm diep.

S (samenhang): Medicatie: Acenocoumarol, Client rookt 5 tot 10 sigaretten op een dag (al 20 jaar). Client is matig mobiel. Is vermoeid na 1 etage traplopen en kan maximaal 500 meter wandelen. Nu loopt meneer door zijn wond nog minder.

Oedeem aanwezig.

TIME:

T (Tissue) - 100% geel beslag. Niet vitaal.

I (Infection) - Infectiekenmerken: aan linkerzijde lichte roodheid, zwelling + (oedeem). Pijn: VAS 3. Warmte: omgeving is niet warmer.

M (Moist) - Vochtig tot nattende wond natte wond. Concreet houden en omdat je voor een superabsorberend verband kiest.

E (Edge) - Grillige wondranden, oedeemvorming in het been. Aan linker zijde lichte roodheid

 

Doel wondbehandeling

  1. Wond moet gereinigd worden zodat het een rode wond wordt waarna epitheelgroei kan gaan plaatsvinden.
  2. Verminderen oedeem om doorbloeding te verbeteren en wondgenezing te versnellen.

Is er verder onderzoek aanbevolen om behandelplan op te kunnen stellen?

Ja, om het oedeem te verminderen moet er gezwachteld worden. Echter voordat men kan gaan zwachtelen dient volgens de richtlijn eerst arterieel vaatlijden te worden uitgesloten.
De richtlijn stelt hierover het volgende:

“Een belangrijk deel van de patiënten (tot 30%) met een ulcus cruris heeft ook arteriële insufficiëntie. Het palperen van de enkel/voetrugarterie is onbetrouwbaar. Een enkel/arm index geeft wel een betrouwbare aanwijzing (behoudens patiënten met mediasclerose zoals bij diabetes mellitus). C Stoffers 1996”

Indien de client diabetes mellitus heeft, wordt een teendruk meting aanbevolen.

Uitslag EAI: 0.71 (normaalwaarde: 0.8-1.3)

Conclusie: ACT (ambulante compressie therapie) is mogelijk met een lite compressie zwachtel. Met de lichtere druk van dit systeem kan er gezwachteld worden bij een EAI van 0.5-0.8. (boven de 0.8 kan er met normale druk gezwachteld worden)

 

Wondbeleid

  • Wond zo ver mogelijk handmatig debrideren door middel van debrideerpad.
  • Wondbehandeling: alginaat in de wond om te reinigen. Afdekken met een superabsorberend verband. Hierna compressie therapie met een lite zwachtel systeem. Wisselfrequentie: eerste week 3x per week omdat we verwachten dat dan de grootste oedeemvermindering zal plaatsvinden. Als het daarna mogelijk is, verminderen naar 2x per week. Wanneer het oedeem weg is en de wond nog bestaat kan er overgestapt worden naar een verbandkous Hiermee kan meneer makkelijker in de schoen komen en zal het de mobiliteit bevorderen.
  • Leefstijladvies:
    • Kijken of we meneer kunnen helpen met stoppen met roken
    • Om de ACT te ondersteunen moet meneer meer gaan lopen of voetoefeningen gaan doen om zijn kuitspieren te activeren. Zo kan meneer de oedeemreductie zelf bespoedigen.
    • Voedingstoestand in kaart brengen.

Download de patiëntfolder ulcus cruris

Wondconsulenten Emmy Berghuis

Emmy Berghuis

Wondconsulent / Zorgdeskundige bij Mediq

verpleegkundige met bril zit achter laptop

Samen verder leren, voor betere zorg

Mediq Learning Center is een online omgeving voor digitale educatie. Hier volgt u de training in uw eigen tempo. Op een zelfgekozen tijdstip en locatie. Na het volgen van een e-learning krijgt u een certificaat van deelname of accreditatie. Wilt u meer weten over ons e-learning programma en welke e-learnings er allemaal beschikbaar zijn?