“Ik ben inmiddels een expert in kleeflagen”, lacht Wondconsulent Emmy Berghuis van Mediq. Al geruime tijd tracht zij in een team van wondconsulenten en gespecialiseerde zorgdeskundigen vooruitgang te boeken in het herstel van een patiënt. De betreffende man heeft een complexe decubituswond bij de stuit. De wond werd daarbij tot voor kort afgeplakt met een folie die het verband goed op zijn plek hield en waterafstotend maakte. De fabrikant heeft echter besloten om de folie niet meer te produceren. In overleg met o.a. zijn wondverpleegkundige heeft de patiënt daarna zelf alternatieven uitgeprobeerd, maar hij vindt deze moeilijk te verdragen.
De thuiszorgorganisatie van deze patiënt heeft een Wondregie-contract met Mediq. Emmy legt uit hoe dat werkt: “Hiermee kan hij in de thuissituatie extra worden begeleid, waarbij in dit geval de wondconsulent van de thuiszorg de regiefunctie houdt. Mediq ondersteunt, denkt mee en adviseert over de doelmatigheid van wondmateriaal. Met de kennis die beschikbaar is binnen Wondregie werken de zorgprofessionals samen naar een oplossing. Zij volgen geprotocolleerde werkmethodes waarmee een wond in de regel 4 tot 6 weken sneller geneest.”
In de bovengenoemde situatie is het team echter teruggeworpen door een situatie die geen van hen had kunnen voorzien. Emmy: “Deze meneer ondervindt problemen bij de meest voorkomende acrylaat en siliconen kleeflagen. In combinatie met de gewenste vergoeding door de zorgverzekering bestaat de puzzel inmiddels uit 18 verschillende folies en zeven andere soorten pleisters die hier toepasbaar zijn. Daarnaast hebben we bij vier verschillende leveranciers vragen uitgezet.”
In het werken richting een oplossing groeit de kennis, ervaring en het vakmanschap van de betrokken zorgprofessionals dagelijks. Binnen Wondregie is zelfs een digitaal registratiesysteem ontwikkeld, dat het verloop van de behandeling van anamnese tot de evaluatie in beeld brengt door middel van foto’s. “Zo’n registratiesysteem geeft patiënten moed als je bij slecht herstellende wonden toch voortgang kunt tonen”, aldus Emmy. “Tegelijkertijd creëer je een geweldige database met effectieve toepassingen, waarmee we als team volgens protocol kunnen werken. En waarmee we naar
zorgverzekeraars het belang van vergoeding voor bepaalde behandelingen kunnen onderbouwen.” Emmy is vol vertrouwen dat binnen afzienbare tijd een passende oplossing wordt gevonden voor de patiënt met de decubituswond: “We komen steeds dichterbij een oplossing.”