Studie onderbouwt werking Oopsie Heroes

Kind buiten met gekleurde handen
Innovatieve producten in de continentiezorg zijn voor veel mensen een zegen. Zeker als de werking wetenschappelijk wordt onderbouwd. “De Oopsie Heroes plaswekker voor kinderen blijkt bijzonder effectief in theorie en praktijk”, weet Nele Franssens, specialist continentiezorg bij Goed thuiszorgwinkel.

Tijdens de 51e jaarlijkse bijeenkomst van de International Continence Society (ICS) werd een studie gepresenteerd over de effectiviteit van de Oopsie Heroes plaswekker, een innovatieve oplossing tegen bedplassen. “Die studie bevestigt de praktische ervaring die wij inmiddels met deze eHealth toepassing hebben opgebouwd”, reageert Nele Franssens van Goed thuiszorgwinkel.

De genoemde studie, ‘Innovative eHealth bedwetting solution for children’, is gebaseerd op verzamelde gegevens bij 2421 kinderen. Het betreft een groep in de leeftijdscategorie van 6 tot 12 jaar, voor wie nachtelijke ongelukjes regelmatig resulteerden in nat beddengoed. Veroorzakers van dit probleem zijn in de regel stress, genotype, hormonale disbalans of een grote nachtelijke urineproductie door vertraagde cognitieve of fysieke ontwikkeling. Het herkennen van een volle blaas is een aangeleerde vaardigheid die bij sommige kinderen meer tijd kost dan bij anderen.

Plaswekker

Een oplossing voor het verhelpen van nachtelijke enuresis is het gebruik van een plaswekker. Een dergelijk product helpt de hersenen van een kind trainen om de signalen van het lichaam te herkennen. Dit principe is niet nieuw, maar in tegenstelling tot andere plaswekkers maakt Oopsie Heroes gebruik van een kleine sensor die op het bestaande ondergoed of de pyjamabroek kan worden geplakt, in combinatie met een app voor mobiele apparaten. De sensor communiceert zonder Bluetoothstraling of wifi-signalen rechtstreeks met de app. Deze functioneert als alarmmodule die het kind wakker maakt. De software is naar individuele wensen in te stellen.

Test

“Daarin schuilen in mijn ogen duidelijke voordelen”, aldus Nele Franssens. Zij werkt als specialist continentiezorg bij Goed thuiszorgwinkel in België nu circa een jaar met Oopsie Heroes. “Voordat wij dit product effectief gingen verkopen hebben we het eerst uitgebreid getest. Onder meer bij een kind van 8 wiens moeder zelf hulpbehoevend was. Zij had moeite met instaan voor de volledige zorg voor haar kind. Met de Oopsie Heroes kon de jongen zelf actie ondernemen: hij kon de sensor zelfstandig aan het ondergoed vastkleven en het wekkertje aanzetten. Na 3 weken kreeg ik positief bericht: hij had al een paar nachten droog geslapen. Uiteindelijk hebben we 7 weken getest en sindsdien blijft de jongen ’s nachts volledig droog.”

Gebruiksvriendelijke app

Volgens de zorgprofessional is de app in de praktijk eenvoudig te gebruiken, ook door kinderen. Zij mogen zelf een subtiel geluidssignaal kiezen of (door vader of moeder laten) inspreken. Op de app kunnen zij een meisje of een jongen selecteren die zaken vertelt. Nele: “Andere plaswekkers geven vaak een hard alarmsignaal, of de kinderen moeten hiervoor een speciaal plasbroekje aantrekken. Dat vinden zij gewoon niet amusant. Met de instelbare app wordt de training een leuke manier van oefenen, voor zover dit onderwerp ‘leuk’ is te noemen natuurlijk. Het is in ieder geval een beleving.”

Anoniem

Voor de studie, die op het ICS-congres werd gepresenteerd, werden gebeurtenissen bij de gebruikers met behulp van de app anoniem geregistreerd. Zoals de activering van het weksignaal bij nachtelijk bedplassen. De individuele voortgang van de kinderen werd gedurende 3 maanden gevolgd vanaf de datum van installatie van de app. Alle data werd samengevoegd tot een gemiddeld resultaat. Zo was de gemiddelde leeftijd van deze groep 8,3 jaar, waarvan 62% jongens en 38% meisjes.

Resultaten studie

Gemiddeld werd door het systeem 1 uur en 24 minuten na het activeren van de nachtmodus een eerste bedplasincident waargenomen. Bovendien toont de voortgang van de registratie dat de training -  in combinatie met inzicht in wat er gedurende de nacht plaatsvindt – tot verbeteringen kan leiden. De gemiddelde frequentie van bedplasincidenten nam gedurende de onderzoeksperiode dan ook sterk af. Hieruit concluderen de onderzoekers dat kinderen die een plaswekker gebruiken effectief kunnen leren om ’s nachts hun blaas te controleren.

De praktijk

“In de praktijk hebben we positieve ervaringen met Oopsie Heroes bij kinderen in verschillende leeftijden”, bevestigt Nele. “Het kan effectief werken vanaf 5 á 6 jaar tot tieners tot wel 14 jaar oud. Zo adviseerde ik de ouders van een kind van 6, een maand voordat het eerste leerjaar zou beginnen. De start met het gebruik van de Oopsie Heroes lukte niet direct, maar na wat extra uitleg ging het goed. Het kind kon toen alles zelf voor de nacht regelen. De app geregistreerde dat het steeds beter ging en na 8 weken was het kind volledig droog.”

Het laatste voorbeeld betreft een jongen van 12, die naar de eerste klas van het voorgezet onderwijs ging. “Hij had nog regelmatig een ongelukje, maar wilde beslist geen luierbroekjes of incontinentiemateriaal meer dragen voor de nacht”, aldus Nele. “Via internet had hij samen met zijn ouders gezocht naar een passende oplossing. Daarbij waren ze online bij Oopsie Heroes uitgekomen. Dit om aan te geven dat het ook voor tieners die van het bedplassen af willen komen een goede oplossing kan zijn. Effectief heeft 90% van onze gebruikers er positieve ervaringen mee.”