Casus incontinentieproblemen bij MS

Dame in rolstoel
CASUS - Mevrouw de Vries heeft MS. Door deze progressieve ziekte krijgt ze het afgelopen jaar steeds meer blaas- en incontinentieproblemen. Onze zorgdeskundige Ingrid Sinke bezoekt haar thuis om haar te adviseren in de juiste productkeuze.

Achtergrond

Op verzoek van een voorschrijver uit het ziekenhuis is aan mij gevraagd een huisbezoek te plannen, omdat het voor Mevrouw de Vries een enorme uitdaging is om voor een adviesgesprek over medische hulpmiddelen naar het ziekenhuis te komen.

Mevrouw de Vries is 49 jaar, heeft al langere tijd MS en rolstoelgebonden, is alleenstaand en woont zelfstandig. Er is mevrouw alles aan gelegen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen leven en functioneren. Ze wil de regie over haar doen en laten graag zelf in de hand te hebben. Afgelopen jaar heeft mevrouw meer last van blaasproblemen gekregen en heeft daardoor nu een suprapubisch katheter. Door een verminderde handfunctie is het lastig om de urine-opvangzakken te legen en heeft zij hier regelmatig hulp bij nodig van derden.

Advies

Omdat ik wist wat de hulpvraag was, had ik een koffer met incontinentiematerialen meegenomen waaronder verschillende soorten urine-opvangzakken en allerlei andere materialen.

Samen hebben we gekeken welke aftapkraantjes van de urine-opvangzak voor mevrouw zelf makkelijk te hanteren zijn. We hebben samen verschillende kraantje uitgeprobeerd. Mevrouw heeft hierin zelf een keuze kunnen maken, waardoor zij zelf de urine-opvangzak kon legen zonder hulp van derden. Daarnaast zag zij ook in mijn koffer een katheterventiel. Mevrouw wilde deze graag uitproberen en de verwijzer uit het ziekenhuis ging hiermee akkoord.

Na twee weken hebben wij telefonisch contact gehad om te evalueren of mevrouw geholpen was met de nieuwe materialen en accessoires. Mevrouw gaf aan goed geholpen te zijn. Zowel door ons gesprek en de nieuwe materialen kreeg zij haar gevoel van eigenwaarde terug, zei ze. Met het gebruik van een katheterventiel overdag kon zij net als ieder ander gewoon naar toilet zonder dat iedereen ziet dat er een urine-opvangzak aan haar rolstoel hangt. Voor de nacht sluit mevrouw zelf de nachtzak aan op het katheterventiel en daarmee heeft zij een rustige nacht.

Al met al geeft het mevrouw voorlopig weer regie over haar huidige situatie, wat erg belangrijk voor haar is.

Ingrid Sinke, Zorgdeskundige Continentiezorg

Ingrid Sinke

Zorgdeskundige / Verpleegkundige Continentiezorg bij Mediq

Wil je meer weten over dit onderwerp? Op dinsdag 12 december organiseert Mediq samen met een deskundige uit het veld een interessant webinar over incontinentie bij MS en Parkinson. Reserveer deze datum vast in uw agenda!