Diabetes in bijzondere situaties

Op vakantie met diabetes

Man en vrouw zitten in auto en lezen een routekaart
Ga voorbereid op reis

Handig om mee te nemen

Wanneer u op reis gaat, is het handig om een medische verklaring van uw arts mee te nemen. Bovendien is een checklist nooit overbodig. Print beide documenten uit, zodat u deze altijd op zak heeft. U kunt de medische reisverklaring en handige checklist via onderstaande links downloaden en uitprinten.

Gaat u voor langere tijd op reis, dan kunt u voor een kwartaal aan diabeteshulpmiddelen bestellen. Deze voorraad valt binnen de vergoeding en is voor de meeste mensen ruim voldoende. Heeft u voor meer maanden hulpmiddelen nodig? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee. Zodat u met een gerust hart op reis kunt.

Vriendengroep maakt selfie op het strand

Vijf vragen over diabetes en warmte

Warmte kan invloed hebben op uw glucosewaarden en diabeteshulpmiddelen. Daarom beantwoorden we vijf veelgestelde vragen over warmte en diabetes.

Man injecteert insuline bij zichzelf via een insulinepen

Hoe houdt u insuline koel in de zomer?

Insuline kan niet goed tegen warmte. Het gaat daardoor minder goed werken. Hoe houdt u uw insuline koel tijdens de warme zomermaanden?

Checklist bij de vakantiekoffers

Vliegen met een insulinepomp of glucosesensor

Op vakantie gaan met diabetes vraagt om een goede voorbereiding. Waar moet u op letten als u gaat vliegen met eenĀ  insulinepomp en/of glucosesensor?

man en vrouw in strandstoel

Zo blijft uw diabeteshulpmiddel goed zitten: 10 tips

Mijn hulpmiddel laat te snel los, wat kan ik hieraan doen? Deze vraag krijgen we vaak van mensen die een glucosesensor, Omnipod of infuuspleister dragen. Vooral in de zomer, als het warmer wordt en je lekker wilt zwemmen. Deze tips helpen u om te zorgen dat uw hulpmiddel zo lang mogelijk blijft zitten.

Hoe kan ik mij nog meer voorbereiden?

Heerlijk, de zon schijnt weer. En de vakantie staat voor de deur. Ook als u diabetes heeft kunt u op vakantie gaan. U moet alleen tijdens uw voorbereiding letten op: 
  • Neem extra insuline en/of tabletten mee.
  • Neem voldoende naalden, lancetten en strips mee.
  • Neem extra batterijen mee voor uw bloedglucosemeter en/of insulinepomp.
  • Als u een insulinepomp heeft, neem dan uw insulinepen en/of reservepomp mee.
  • Neem een medisch paspoort mee of verklaring van de arts dat u diabetes heeft en medicijnen en hulpmiddelen nodig heeft.
  • Verdeel alle spullen over de koffer en de handbagage (als de koffer niet aankomt, heeft u de spullen uit de handbagage nog). Of in de handbagage van u en uw medereizigers.
  • Insuline altijd koel en buiten direct zonlicht bewaren. Bijvoorbeeld in speciale koeltasjes.
  • Als uw reis meer dan twee uur tijdsverschil bevat, neem dan contact op met uw zorgprofessional.
  • Neem Glucopep (druivensuiker) of Hypofit mee.
  • Neem in de handbagage extra eten (koolhydraten) mee.

Wij wensen u een fijne vakantie toe!