Veelgestelde vragen over warmte en diabetes
Vijf vragen over diabetes en warmte
Zomer, warmte, zon en strand. De meeste mensen houden ervan. Warmte kan echter ook invloed hebben op uw glucosewaarden en diabeteshulpmiddelen. Daarom beantwoorden we hieronder vijf veel gestelde vragen over warmte en diabetes.
Heeft warmte invloed om mijn glucosesensor (CGM)?
Wij vroegen enkele fabrikanten of warmte invloed heeft op de werking van een glucosesensor. Abbott zegt over de FreeStyle Libre: ‘Onze sensor geeft bij extreme temperaturen aan dat deze te koud of te heet is*. De temperatuur heeft, omdat de sensortip in de huid zit en de huid de temperatuur regelt, geen invloed op de metingen. Wel is het belangrijk om goed te blijven drinken als het lichaam extreem opwarmt.’Bij Dexcom attenderen ze er eveneens op dat het belangrijk is om uitdroging te voorkomen. ‘De sensor meet de glucosewaarden in het interstitieel vocht. Dit is het vocht tussen de cellen in de huid. Bij warm weer verlies je vocht en als dit niet op tijd wordt aangevuld, droog je uit. Dit is het eerste merkbaar in de huid. Een uitgedroogde huid kan invloed hebben op de werking van de CGM. Daarom is het belangrijk om voldoende te drinken.’ Ook de Dexcom G6 geeft een waarschuwing of alarm als er iets mis dreigt te gaan.
Medtronic adviseert om een glucosesensor niet in direct zonlicht, bij extreme temperaturen of bij hoge luchtvochtigheid te bewaren. ‘Bewaar de sensoren alleen bij temperaturen tussen 2 ˚C en 27 ˚C. Daarnaast willen wij meegeven dat als iemand twijfelt aan de sensorwaarden bij warm weer, het goed is een glucosewaarde te meten ter bevestiging. Deze glucosewaarde vervolgens gebruiken als kalibratie van de CGM kan helpen bij de nauwkeurigheid van de sensor.’
* Bekijk de handleiding.
Wat is de invloed van warmte op insuline en andere diabetesmedicatie?
- Sommige mensen hebben minder insuline nodig bij warm weer, maar dit verschilt per persoon. Ook is het mogelijk dat de insuline in uw lichaam sneller wordt opgenomen door de warmte, zeker als u daarnaast veel beweegt. Er ligt dan al snel een hypo op de loer. Houd uw glucosewaarden daarom extra goed in de gaten als de temperaturen stijgen en pas uw insulinedosis hierop aan. Als u niet weet hoe u dit kunt doen, overleg dan met uw behandelaar.
- Insuline is gevoelig voor warmte. Zorg daarom dat deze niet te heet wordt in de auto, tent of tas. Er zijn speciale tasjes verkrijgbaar waarmee u de insuline koel kunt houden, ook voor insulinepompen. Tijdens erg warme dagen kunt u overwegen uw insulinepomp voor twee dagen te vullen in plaats van drie, zodat de insuline minder lang wordt blootgesteld aan hitte. Bewaart u de insuline in een koeltas? Zorg dan dat deze niet tegen de koelblokken aanligt, want insuline mag niet bevriezen.
- Voorkom ook dat uw glucagon, glucoseteststrips en andere medicatie worden blootgesteld aan de warmte. Bewaar ze eveneens op een beschermde en koele plek.
- Gebruikt u naast insuline ook SU-derivaten? Houd dan ook uw glucosewaarden extra goed in de gaten. Door de warmte heeft u wat meer kans om een hypo te krijgen.
Waarom is het voor mensen met diabetes extra belangrijk voldoende te drinken bij warmte?
- Door warmte verliest uw lichaam vocht. Hierdoor loopt u het gevaar uit te drogen. Bij uitdroging kan de insuline minder goed werken en dit kan resulteren in hoge bloedsuikers. Door de hoge glucosewaarden gaat u meer plassen en dit versterkt de uitdroging. Wacht daarom niet totdat u dorst heeft maar zorg dat u bij warmte extra veel drinkt, het liefst geen zoete drankjes maar water. Maak er een gewoonte van altijd een flesje water bij de hand te hebben in de zomer. Drink tenminste tien glazen vocht verdeeld over de dag.
- Gebruikt u naast insuline ook SGLT2-remmers? Dan is het extra belangrijk om voldoende te drinken.
- En zoals we hierboven al beschreven: uitdroging kan invloed hebben op de werking van uw glucosesensor.