Alle informatie over pomptherapie bij diabetes

Aanbrengen van een insulinepomp

Pomptherapie: continu insuline toedienen met een insulinepomp

Bent u zich aan het oriënteren op insulinepomptherapie of kunt u binnenkort een nieuwe pomp kiezen? Hier vindt u alle informatie over insulinepompen die via Mediq verkrijgbaar zijn. Ook krijgt u veel tips over het gebruik van een insulinepomp in het dagelijkse leven. De inhoud van deze pagina’s hebben we samen met diabetesverpleegkundigen ontwikkeld. De informatie is een aanvulling op de gesprekken die u voert met uw behandelaar.

Snel naar

Man gaat buiten sporten met een insulinepomp

Wat is insulinepomptherapie?

Een insulinepomp is een klein apparaatje dat u dag en nacht bij u draagt. Uw lichaam heeft 24 uur per dag insuline nodig. Met een insulinepomp kunt u dit automatisch toedienen via een programma dat het beste bij u past. Is een insulinepomp ook geschikt voor u?

Man met diabetes draagt Medtronic insulinepomp met Enlite glucosesensor CGM

Alle insulinepompen beschikbaar via Mediq

Welke insulinepompen zijn er? Hoe zien ze eruit en wat zijn de specificaties van iedere pomp? 

Persoon met een getekende insulinepomp op de buik

Welke insulinepomp kies ik?

Er zijn verschillende insulinepompen op de markt. Welke pomp het beste bij u past is afhankelijk van een aantal factoren. Met onze keuzehulp kunt u snel en eenvoudig in 5 stappen uitzoeken welke pomp voor u geschikt is.

Vrouw noteert informatie in dagboek

Waar moet ik op letten bij pomptherapie?

Als u een insulinepomp gebruikt, zijn er een aantal zaken waar u op kan letten. Bijvoorbeeld bij sporten, voeding, zwangerschap en als u op vakantie gaat. Wij geven u een aantal tips en adviezen.

Veelgestelde vragen

  • Voor wie is een insulinepomp geschikt?
    Een insulinepomp is geschikt voor mensen die er met een viermaal daags spuitregime niet in slagen de bloedsuikerwaarden onder controle te krijgen. Daarnaast is de pomp een uitkomst voor mensen die veel reizen, wisselende diensten draaien of intensief sporten. Ook voor jonge kinderen en vrouwen voor en tijdens de zwangerschap is een insulinepomp vaak de beste therapie om zo normaal mogelijke suikerwaarden te bereiken.
  • Ik heb interesse in pomptherapie. Hoe vraag ik dat aan?
    Overweegt u een insulinepomp? Overleg dan met uw zorgprofessional of u hiervoor in aanmerking komt. Hij of zij zal ook beoordelen of u voldoende kennis en motivatie heeft voor deze intensieve diabetesbehandeling. Mocht u samen met uw zorgprofessional beslissen dat insulinepomptherapie voor u geschikt is, dan kunt u vergoeding aanvragen bij uw zorgverzekeraar.
  • Waarom is kennis en motivatie zo belangrijk bij pomptherapie?
    Veel mensen denken dat ze met een insulinepomp minder met hun diabetes bezig zijn omdat ze verlost zijn van de dagelijkse injecties. Toch is het tegendeel waar, pomptherapie is alleen geschikt voor mensen die willen investeren in hun diabetesbehandeling. Bij pentherapie gebruikt iemand een combinatie van kort- en langwerkende insuline, bij pomptherapie alleen kortwerkende insuline. Omdat er geen langwerkende insuline wordt toegediend, is de kans op een ontregeling bij pomptherapie groter. Op het moment dat de pomp om wat voor reden dan ook geen insuline aflevert, ontstaat er een acuut insulinetekort. Iemand kan dan snel verzuren en in een keto-acidose terechtkomen en dat is niet ongevaarlijk. Iemand moet dus 24/7 alert zijn.
  • Wat is een bolus?
    Voor een maaltijd of tussendoortje kunt u de pomp opdracht geven insuline toe te dienen, dit wordt een bolus genoemd. Een bolus is vergelijkbaar met de kortwerkende insuline die wordt toegediend met een insulinepen.
  • Waarom zit er in een pomp alleen kortwerkende insuline?
    Elk lichaam heeft 24 uur per dag een beetje insuline nodig. Dit wordt de basale insulinebehoefte genoemd. De pomp wordt zo geprogrammeerd dat deze 24 uur per dag een klein beetje kortwerkende insuline toedient, dit wordt de basaalstand genoemd. Hiermee voldoet de pomp aan de basale insulinebehoefte. Iemand met pentherapie gebruikt hiervoor langwerkende insuline.
  • Waarom is iemand met een insulinepomp flexibeler?
    Met een pomp gebruikt u kortwerkende insuline om aan uw basale insulinebehoefte te voldoen. Bij pentherapie spuit u hiervoor langwerkende insuline. De basale insulinebehoefte wisselt echter continu, bijvoorbeeld door beweging, stress of ziekte. De langwerkende insuline kunt u niet voor een paar uur verhogen omdat deze maar één of twee keer per dag gegeven wordt. U past uw eten dan vaak aan bij uw insulinetherapie. In de pomp kunt u de basaalstand wel aanpassen. U kunt ‘m hoger zetten maar ook lager, of zelfs tijdelijk helemaal uit, bijvoorbeeld bij sport. Daarbij komt dat u voor een tussendoortje makkelijk wat extra insuline kunt bolussen. Ook kunt u de maaltijdbolus opsplitsen in voor en na de maaltijd. Dit zijn dingen die mensen met pentherapie meestal niet doen.