Persoon met een getekende insulinepomp op de buik

Welke insulinepomp kies ik?

Er zijn verschillende insulinepompen op de markt. Welke pomp het beste bij u past is afhankelijk van een aantal factoren. Met onze keuzehulp kunt u snel en eenvoudig in 5 stappen uitzoeken welke pomp voor u geschikt is.

Dame noteert informatie over beweging, voeding en koolhydraten om inzicht te krijgen voor sensorbehandeling

Voorbereiden op pomptherapie

Bent u zich aan het oriënteren op een insulinepomp of bent u nieuwsgierig wat een pomp precies inhoudt? Hoe ziet een pomp eruit en waar draagt u het? Waar moet aan gedacht worden bij bijzondere situaties in het dagelijks leven? Alle informatie over de therapie en de producten is hier verzameld.  

Behandelaar bespreekt diabetes plan met patient

Starten met een insulinepomp

U heeft samen met uw behandelaar besloten om te gaan starten met insulinepomptherapie. Om u hier zo goed mogelijk in te helpen, is er handige informatie verzameld over de eerste dagen met een pomp en hoe het bestellen en leveren in zijn werk gaat.  

Vrouw met diabetes draagt insuline patchpomp op de buik

Het gebruik van een pomp

Als u al een tijdje een insulinepomp gebruikt, weet u er alles vanaf. Het is altijd goed om te blijven verdiepen in de mogelijkheden van een pomp. Vaak zijn er nog kleine aanpassingen mogelijk waardoor u nog meer uit uw pomp kunt halen. 

Veelgestelde vragen

Voor wie is een insulinepomp geschikt?
Een insulinepomp is geschikt voor mensen die er met een viermaal daags spuitregime niet in slagen de bloedsuikerwaarden onder controle te krijgen. Daarnaast is de pomp een uitkomst voor mensen die veel reizen, wisselende diensten draaien of intensief sporten. Ook voor jonge kinderen en vrouwen voor en tijdens de zwangerschap is een insulinepomp vaak de beste therapie om zo normaal mogelijke suikerwaarden te bereiken. 

Ik heb interesse in pomptherapie. Hoe vraag ik dat aan?
Overweegt u een insulinepomp? Overleg dan met uw zorgprofessional of u hiervoor in aanmerking komt. Hij of zij zal ook beoordelen of u voldoende kennis en motivatie heeft voor deze intensieve diabetesbehandeling. Mocht u samen met uw zorgprofessional beslissen dat insulinepomptherapie voor u geschikt is, dan kunt u vergoeding aanvragen bij uw zorgverzekeraar.

Waarom is kennis en motivatie zo belangrijk bij pomptherapie?
Veel mensen denken dat ze met een insulinepomp minder met hun diabetes bezig zijn omdat ze verlost zijn van de dagelijkse injecties. Toch is het tegendeel waar, pomptherapie is alleen geschikt voor mensen die willen investeren in hun diabetesbehandeling. Bij pentherapie gebruikt iemand een combinatie van kort- en langwerkende insuline, bij pomptherapie alleen kortwerkende insuline. Omdat er geen langwerkende insuline wordt toegediend, is de kans op een ontregeling bij pomptherapie groter. Op het moment dat de pomp om wat voor reden dan ook geen insuline aflevert, ontstaat er een acuut insulinetekort. Iemand kan dan snel verzuren en in een keto-acidose terechtkomen en dat is niet ongevaarlijk. Iemand moet dus 24/7 alert zijn.

Wat is een bolus?
Voor een maaltijd of tussendoortje kunt u de pomp opdracht geven insuline toe te dienen, dit wordt een bolus genoemd. Een bolus is vergelijkbaar met de kortwerkende insuline die wordt toegediend met een insulinepen.

Waarom zit er in een pomp alleen kortwerkende insuline?
Elk lichaam heeft 24 uur per dag een beetje insuline nodig. Dit wordt de basale insulinebehoefte genoemd. De pomp wordt zo geprogrammeerd dat deze 24 uur per dag een klein beetje kortwerkende insuline toedient, dit wordt de basaalstand genoemd. Hiermee voldoet de pomp aan de basale insulinebehoefte. Iemand met pentherapie gebruikt hiervoor langwerkende insuline.

Waarom is iemand met een insulinepomp flexibeler?
Met een pomp gebruikt u kortwerkende insuline om aan uw basale insulinebehoefte te voldoen. Bij pentherapie spuit u hiervoor langwerkende insuline. De basale insulinebehoefte wisselt echter continu, bijvoorbeeld door beweging, stress of ziekte. De langwerkende insuline kunt u niet voor een paar uur verhogen omdat deze maar één of twee keer per dag gegeven wordt.  U past uw eten dan vaak aan bij uw insulinetherapie. In de pomp kunt u de basaalstand wel aanpassen. U kunt ‘m hoger zetten maar ook lager, of zelfs tijdelijk helemaal uit, bijvoorbeeld bij sport. Daarbij komt dat u voor een tussendoortje makkelijk wat extra insuline kunt bolussen. Ook kunt u de maaltijdbolus opsplitsen in voor en na de maaltijd. Dit zijn dingen die mensen met pentherapie meestal niet doen.