Pomptherapie

Ons lichaam vraagt de hele dag om insuline. Echter de hoeveelheid kan variëren. Met pentherapie is hier lastig op in te spelen. Het grote voordeel van insulinepomptherapie is dat er continu insuline wordt afgegeven. De insulinepomp wordt zo geprogrammeerd dat er op elk tijdstip de nodige insuline wordt afgegeven. Voor elke maaltijd kan er extra insuline worden toegediend om de maaltijdpiek op te vangen. Het resultaat is dat uw HbA1c daalt en u minder hypo´s zult hebben.

Man met diabetes draagt Medtronic insulinepomp met Enlite glucosesensor CGM

Hoe werkt een insulinepomp?

De insulinepomp is een klein stootvast apparaatje waarmee continu kleine hoeveelheden kortwerkende insuline geïnjecteerd wordt via een slangetje in het onderhuidse vetweefsel. De insulinepomp wordt vooraf geprogrammeerd op het aantal eenheden insuline. Iedere drie minuten wordt de insuline automatisch via de infuusset in het lichaam geïnjecteerd.

Een insulinepomp: de voor- en nadelen

Het gebruik van een insulinepomp kent zowel voor- als nadelen. Welke zwaarder wegen verschilt heel erg per persoon. Mensen die ervaring met de pomp hebben, noemen de volgende voor- en nadelen.

Voordelen:

 • Een betere diabetesregulatie waardoor men zich fitter voelt.
 • Altijd insuline bij de hand.
 • Niet meerdere keren per dag injecteren, maar iedere 2 à 3 dagen de infuusnaald en infuusset verwisselen.
 • Veel flexibeler leefstijl mogelijk.
 • Meer mogelijkheden voor bij regelen.

Nadelen:

 • Pomp meet geen bloedglucose en moet daarom zelf ingesteld en aangepast worden.
 • Ook met de pomp kunnen ontregelingen optreden, zoals hypo- of hyperglycaemie.
 • Het voortdurend dragen van de pomp. Bij sommige kleding is creativiteit nodig om de pomp te camoufleren.

 

De basale insulinedosering

De basale insuline voorziet in de basis insulinebehoefte van het lichaam, zoals de naam al aangeeft. Deze insulinebehoefte varieert over de dag afhankelijk van of het lichaam in rust is ('s nachts), of actief is (overdag). Dit kan met de pomp nauwkeurig worden ingesteld in een zogenaamd basaalprofiel. Deze kan tijdelijk worden aangepast zonder de pomp te herprogrammeren. Dit is handig wanneer de insulinebehoefte tijdelijk hoger is bijvoorbeeld door ziekte, of juist lager is bijvoorbeeld bij gebruik van alcohol of bij sport. Met een insulinepomp kan je eenvoudig inspelen op de veranderingen in de insulinebehoefte.

Starten met pomptherapie

Starten met pomptherapie kan poliklinisch (thuis) en klinisch (in het ziekenhuis) gedurende een periode van 5 à 7 dagen. Informeer bij uw zorgprofessional naar de werkwijze van uw ziekenhuis.

Komt iedereen in aanmerking voor een insulinepomp?

Nee niet iedereen. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen, voordat u kan starten met insulinepomptherapie:
 • Ruime kennis en vaardigheid met betrekking tot uw eigen ziektebeeld.
 • Bekend zijn met intensieve insulinetherapie met de pen.
 • Zelfregulatie kunnen toepassen.
 • In noodsituaties adequaat kunnen handelen.
 • Indien nodig de pomp durven af te koppelen en terug te gaan naar viermaal daags penschema.
 • Omgeving moet achter keuze voor de pomp staan.
 • Gemotiveerd zijn.

Tijdelijk stoppen met insulinepomptherapie is mogelijk

Wanneer de therapie niet voldoet aan de verwachtingen of de gestelde eisen, kan er in overleg met de zorgprofessional besloten worden om (tijdelijk) terug te gaan naar insulinepentherapie. Bijvoorbeeld tijdens vakanties. Niet iedereen vindt het prettig om in badpak of zwembroek rond te lopen met een duidelijk zichtbare insulinepomp.

Welke insulinepomp past het beste?

Welke insulinepomp het beste is, is erg persoonlijk en is afhankelijk van uw situatie. Bent u geïnteresseerd in insulinepomptherapie en wilt u meer weten over de verschillen tussen de insulinepompen?Ga dan naar onderstaande website voor meer informatie. Tip: maak gebruik van de handige keuzehulp!


Gezinsleden staan met elkaar in de keuken te praten terwijl ze aan het koken zijn

Waar moet ik op letten bij insulinepomptherapie?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je diabetes hebt. Ten eerste zijn er bepaalde eetvoorschriften die je moet hanteren en moet je opletten wanneer je gaat sporten. Daarnaast zijn zelfcontrole, vakantie en zwangerschap onderwerpen waar oplettendheid vereist is.

Veelgestelde vragen

Voor wie is een insulinepomp geschikt?
Een insulinepomp is geschikt voor mensen die er met een viermaal daags spuitregime niet in slagen de bloedsuikerwaarden onder controle te krijgen. Daarnaast is de pomp een uitkomst voor mensen die veel reizen, wisselende diensten draaien of intensief sporten. Ook voor jonge kinderen en vrouwen voor en tijdens de zwangerschap is een insulinepomp vaak de beste therapie om zo normaal mogelijke suikerwaarden te bereiken. 

Ik heb interesse in pomptherapie. Hoe vraag ik dat aan?
Overweegt u een insulinepomp? Overleg dan met uw zorgprofessional of u hiervoor in aanmerking komt. Hij of zij zal ook beoordelen of u voldoende kennis en motivatie heeft voor deze intensieve diabetesbehandeling. Mocht u samen met uw zorgprofessional beslissen dat insulinepomptherapie voor u geschikt is, dan kunt u vergoeding aanvragen bij uw zorgverzekeraar.

Wat kan ik doen als mijn insulinepomp kapot is?

Mensen die een Animas® Vibe™ insulinepomp gebruiken, kunnen contact opnemen met ons indien hun pomp kapot is. Hiervoor kunt u bellen naar het nummer van de Klantenservice: 0800 – 022 18 58. Heeft u een pomp van een ander merk? Neem dan contact op met de fabrikant van uw insulinepomp.

Waarom is kennis en motivatie zo belangrijk bij pomptherapie?
Veel mensen denken dat ze met een insulinepomp minder met hun diabetes bezig zijn omdat ze verlost zijn van de dagelijkse injecties. Toch is het tegendeel waar, pomptherapie is alleen geschikt voor mensen die willen investeren in hun diabetesbehandeling. Bij pentherapie gebruikt iemand een combinatie van kort- en langwerkende insuline, bij pomptherapie alleen kortwerkende insuline. Omdat er geen langwerkende insuline wordt toegediend, is de kans op een ontregeling bij pomptherapie groter. Op het moment dat de pomp om wat voor reden dan ook geen insuline aflevert, ontstaat er een acuut insulinetekort. Iemand kan dan snel verzuren en in een keto-acidose terechtkomen en dat is niet ongevaarlijk. Iemand moet dus 24/7 alert zijn.

Wat is een bolus?
Voor een maaltijd of tussendoortje kunt u de pomp opdracht geven insuline toe te dienen, dit wordt een bolus genoemd. Een bolus is vergelijkbaar met de kortwerkende insuline die wordt toegediend met een insulinepen.

Waarom zit er in een pomp alleen kortwerkende insuline?
Elk lichaam heeft 24 uur per dag een beetje insuline nodig. Dit wordt de basale insulinebehoefte genoemd. De pomp wordt zo geprogrammeerd dat deze 24 uur per dag een klein beetje kortwerkende insuline toedient, dit wordt de basaalstand genoemd. Hiermee voldoet de pomp aan de basale insulinebehoefte. Iemand met pentherapie gebruikt hiervoor langwerkende insuline.

Waarom is iemand met een insulinepomp flexibeler?
Met een pomp gebruikt u kortwerkende insuline om aan uw basale insulinebehoefte te voldoen. Bij pentherapie spuit u hiervoor langwerkende insuline. De basale insulinebehoefte wisselt echter continu, bijvoorbeeld door beweging, stress of ziekte. De langwerkende insuline kunt u niet voor een paar uur verhogen omdat deze maar één of twee keer per dag gegeven wordt.  U past uw eten dan vaak aan bij uw insulinetherapie. In de pomp kunt u de basaalstand wel aanpassen. U kunt ‘m hoger zetten maar ook lager, of zelfs tijdelijk helemaal uit, bijvoorbeeld bij sport. Daarbij komt dat u voor een tussendoortje makkelijk wat extra insuline kunt bolussen. Ook kunt u de maaltijdbolus opsplitsen in voor en na de maaltijd. Dit zijn dingen die mensen met pentherapie meestal niet doen.