Wat is pomptherapie?

Op deze pagina’s vindt u alle informatie over insulinepompen. U leest wat het verschil is tussen een insulinepomp en een insulinepen, voor wie een insulinepomp geschikt is en wat de voor- en nadelen zijn van deze vorm van insulinetoediening.  
Aanbrengen van een insulinepomp

Flexibiliteit met uw insulinepomp

Omdat u niet hoeft te spuiten, is het makkelijker om voor een tussendoortje een extra bolus te geven. Het voordeel aan de insulinepomp is dat u uw basale insuline flexibel kunt instellen. Uw basale insulinebehoefte is namelijk niet continu hetzelfde. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u ’s ochtends meer insuline nodig heeft dan ’s middags. Ook beweging, de temperatuur, ziekte en stress hebben invloed op de basale insulinebehoefte. In de pomp kunt u meerdere basaalprofielen instellen: bijvoorbeeld voor het weekend, een werkdag of na het sporten. Ook kunt u zelf de basaalstand van de pomp aanpassen, bijvoorbeeld als u ziek bent. Deze flexibiliteit heeft u met een insulinepen niet.  

Insulinepomp met of zonder slangetje?

De pomp dient de insuline toe via een infuusset; een slangetje met een naaldje dat net onder de huid (subcutaan) zit, bijvoorbeeld op uw buik. Er zijn ook insulinepompen zonder slangetje. Bij deze pompen, ook wel patchpompen genoemd, zit de insuline in een reservoir dat op uw huid wordt geplakt, bijvoorbeeld op uw bovenarm of buik. Van hieruit wordt de insuline via een naaldje onderhuids toegediend. U dient insuline toe (een bolus) met een apart bijgeleverde afstandsbediening of app op de telefoon.

Voor wie is een insulinepomp geschikt?

Of een insulinepomp bij u past is heel persoonlijk. Lukt het niet om met een intensief insulinepenschema (vier keer of vaker per dag insuline toedienen) de glucosewaarden onder controle te krijgen, dan komt u in aanmerking voor een insulinepomp. Omdat de insulinepomp flexibiliteit biedt, kan het ook een uitkomst zijn voor mensen die veel reizen of wisselende diensten draaien. Sommige ziekenhuizen geven kinderen met diabetes standaard na de diagnose een insulinepomp. Daarnaast kan een insulinepomp uitkomst bieden als u ’s nachts vaak hypo’s heeft, hypo’s niet meer voelt aankomen of ’s ochtends vroeg hoge bloedsuikers heeft (dawn fenomeen). 
Een insulinepomp vraagt wel om discipline. U moet altijd in de gaten houden of de pomp goed werkt. Mocht deze om een of andere reden stoppen met de insulinetoediening, dan krijgt u direct een insulinetekort. Dat komt omdat de pomp alleen kortwerkende insuline gebruikt. Gebruikt u een insulinepen, dan heeft u de eerste 24 uur nog langwerkende insuline in uw lichaam. Om de insulinepomp goed te kunnen gebruiken, is het daarnaast belangrijk dat u koolhydraten kunt tellen.  
Zwangere vrouw met diabetes gebruikt insulinepomp

Insulinepomp voor vrouwen die zwanger willen worden

Ook vrouwen met een kinderwens krijgen vaak het advies een insulinepomp te gaan gebruiken. Voor zowel de vrouw als het ongeboren kindje is een goede glucoseregulatie belangrijk. Daarbij komt dat de insulinebehoefte verandert tijdens de zwangerschap. Met een insulinepomp kan deze wisselende insulinebehoefte beter opgevangen worden dan met een insulinepen.

Vrouw met diabetes draagt Medtronic Enlite CGM glucosesensor en Medtronic MiniMed insulinepomp op haar buik

Therapie informatie

Overstappen op een insulinepomp is een keuze waar veel bij komt kijken. Kiest u bijvoorbeeld voor een insulinepomp met of zonder slangetje? En is het instellen en bedienen van een insulinepomp ingewikkeld?

Man leest blad met laptop

Een insulinepomp kiezen

Bij het kiezen van een insulinepomp heeft u veel keuze. Maar hoe weet u welke pomp het beste bij u past? Op deze pagina leest u hoe u de juiste insulinepomp kiest.

Twee dames bespreken verschillen met een kop koffie

De voor- en nadelen

Er zijn verschillende soorten pomptherapie. Iedere soort heeft zijn eigen voor- en nadelen en daardoor past de ene insulinepomp misschien beter bij u dan de andere. Lees meer over de voor- en nadelen.

Vrouw proeft eten tijdens koken

Mijn dagelijks leven

Een insulinepomp draagt u altijd, tenzij u deze tijdelijk loskoppelt bij bepaalde activiteiten. Wellicht heeft u veel vragen over hoe om te gaan met een insulinepomp in het dagelijks leven.