Veelgestelde vragen over insulinepompen

Beschikt de insulinepomp over een alarm?

Jazeker, dit alarm is voor uw veiligheid. Een insulinepomp geeft een waarschuwing als de insuline bijna op is of als de batterij bijna leeg is. Ook gaat er een alarm af als de insuline-afgifte is verstoord, bijvoorbeeld omdat het naaldje of slangetje verstopt is.
Waar draagt u de insulinepomp?  

U kunt de insulinepomp op meerdere plekken en manieren dragen. De infuusset van een pomp met een slangetje wordt meestal op de buik geplaatst. De pomp zelf kunt u dan op verschillende manieren dragen: los in de broekzak of met een speciale band om de buik, arm of been. De patchpomp wordt vaak op de achterkant van de bovenarm geplaatst. Maar er zijn ook alternatieve plekken om de infuusset of patchpomp te plaatsen, zoals bovenkant van bil, heup of op het bovenbeen.
Is de insulinepomp zichtbaar?

Het is van veel factoren afhankelijk of de insulinepomp zichtbaar is. Sommige mensen met diabetes vinden het geen probleem als de insulinepomp gezien wordt, anderen willen de pomp liever verbergen. Dit is een persoonlijke keuze. Doorgaans is het in de winter makkelijker om de insulinepomp ongezien te dragen. In de zomermaanden kan dit moeilijker zijn, maar ook dan zijn er mogelijkheden om de pomp te verbergen. Er zijn speciale banden voor om de buik, arm of been verkrijgbaar waarin u de insulinepomp kunt dragen. Er zijn ook speciale pomptasjes die u kunt vastmaken aan de broekriem of BH. Deze zijn in meerdere kleuren en materialen te bestellen.

De formaten van een insulinepomp verschillen van elkaar. Doorgaans zijn de patchpompen wat kleiner. Bekijk hier de verschillende pompen.
Kan ik (tijdelijk) stoppen met de insulinepomp?

In principe kiest u een insulinepomp voor vier jaar. Dit betekent dat u tussentijds niet kunt overstappen op een andere insulinepomp. Het is dus belangrijk om een weloverwogen keuze te maken en alle opties goed te bespreken met uw diabetesbehandelaar. Echter, u kunt wel tijdelijk stoppen met uw insulinepomp, bijvoorbeeld als u tijdens een vakantie liever geen pomp wilt dragen. U kunt dan tijdelijk overgaan op een insulinepen.

Bevalt een insulinepomp helemaal niet? Dan kunt u altijd weer kiezen voor insulinepentherapie. Tegenwoordig zijn er ook insulinepompen die u tijdelijk op proef kunt gebruiken zonder er direct vier jaar aan vast te zitten. Informeer bij uw diabetesverpleegkundige naar de mogelijkheden.

Voor wie is een insulinepomp?

In principe kan iedereen die diabetes type 1 of type 2 heeft een insulinepomp gebruiken. Of dit echter bij u past verschilt per persoon. Wanneer het niet lukt om uw glucosewaarden met een intensief insulinepenschema onder controle te krijgen, dan komt u in aanmerking voor een pomp. Een insulinepomp biedt flexibiliteit en kan daarom een uitkomst zijn voor mensen die veel reizen of wisselende diensten draaien.