Persoon met een getekende insulinepomp op de buik

Welke insulinepomp kies ik?

Er zijn verschillende insulinepompen op de markt. Welke pomp het beste bij u past is afhankelijk van een aantal factoren. Met onze keuzehulp kunt u snel en eenvoudig in 5 stappen uitzoeken welke pomp voor u geschikt is.

man doet yoga buiten

Wat is insulinepomptherapie? 

Een insulinepomp is een klein apparaatje dat u dag en nacht bij u draagt. Uw lichaam heeft 24 uur per dag insuline nodig. Met een insulinepomp kunt u dit automatisch toedienen via een programma dat het beste bij u past. Is een insulinepomp ook geschikt voor u? 

Gebruik van Hybrid Closed Loop met smartphone, insulinepomp en glucosesensor

Insulinepomp verbinden met een glucosesensor

Glucosesensoren worden steeds vaker gebruikt ter vervanging van de vingerprik. Een continue meting van de glucosewaarde geeft veel inzicht in het verloop ervan. Veel insulinepompen kunnen tegenwoordig gekoppeld worden met een glucosesensor, ook wel Continue Glucose Monitor (CGM) genoemd. Hierdoor kan de pomp automatisch stoppen met het toedienen van insuline zodra de sensor een bepaalde onderwaarde meet. Daarnaast start de pomp dan ook weer zodra de waarde weer stijgt. Dit wordt ook wel een Hybrid Closed Loop (HCL) systeem genoemd. 

Vrouw met diabetes draagt Medtronic Enlite CGM glucosesensor en Medtronic MiniMed insulinepomp op haar buik

Patch of gewone insulinepomp?

Welke soorten insulinepompen zijn er? Waarom zou u voor een pomp met of zonder slangetje kiezen? Is het moeilijk om een insulinepomp te bedienen? Wij helpen u graag. 

Bolus voor diabetes toedienen met een insulinepomp tijdens de maaltijd

Boluscalculator 

Als u diabetes heeft bent u veel aan het tellen en rekenen. Een boluscalculator scheelt u een hoop rekenwerk. Deze berekent hoeveel insuline u moet bolussen op basis van uw actuele glucosewaarde en het aantal koolhydraten dat u gaat eten of drinken. Het houdt ook rekening met bijvoorbeeld uw insulinegevoeligheid.  

Twee dames bespreken verschillen met een kop koffie

Voordelen en nadelen van een insulinepomp

Er zitten veel voordelen aan een insulinepomp, maar zeker ook nadelen. De keuze voor een insulinepomp is een heel persoonlijke keuze. Daarom is het belangrijk uzelf goed te informeren. 

Opa speelt met kleinzoon op de grond

Vergoedingen 

Een belangrijk onderdeel in de keuze om te starten met pomptherapie heeft wel te maken met de vergoedingen. Niet iedereen krijgt een insulinepomp vergoed.  

Vrouw proeft eten tijdens koken

Dagelijks leven

Het dagelijks leven kent veel activiteiten die invloed hebben op diabetes, maar ook op de insulinepomp. Zwemmen bijvoorbeeld, sporten of uit eten. Maar ook medische onderzoeken in het ziekenhuis of de scans op een luchthaven hebben invloed op een insulinepomp. 

Man met diabetes draagt Medtronic insulinepomp met Enlite glucosesensor CGM

Insulinepompen

Welke insulinepompen zijn er vrij op de Nederlandse markt beschikbaar? Hoe zien ze eruit en wat zijn de specificaties van iedere pomp?