Voorbereiden op pomptherapie

Dame noteert informatie over beweging, voeding en koolhydraten om inzicht te krijgen voor sensorbehandeling
Voorbereiden

Insulinepomp: handig om te weten voor u start

Insuline toedienen via een insulinepomp werkt toch weer even anders dan via een insulinepen. Wat is het verschil nu eigenlijk en welke soorten insulinepompen zijn er? Wordt het voor u vergoed en hoe ziet het dagelijks leven met een insulinepomp eruit? Wij hebben alle informatie voor u verzameld zodat u rustig kunt lezen of een insulinepomp wat voor u kan zijn.  

Onderwerpen

Persoon met een getekende insulinepomp op de buik

Welke insulinepomp kies ik?

Er zijn verschillende insulinepompen op de markt. Welke pomp het beste bij u past is afhankelijk van een aantal factoren. Met onze keuzehulp kunt u snel en eenvoudig in 5 stappen uitzoeken welke pomp voor u geschikt is.

Man draagt insulinepomp met een draagband op de buik

Patch of gewone insulinepomp? 

Welke soorten insulinepompen zijn er? Waarom zou u voor een pomp met of zonder slangetje kiezen? Is het moeilijk om een insulinepomp te bedienen? Wij helpen u graag. 

Twee dames bespreken verschillen met een kop koffie

Voordelen en nadelen van een insulinepomp

Er zitten veel voordelen aan een insulinepomp, maar zeker ook nadelen. De keuze voor een insulinepomp is een heel persoonlijke keuze. Daarom is het belangrijk uzelf goed te informeren. 

Bolus voor diabetes toedienen met een insulinepomp tijdens de maaltijd

Boluscalculator: bereken uw glucosewaarde

Als u diabetes heeft, bent u veel aan het tellen en rekenen. Een boluscalculator scheelt u een hoop rekenwerk. Hoe werkt dit precies?

Man met diabetes draagt Medtronic insulinepomp met Enlite glucosesensor CGM

Alle insulinepompen op de Nederlandse markt

Welke insulinepompen zijn er vrij op de Nederlandse markt beschikbaar? Hoe zien ze eruit en wat zijn de specificaties van iedere pomp? 

Vrouw proeft eten tijdens koken

Dagelijks leven met een insulinepomp

Het dagelijks leven kent veel activiteiten die invloed hebben op diabetes, maar ook op de insulinepomp. Zwemmen, sporten of uit eten bijvoorbeeld. Maar ook medische onderzoeken in het ziekenhuis of de scans op een luchthaven hebben invloed op een insulinepomp. 

Opa speelt met kleinzoon op de grond

Vergoedingen voor pomptherapie

Een belangrijk onderdeel in de keuze om te starten met pomptherapie heeft wel te maken met de vergoedingen. Niet iedereen krijgt een insulinepomp vergoed.  

Hybrid closed loop systeem bij diabetes

Insulinepomp verbinden met een glucosesensor

Veel insulinepompen kunnen tegenwoordig worden gekoppeld met een glucosesensor. Dit Hybrid Closed Loop (HCL) systeem meet de glucosewaarden in uw bloed en bepaalt hoeveel insuline nodig is. 

Vrouw met diabetes draagt Medtronic Enlite CGM glucosesensor en Medtronic MiniMed insulinepomp op haar buik

Starten en gebruik

Heeft u alle informatie over de insulinepomp gelezen en gaat u met de therapie starten? Of maakt u al een tijdje gebruik van een insulinepomp en wilt u weten hoe u het beste uit uw pomp haalt? Wij helpen u graag verder.