Kiezen voor een insulinepomp
Waarop let ik bij het kiezen van een insulinepomp?
Bij het kiezen van een insulinepomp heeft u veel keuze. Maar hoe weet u welke pomp het beste bij u past? Met behulp van onderstaande vragen krijgt u zicht op de insulinepompen die voor u het meest geschikt zijn. Met dit in uw achterhoofd kunt u samen met uw diabetesbehandelaar een definitieve keuze maken.
Soort pomp
- Heeft u voorkeur voor een insulinepomp met of zonder slangetje?
- Wilt u de pomp combineren met een continue glucosesensor? Een glucosesensor wordt op het lichaam gedragen en geeft 24/7 zicht op de actuele glucosewaarde.
Uiterlijk van de pomp
- Wilt u een kleine pomp, wat mag de pomp maximaal wegen en vindt u de kleur belangrijk?
- Hoe groot en duidelijk wilt u de display? Als uw zicht minder is, is een groot display handiger voor u.
Functionaliteiten
- Hoeveel insuline gebruikt u op één dag? En, gebruikt u grote hoeveelheden per uur en voor de bolus, of juist hele kleine? Het is belangrijk om te kijken naar de minimale en maximale basale insuline-afgifte per uur en de instelling van de bolusafgifte van een insulinepomp.
- Wilt u een afstandsbediening voor het toedienen van een bolus (insulinedosis)?
- Wilt u gebruikmaken van een boluscalculator, een hulp voor het berekenen van uw insulinedosis (bolus) op basis van de koolhydraat inname en insulinebehoefte?
- Hoeveel basaalprofielen wilt u gebruiken en wilt u deze regelmatig wijzigen? Dit is belangrijk als u onregelmatig werkt, veel reist, of een andere ritme heeft in het weekend.
- Hoeveel eenheden insuline kan de pomp bevatten? Belangrijk om te weten om vaak vullen van de pomp te voorkomen als u veel insuline gebruikt.
- Vindt u het belangrijk om uit meerdere bolusopties te kiezen? Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor maaltijden die later voor hogere bloedglucosewaarden zorgen, zoals vetrijke maaltijden.
- Hoeveel gegevens wilt u kunnen terugzien op de pomp? Heeft uw pomp veel geheugencapaciteit nodig? Wat zijn de mogelijkheden van de software die bij de pomp wordt geleverd? Is deze gemakkelijk uit te lezen en geeft deze duidelijke overzichten?
Andere overwegingen
-
Meekijken in de gegevens van uw pompUw insulinepomp bevat veel gegevens. Bijvoorbeeld over hoeveel insuline u wanneer heeft toegediend. Veel insulinepompen bieden de mogelijkheid andere mensen op afstand mee te laten kijken in de gegevens van de pomp. Uw diabetesbehandelaar kan dan via internet de gegevens uit uw pomp bekijken. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld een tussentijdse vraag heeft waarover u wilt bellen of mailen met uw behandelaar. Uw behandelaar kan de gegevens ook bekijken ter voorbereiding of tijdens een afspraak in het ziekenhuis.
Insulinepompen die een app gebruiken, hebben vaak ook de mogelijkheid om ouders of verzorgers op afstand mee te laten kijken. Dit kan prettig zijn als het kind bijvoorbeeld naar school gaat.
Vindt u het belangrijk dat uw behandelaar of naasten kunnen meekijken in de gegevens van de pomp? Houd hier dan rekening mee bij het kiezen van een insulinepomp. -
Veiligheid en privacyIn ons dagelijks leven zijn we gewend veel apparaten met elkaar te verbinden. Bij de behandeling van diabetes worden er strenge eisen gesteld aan de veiligheid voordat apparaten aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Een veilige insulinetoediening moet gegarandeerd zijn.
Uw behandelaar of naasten kunnen nooit zo maar meekijken in uw gegevens. Hiervoor moet u altijd toestemming geven. -
Uw pomp bedienen met een app?Sommige insulinepompen hebben een app. U kunt de pomp dan instellen en bedienen vanaf een app op uw telefoon en soms zelfs vanaf een smartwatch. U hoeft dit dan niet meer te doen via de pomp zelf of via het apparaatje dat u hiervoor heeft gekregen. Dit heeft als voordeel dat u uw insulinepomp niet meer tevoorschijn hoeft te halen om deze te bedienen of hiervoor geen extra apparaatje meer hoeft mee te nemen.
Wilt u weten welke insulinepompen deze mogelijkheid bieden? Ga naar het overzicht met insulinepompen. -
Ondersteuning bij het instellen van de insulinepompInsulinepompen bieden veel mogelijkheden en soms kan dit best ingewikkeld zijn. Maar u staat er niet alleen voor als u start met een insulinepomp. Allereerst krijgt u een uitgebreide instructie van de fabrikant over de insulinepomp. Daarnaast helpt uw behandelaar u met het instellen van de pomp. Zo leert u stap voor stap omgaan met uw insulinepomp. Pas als u er klaar voor bent, bepaalt u samen met uw behandelaar wanneer u start. Lees hier welke stappen u doorloopt voordat u start met de insulinepomp.
Zwemt u vaak en wilt u een waterdichte pomp, hoe lang en hoe diep kan die pomp onder water? Het is bij een aantal insulinepompen mogelijk om de pomp los te koppelen, bijvoorbeeld voor sporten, sauna of intimiteit. Voor het zwemmen zijn er waterdichte pompen. Maar hoe lang en hoe diep kunnen deze onder water? Hoe zit het met Insuline on board, is het zinvol om te weten hoeveel insuline er actief is in uw lichaam? Ga naar onze pagina over dagelijks leven met een insulinepomp voor antwoord op uw vragen.