De voor- en nadelen van pomptherapie
De voor- en nadelen van een insulinepomp op een rij
Om te kunnen beoordelen of een insulinepomp voor u geschikt is, hebben we de voor- en nadelen op een rij gezet. Daarbij is het belangrijk om te weten dat u een insulinepomp kiest voor vier jaar. Dit heeft te maken met de vergoeding. Daarom is het belangrijk een goede keuze te maken. Vraag altijd uw diabetesverpleegkundige om advies.Voordelen
- De insulinepomp dient dag en nacht een klein beetje kortwerkende insuline toe. Hierdoor kunt u de insulinedosis nauwkeurig en flexibel doseren, vaak met een betere regulatie als gevolg.
- U bent flexibeler. Zit u een dag hoog, dan zet u (in overleg) de basaalstand hoger. Bij inspanning, zoals een dagje winkelen, verlaagt u die juist. U heeft dus de vrijheid de pomp aan te passen aan uw dagpatroon. Met insulinepentherapie kan dit minder goed omdat u dan al langwerkende insuline heeft toegediend.
- Wordt u vaak wakker met hoge nuchtere bloedglucosewaarden? Met de pomp kan de nachtelijke basaalstand van de pomp worden aangepast, zodat u de dag start met een betere glucosewaarde.
- Wilt u sporten? U kunt de tijdelijke basaalstand van de pomp instellen op uw persoonlijke insulinebehoefte tijdens het sporten. Omdat u geen langwerkende insuline meer gebruikt, heeft u minder kans op een hypo.
- U hoeft niet meer vier keer per dag of vaker insuline te spuiten met een insulinepen. Wel moet u iedere twee à drie dagen de infuusset verwisselen of een nieuwe patchpomp plaatsen.
- Met een insulinepomp kunt u makkelijk en onopvallend insuline toedienen, via de pomp of via een afstandsbediening of app op de telefoon.
- Omdat u niet meer hoeft te spuiten, kunt u makkelijker insuline toedienen (een bolus geven), ook voor een tussendoortje.
- U heeft uw insuline altijd bij de hand. Dat is makkelijk als u bijvoorbeeld spontaan ergens blijft eten.
- Op de insulinepomp zit vaak een rekenhulp (boluscalculator). Deze berekent hoeveel insuline u moet bolussen voor de koolhydraten die u gaat eten of drinken; dat scheelt veel rekenwerk en is heel nauwkeurig.
- Gaat u douchen of zwemmen? Dan kan een insulinepomp met slangetje tijdelijk afgekoppeld worden. Met een patchpomp kunt u gewoon douchen.
Nadelen
- Het kost tijd om de insulinepomp goed te leren bedienen en in te stellen. Hierbij krijgt u hulp van uw diabetesverpleegkundige.
- U draagt de pomp dag en nacht. Daardoor wordt u vaker met uw diabetes geconfronteerd. Bovendien kan de pomp zichtbaar zijn voor de omgeving. Dat is voor veel mensen even wennen.
- U moet kunnen koolhydraten tellen zodat de boluscalculator in de pomp kan uitrekenen hoeveel insuline u moet toedienen (bolussen) voor een maaltijd. U moet de insuline zelf bolussen. Dat doet de pomp niet automatisch.
- De insulinetoediening kan stoppen, bijvoorbeeld wanneer het naaldje of het slangetje van de infuusset verstopt raakt. Uw diabetes kan dan snel ontregelen. De pomp geeft overigens wel een waarschuwing als de insulinetoediening niet goed verloopt.
- De insulinepomp is geen garantie dat u de diabetes altijd onder controle heeft; ook met de pomp kunnen ontregelingen optreden.
- De pleister van de infuusset van de insulinepomp of een patchpomp kunnen de huid irriteren en in een enkel geval zelfs ontstekingen veroorzaken. Deze tips helpen om huidirritaties te voorkomen.
Wilt u weten of overstappen op een insulinepomp voor u interessant is? Vul dan dit formulier in en krijg zicht op uw redenen om over te stappen op insulinepomptherapie.