Wat is een boluscalculator?

In de meeste insulinepompen zit een boluscalculator. Dit is een soort rekenmachine die uitrekent hoeveel insuline u moet bolussen op basis van uw actuele glucosewaarde en het aantal koolhydraten dat u gaat eten en drinken. Dit scheelt een hoop rekenwerk.
bolus toedienen tijdens maaltijd

Een boluscalculator is heel nauwkeurig

Bij het uitrekenen van het aantal eenheden insuline dat u moet bolussen, houdt de boluscalculator rekening met veel factoren: de koolhydraten die u invoert, de glucosewaarde van dat moment, uw koolhydraat-insulineratio, uw insulinegevoeligheid en de insuline die u nog in uw lichaam heeft. De boluscalculator is dus nauwkeuriger dan uw eigen berekening. 

Koolhydraat-insulineratio en insulinegevoeligheid

Het klinkt ingewikkeld: koolhydraat-insulineratio en insulinegevoeligheid. Simpel gezegd zegt de koolhydraat-insulineratio iets over hoeveel insuline u nodig heeft na het eten of drinken van een bepaald aantal koolhydraten. De insulinegevoeligheid geeft aan hoeveel uw glucosewaarde zakt per aantal eenheden insuline. Beide waarden zijn per persoon verschillend en kunnen ook gedurende de dag veranderen. De diëtist en diabetesverpleegkundige kunnen u helpen bij het berekenen van de insulinegevoeligheid en de koolhydraat-insulineratio. Dit doen ze op basis van uw glucosewaarden en een eetdagboek dat u een tijdje bijhoudt.

Programmeren van de boluscalculator

Nu u de koolhydraat-insulineratio en insulinegevoeligheid weet, kunnen deze in de boluscalculator worden ingevoerd. Daarnaast voert u ook uw streefwaarden – de glucosewaarde waarop u wilt uitkomen na het bolussen – en de werkingsduur van de insuline in.
Tieners gamen en eten pizza

Aan de slag

Zodra de boluscalculator is ingesteld, kunt u op het moment dat u gaat eten of drinken, uw actuele glucosewaarde en het aantal koolhydraten dat u gaat nuttigen, invoeren in de calculator. Op basis daarvan geeft de calculator een advies over het aantal eenheden insuline dat u moet toedienen om uit te komen bij uw streefwaarde, bijvoorbeeld 6 mmol/l. Wanneer u de boluscalculator voor iedere maaltijd gebruikt wordt zelfs rekening gehouden met eventuele insuline die nog actief is van de vorige bolus.  

U beslist

De boluscalculator geeft een nauwkeurig bolusadvies, maar weet niet of u wellicht gesport heeft, gestrest of misschien wel ziek bent. Vraag u dus altijd af of u het eens bent met het bolusadvies en pas dit zo nodig aan als de omstandigheden daarom vragen.  

Voor- en nadelen van de boluscalculator  

 
+ De boluscalculator adviseert hoeveel insuline u moet toedienen aan de hand van de koolhydraten, actuele glucosewaarde, koolhydraat-insulineratio, insulinegevoeligheid en insuline in uw lichaam.  
+ Minder schommelingen en meer inzicht.

- U dient goed op de hoogte te zijn van uw eigen diabetes. De calculator houdt namelijk geen rekening met beweging, stress, ziekte of andere omstandigheden die van invloed zijn op uw glucosewaarden.
- De boluscalculator dient ingesteld te worden op uw persoonlijke waarden.  

Wilt u aan de slag met een boluscalculator? Overleg dit met uw diabetesverpleegkundige. Zij kan u helpen bij het instellen van de boluscalculator.
Man leest blad met laptop

Een insulinepomp kiezen

Bij het kiezen van een insulinepomp heeft u veel keuze. Maar hoe weet u welke pomp het beste bij u past? Op deze pagina leest u hoe u de juiste insulinepomp kiest.

Opa speelt met kleinzoon op de grond

Vergoedingen 

Een belangrijk onderdeel in de keuze om te starten met pomptherapie heeft wel te maken met de vergoedingen. Niet iedereen krijgt een insulinepomp vergoed.  

Man met diabetes draagt Medtronic insulinepomp met Enlite glucosesensor CGM

Insulinepompen

Welke insulinepompen zijn er vrij op de Nederlandse markt beschikbaar? Hoe zien ze eruit en wat zijn de specificaties van iedere pomp? 

Vrouw proeft eten tijdens koken

Mijn dagelijks leven

Een insulinepomp draagt u altijd, tenzij u deze tijdelijk loskoppelt bij bepaalde activiteiten. Wellicht heeft u veel vragen over hoe om te gaan met een insulinepomp in het dagelijks leven.