Persoon met diabetes gebruikt FreeStyle Libre FGM sensor en vergelijkt glucosewaarden

Wat is een glucosesensor?

Een glucosesensor is een klein apparaatje dat continu uw bloedglucose meet zonder dat u in uw vinger hoeft te prikken. U draagt de glucosesensor op uw lichaam, bijvoorbeeld op uw buik of uw bovenarm. In het apparaatje zit een sensor, een heel dun naaldje -meestal niet dikker dan een haar- en een zender. De sensor stuurt uw bloedsuikers naar een app op uw telefoon of naar een speciaal apparaatje (een scanner). Soms kunnen de waarden ook met uw insulinepomp gedeeld worden. Hier kunt u uw bloedglucose aflezen. U ziet niet alleen de glucosewaarde van het moment, maar ook hoe uw waarden waren op de momenten dat u niet keek. Bijvoorbeeld in de nacht, na het eten of tijdens het sporten. Dit geeft veel inzicht en kan helpen bij het verbeteren van uw diabetesregulatie.

vrouw slaapt in bed
Sensoren en gebruik

Sensoren, hoe ze eruit zien en hoe werken ze

Met een glucosesensor ziet u continu hoe hoog of laag uw bloedglucose is. Ook kunt u het verloop van uw glucosewaarden terugkijken. Een glucosesensor draagt u altijd, 24 uur per dag. Dus ook tijdens het slapen. Het is fijn om ook wat praktische zaken te weten over een sensor. Bijvoorbeeld of u ermee kunt sporten en douchen. En wat u moet doen als een sensor stuk gaat.

Man leest blad met laptop
Kiezen voor glucosesensoren

Sensoren aanvragen? Dit moet je weten!

Er zijn verschillende systemen op de markt. Welke glucosesensor het beste bij u past is afhankelijk van veel factoren. We hebben een aantal zaken voor u op een rijtje gezet. Gelukkig begeleidt ook uw diabetesbehandelaar u bij deze keuze. 

Maak kennis met het Mediq Diabetes Expertteam

Diabetesverpleegkundige Bela Pagrach

Bela Pagrach, Diabetesverpleegkundige

“Ik heb meer inzicht in de diabetesregulatie, nu kan ik nog betere adviezen geven als zorgprofessional.”

Mediq medewerker expert op het gebied van insulinepompen

Esther Janssen, Pompexpert

“Goede voorlichting over sensortherapie helpt je om het maximale uit je behandeling te halen.”

Mediq medewerker expert op het gebied van diabetes verpleging

Harm Odolphy, Diabetesverpleegkundige Mediq

“Uiteindelijk draait alles om de mens achter de sensor.”