Alle voor- en nadelen op een rij

Wat zijn de voor en nadelen van sensortherapie?

Sensortherapie is een fantastische therapie om uw diabetes mee te managen. Zonder vingerprikken de glucosewaarden meten. Beter kan toch niet? Er zitten veel voordelen aan een glucosesensor, maar het is ook een intensieve therapie waar nadelen aan kleven. Mediq heeft de belangrijkste voor- en nadelen voor u op een rij gezet



Voordelen

  • U hoeft geen of veel minder vingerprikken te doen.
  • U kunt makkelijker actie ondernemen om hoge pieken of diepe dalen te voorkomen omdat u constant zicht heeft op uw glucosewaarden.
  • U ziet niet alleen de suikerwaarde van het moment, maar ziet ook hoe uw waarden waren toen u niet keek, bijvoorbeeld in de nacht, tijdens het sporten of na een etentje. 
  • Dankzij een pijltje weet altijd of uw bloedglucosewaarden dalen, constant zijn of stijgen. Dit is heel handig, want een lage waarde met een pijltje naar boven (stijgende bloedsuiker) vraagt om een andere actie, dan een lage waarde met een pijltje naar beneden (dalende bloedsuiker).  
  • Bij bijna alle glucosesensoren kunt u alarmen instellen. U krijgt dan een waarschuwing als uw bloedglucose te hoog of te laag wordt. 
  • Bij veel glucosesensoren is het mogelijk dat andere mensen op afstand meekijken. Ouders kunnen bijvoorbeeld de glucosewaarden van hun kind zien op hun telefoon; heel handig in de nacht of als het kind op school is.
  • Door de glucosesensor ziet u hoe uw bloedglucosewaarden reageren op bijvoorbeeld insuline, eten, beweging, slapen en stress. Hierdoor gaat u veel beter begrijpen waarom uw glucosewaarden stijgen of dalen. Alles wordt inzichtelijker. 
  • U kunt de gegevens uit uw glucosesensor delen met uw diabetesverpleegkundige en samen kijken hoe u uw diabetesinstelling kunt verbeteren. U hoeft dus geen dagcurves meer bij te houden.
 

Nadelen

  • Met een glucosesensor ziet u opeens alles. U ziet hoe uw glucose stijgt van bijvoorbeeld een koekje of een dropje en u ziet ook hoe snel deze weer kan dalen. Dit kan u onrustig maken en het gevoel geven dat u continu met uw diabetes bezig moet zijn.
  • Een sensor meet niet in het bloed, maar in het onderhuidse weefselvocht. Dat betekent dat de waarde van de sensor vaak iets achterloopt op de waarde die u meet met uw bloedglucosemeter. Dit scheelt gemiddeld tien minuten.
  • U draagt de glucosesensor 24/7 op uw lichaam. Dat kan soms zichtbaar zijn en sommige mensen reageren niet goed op de lijm waarmee de sensor op het lichaam wordt bevestigd. 
  • Als u de alarmfunctie gebruikt, kunt u waarschuwingen krijgen op ongelegen momenten, bijvoorbeeld in de nacht of tijdens een les. 
  • Heeft u vaak hoge of lage waarden of sterke schommelingen in uw glucosewaarden? Houdt er dan rekening mee dat de sensorwaarde in de hoge of lage gebieden minder betrouwbaar kan zijn.
  • Er zijn glucosesensoren die gekalibreerd   moeten worden. Dit kan betekenen dat u nog steeds regelmatig uw glucosewaarde moet prikken.
  • Met een glucosesensor krijgt u de kans om uw diabetesinstelling te verbeteren. Dit is natuurlijk een voordeel, maar het betekent wel dat u vaker met uw diabetes bezig zult zijn. Door de sensor zelf verbeteren uw glucosewaarden niet. Dat lukt alleen maar als u op basis van de gegevens uit uw sensor anders gaat eten, meer gaat bewegen, meer of minder insuline gaat toedienen. Veel mensen doen dit in overleg met hun diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner.
Moeder en kind met diabetes starten met glucosesensor

Diabetesdata delen

Omdat uw diabetesdata online toegankelijk zijn, kan uw behandelaar u makkelijker zorg op afstand verlenen. Bijvoorbeeld per mail, per telefoon of beeldbellen. Dit kan handig zijn als u een acute vraag heeft, maar ook als het goed gaat met uw diabetes en het misschien niet nodig is dat u naar het ziekenhuis komt voor een consult. Het voordeel van het delen van diabetesdata is dat u samen met uw behandelaar kunt kijken of u misschien wat kunt aanpassen om stabielere glucosewaarden te krijgen. Uw diabetesbehandelaar is getraind om deze data te analyseren en kan u waarschijnlijk veel tips geven om beter met uw diabetes om te gaan.

U kunt uw diabetesdata delen, via een softwareprogramma op verschillende manieren delen.
  • Uw diabetesverpleegkundige kan nadat hij of zij is ingelogd in het uitleesprogramma met u meekijken in de diabetesdata. U hoeft daarvoor niets te doen.
  • Uw diabetesverpleegkundige kan met u meekijken in de diabetesdata nadat u deze heeft ge-upload en met hem of haar heeft gedeeld. Hiervoor is het dus nodig dat u zelf de data uploadt en doorstuurt naar uw diabetesverpleegkundige.

Mijn dagelijks leven

Een glucosesensor draagt u altijd, 24 uur per dag. Daar komt veel bij kijken en heeft u misschien veel vragen. Want natuurlijk wilt u gewoon blijven sporten. En het is fijn om te weten of een sensor wel of niet zichtbaar is onder uw kleding. Al deze vragen worden beantwoordt op de pagina over uw dagelijks leven.
Animatie Jaap leert over diabetesdata

Glucosewaarden leren beheersen

Het is een uitdaging om bloedsuikerwaarden in balans te krijgen en te houden. In een handige animatie laat Jaap zien hoe hij dit doet. Het is goed om het punt voor punt aan te pakken. Daarom volgt hij een aantal stappen.

groep jonge mensen die lachen

Zichtbaarheid en waterdichtheid

Een glucosesensor draagt u 24/7 op uw lichaam. Natuurlijk is het dan fijn om te weten of dit zichtbaar is voor anderen. En hoe zit dat dan met waterdichtheid? Iedere dag even douchen is wel zo prettig.

Vrouw met diabetes draagt Medtronic Enlite CGM glucosesensor en Medtronic MiniMed insulinepomp op haar buik

Vingerprikken en pompcombinatie

U kunt een glucosesensor los gebruiken, bijvoorbeeld naast een insulinepen of in combinatie met een insulinepomp. 

Intiem koppel buiten

Intimiteit

Een glucosesensor hoeft geen belemmering te zijn om intiem te kunnen zijn met uw partner. Het is belangrijk om open te zijn tegen elkaar.  

Abbott FreeStyle Libre Flash Glucose Monitoring

Sporten

Een glucosesensor kan heel handig zijn bij het sporten. Want sporten met diabetes is soms echt een puzzel en daarbij kan een glucosesensor helpen. 

Vrouw met diabetes scant haar FreeStyle Libre sensor tijdens een wandeling in de bergen

Op reis

Natuurlijk kunt u op vakantie met uw glucosesensor, maar het vraagt net als reizen met andere diabeteshulpmiddelen om extra voorbereidingen. 

Hulp bij vragen

Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld op onze Veelgestelde vragenpagina.