De keuze voor een sensor

Werken aan uw doelen

Als u start met sensortherapie verwacht de zorgverzekeraar dat u samen met uw diabetesverpleegkundige afspraken maakt over behandeldoelen. Deze doelen worden elk jaar geëvalueerd. Een aantal voorbeelden van behandeldoelen zijn: 

 • Time in Range (de tijd waarin je waarden binnen het streefbereik vallen) verbeteren
 • minder schommelingen in de glucosewaarden
 • beter HbA1c
 • hypo’s weer voelen aankomen
 • voorkomen van complicaties op lange termijn
 • verbeteren van angst, vermoeidheid, stress en zelfvertrouwen
 • optimale voorbereiding op en het goed doorlopen van een zwangerschap

Hulp bij het kiezen van de juiste sensor

Er zijn verschillende FGM en CGM-systemen op de markt. Welke glucosesensor het beste bij u past is afhankelijk van veel factoren. Gelukkig begeleidt uw diabetesbehandelaar u bij deze keuze. Hier alvast een aantal factoren waarmee u rekening kunt houden: 
 • Als eerste is het belangrijk om te weten of u in aanmerking komt voor de vergoeding van een glucosesensor? En zo ja, krijgt u FGM en/of CGM vergoed? 
 • Wilt u de glucosesensor los gaan gebruiken, bijvoorbeeld naast een insulinepen of insulinepomp, of geeft u de voorkeur aan een Hybrid Closed Loop-systeem waarbij de glucosesensor en insulinepomp aan elkaar zijn gekoppeld en samenwerken? 
 • Als u een insulinepomp gebruikt, is het handig om te weten wanneer u weer in aanmerking komt voor een nieuwe. Volgens de vergoedingscriteria heeft u eenmaal per vier jaar recht op een nieuwe insulinepomp. Dit kan de keuzemogelijkheid voor een glucosesensor beïnvloeden. Let erop dat de vergoeding per zorgverzekering, insulinepomp en situatie kan verschillen.  
 • Daarnaast kunnen andere factoren van belang zijn: wel of niet kalibreren, hoeveel dagen draagbaar, het design en de grootte.  
Om u te adviseren over een sensor kunt u de keuzehulp volgen. De uitkomst kan u helpen om samen met uw behandelaar tot een keuze te komen.

Dame noteert informatie over beweging, voeding en koolhydraten om inzicht te krijgen voor sensorbehandeling

Wat wordt er van u verwacht?

Een glucosesensor is voor veel mensen een bevrijding. Eindelijk verlost van de vingerprikken en veel meer zicht op de glucosewaarden. Dit kan helpen om uw diabetesinstelling te verbeteren. Hierdoor zult u zich fitter gaan voelen en neemt het risico op het krijgen van diabetescomplicaties af. Een glucosesensor is dus een prachtig hulpmiddel waarmee u uw diabetesregulatie kunt verbeteren. Maar uw glucosewaarden verbeteren niet door de glucosesensor zelf, maar door hetgeen u met al de meetuitslagen van de sensor doet. Hiervoor is het nodig dat u in uw diabetes investeert. De glucosesensor maakt inzichtelijk hoe uw bloedsuikers reageren op insuline, voeding, beweging, stress, enzovoorts, en met deze informatie kunt u aanpassingen maken in uw dagelijks leven. Het is daarom belangrijk dat u voldoende kennis heeft om dit te doen of bereid bent hiervoor scholing te volgen. Uw diabetesbehandelaar kan u daarbij helpen. 

Man leest blad met laptop

Voorwaarden en vergoedingen

Natuurlijk wilt u graag weten of u in aanmerking komt voor een glucosesensor. U kunt dit het beste bespreken met uw diabetesbehandelaar. Samen bepaalt u of FGM of CGM voor u een geschikte therapie is. Er zijn wel een aantal voorwaarden en criteria gesteld voor vergoeding door de zorgverzekeraars. Deze hebben wij alvast voor u op een rijtje gezet. Er zijn verschillende criteria voor FGM en CGM. 

Wij werken samen met alle zorgverzekeraars

Hulp bij vragen

Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld op onze Veelgestelde vragenpagina.