Mijn dagelijks leven

Alles kunnen blijven doen

Sporten, slapen, douchen, uitgaan met een glucosesensor. Hoe gaat dat? U kunt in principe gewoon alles blijven doen zoals u dat gewend bent. In heel veel gevallen is het dagelijks leven met een sensor zelfs gemakkelijker. Bijvoorbeeld bij het sporten. Misschien heeft u al eens gemerkt dat lichamelijke inspanning invloed heeft op uw bloedglucosewaarden? 

Glucosewaarden leren beheersen

Door goed naar deze diabetesdata te kijken, leert u veel. U ziet bijvoorbeeld hoeveel uw bloedsuiker steeg na het eten van een patatje, hoe u in een hypo belandde na een wandeling of hoe uw bloedsuikers schommelden in de nacht. Als u dit weet, kunt hiermee een volgende keer wellicht rekening houden.  
Accepteer alstublieft marketing cookies om de video af te spelen.
Accepteer alstublieft 
                         marketing cookies om de video af te spelen.

Glucosewaarden leren beheersen met een sensor

Dit is Jaap. Hij laat ons zien hoe hij omgaat met het beheersen van zijn glucosewaarden in het dagelijks leven

Met een glucosesensor naar school of werk

Veel mensen vinden het lastig om op school of hun werk bezig te zijn met hun diabetes. De focus ligt dan vooral op het voorkomen van hypo’s of hypers. Hoe kunt u omgaan met een glucosesensor op werk of school?
  • In tegenstelling tot een controle met een vingerprik, kunt u met een FGM of CGM ongemerkt tussendoor uw glucosewaarde controleren. Dit geeft rust en zekerheid.
  • Soms zijn alarmen voor een hoge of lage glucosewaarde niet wenselijk. Bijvoorbeeld als u een vergadering heeft of in de collegebanken zit. De meeste sensoren kunnen ook op trilalarm gezet worden.
  • Niet alle scholen en werkgevers staan telefoons toe. Dan kan het handig zijn om uw docent, leidinggevende of bedrijfsarts te vragen of een uitzondering mogelijk is.
  • Op school of tijdens het werk is er vaak onvoldoende tijd om uw glucosewaarden goed te bekijken. Neem daarom regelmatig een half uurtje om uw sensoruitslagen te analyseren, bijvoorbeeld in het weekend. Wellicht ziet u bepaalde patronen: vaak een hoge glucosewaarde na de lunch of een lage waarde aan het einde van de middag?
  • Wilt u inzicht krijgen in de oorzaken van deze patronen? Hou dan een aantal dagen een (online) dagboekje bij. Hierin noteert u hoeveel insuline u heeft toegediend, wat u gegeten heeft, wanneer en hoeveel u heeft bewogen, of u spannende vergaderingen heeft gehad of goed of slecht heeft geslapen. U kunt dit dagboekje naast uw sensorwaarden leggen. Misschien ziet u bijvoorbeeld dat uw glucosewaarde vooral stijgt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Zodra u zicht krijgt op de oorzaken van bepaalde patronen, kunt u hier in de toekomst mogelijk op anticiperen. Bijvoorbeeld een wandeling maken na de lunch of een tussendoortje nemen aan het eind van de middag. Als u niet weet hoe u dit kunt doen, overleg dit dan met uw diabetesverpleegkundige.
Kind buiten met gekleurde handen

Kinderen en sensoren

Zeker voor kinderen kan een sensor echt een uitkomst zijn. Natuurlijk is het wel fijn om zeker te weten dat alles goed geregeld is. Ook als u een keer de zorg uit handen moet geven, zoals bijvoorbeeld op school of bij kinderfeestjes. We hebben voor u een aantal praktische tips op een rijtje gezet.

Vrienden drinken en proosten in een uitgaansgelegenheid

Uitgaan met een glucosesensor

Tijdens het uitgaan is een glucosesensor handig. U hoeft geen vingerprik te doen en ziet toch hoe het met uw bloedsuikers gaat. Wilt u een avondje wat minder op uw diabetes letten, zet dan het hyperalarm wat ruimer. Alcohol en andere genotsmiddelen hebben effect op uw glucosewaarden. Het is goed om u hierover vooraf te informeren. Of vraag het aan uw diabetesbehandelaar.

Verpleegkundige plakt CGM sensor bij jonge vrouw
Zichtbaarheid

Mijn nieuwe look

Is de glucosesensor eigenlijk zichtbaar? De FGM wordt vooral op de bovenarm gedragen en een CGM vaak op de buik. De bovenkant van de billen kan ook een optie zijn. Meestal bedekt en beschermt uw kleding de glucosesensor, maar in de zomermaanden kan deze ook zichtbaar zijn. Wilt u de sensor beschermen tegen bijvoorbeeld stoten, of voorkomen dat de pleister loslaat? Kijk dan eens naar de fixatiematerialen die verkrijgbaar zijn. Hiermee kunt u de sensor beschermen of beter bevestigen. U kunt ze bestellen via Mijn Mediq. Deze accessoires zijn voor eigen rekening.

Man en vrouw eten samen buiten

Intimiteit en een glucosesensor

Een glucosesensor hoeft geen belemmering te zijn tijdens intimiteit. Zeker niet als u uw partner al langer kent en hij of zij op de hoogte is van uw diabetes. Bent u intiem met een nieuwe partner, dan is het fijn om vooraf over uw diabetes en glucosesensor te vertellen. Staan de alarmen van uw glucosesensor strak afgesteld. Overweeg dan deze tijdelijk wat ruimer in te stellen. Vergeet niet deze na afloop weer goed te zetten. Bent u bang dat de glucosesensor loslaat als u intiem bent met uw partner? Dan kunt u een extra fixatielaag aanbrengen over de sensor. 

Jonge vrouw controleert haar bloedglucose tijdens het backpacken

Op vakantie met een glucosesensor

Natuurlijk kunt u op vakantie met uw glucosesensor, maar het vraagt net als reizen met andere diabeteshulpmiddelen om extra voorbereidingen. Een vakantiechecklist kan hierbij helpen.

Veelgestelde vragen over dagelijks leven met een sensor

  • Hoe kan een glucosesensor helpen tijdens het sporten?
    • Met een glucosesensor kunt u uw bloedsuikers makkelijker in de gaten houden dan met een glucosemeter, want een vingerprik doen tijdens een training, fietsrit of wedstrijd komt er vaak niet van.
    • De alarmen van de glucosesensor kunnen u waarschuwen als uw bloedsuikers te hoog of te laag worden. Dit geeft veel mensen een gerust gevoel.
    • Omdat u op tijd ziet dat uw glucosewaarden stijgen of dalen, kunt u maatregelen treffen, bijvoorbeeld de insulinepomp wat lager zetten, wat druivensuiker nemen of juist wat extra insuline toedienen.
    • Na het sporten kunt u terugkijken in de sensor en zien wat het effect was van de inspanning op uw bloedsuikers. Dit is leerzaam voor een volgende keer.

     

  • Bent u bang dat de glucosesensor losgaat tijdens het sporten? 
    Er zijn speciale banden verkrijgbaar waarmee u de sensor tijdens het sporten kunt beschermen. Ook kunt u een glucosesensor beter laten hechten met een extra fixatielaag.
  • Kan ik slapen met een glucosesensor?
    Het is vaak even wennen om te slapen met een glucosesensor, maar de ervaring leert dat het snel went.  Een glucosesensor in de nacht heeft vooral positieve effecten:
    • Uw slaap wordt minder verstoord omdat u niet meer midden in de nacht uw bloedsuiker hoeft te prikken.
    • Met een glucosesensor ziet u wat uw bloedsuikers doen gedurende de hele nacht. Misschien heeft u wel regelmatig pieken of juist dalen? 
    • Als u ziet dat uw bloedsuikers veel schommelen, kunt u proberen uw diabetesinstelling in de nacht te verbeteren. Uw diabetesverpleegkundige kan u hierbij helpen.
    • Slaagt u erin uw diabetesinstelling te verbeteren in de nacht, dan wordt u fitter wakker en zijn uw glucosewaarden overdag ook beter te reguleren.
    • Voor mensen die een hypo niet goed voelen aankomen, is het een gerust gevoel dat de glucosesensor een alarm kan geeft als uw glucosewaarde te veel daalt.
    • Voor ouders met kinderen met diabetes type 1 kan de glucosesensor een uitkomst zijn. Ze hoeven niet meer uit bed om hun kind in de vinger te prikken, maar kunnen vanaf een app op hun mobiel de glucosewaarde van het kind controleren in de nacht.
    • Gebruikt u een Hybrid Closed Loop-systeem dan is de kans groot dat u beter slaapt omdat dit systeem niet alleen uw glucosewaarde meet in de nacht, maar ook corrigeert.
    • Er is een maar, mensen kunnen de alarmen in de nacht ook als storend ervaren, ook een eventuele partner.
  • Kan ik met een glucosesensor douchen en zwemmen?
    U kunt met alle glucosesensoren douchen. Met de meeste sensoren kunt u ook zwemmen, maar het verschilt per sensor hoe lang u ermee kunt zwemmen en hoe diep u ermee onder water kunt. 
    Gaat u vaker zwemmen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, dan kunt u de glucosesensor eventueel beschermen met een waterdichte eilandpleister of folie.  
     
  • Kan ik met een glucosesensor naar de sauna of wellness-center? 

    Wilt u naar de sauna of een wellness-center? Overleg met uw diabetesbehandelaar of dit mogelijk is of kijk op de site van uw glucosesensor.