Sensoren en gebruik

Vrouw met suikerziekte draagt Dexcom CGM glucose sensor en controleert glucosewaarde op haar telefoon

Waar draag ik een sensor?

De meeste mensen dragen de glucosesensor op hun arm of buik. Wilt u een andere plek gebruiken? Overleg dan met uw diabetesbehandelaar. De meeste mensen brengen de sensor zelf aan. Afhankelijk van de glucosesensor die u gebruikt, vervangt u deze om de zes tot veertien dagen. Let er hierbij wel op dat u iedere keer van plek wisselt. De Eversense-glucosesensor is hierop een uitzondering. Deze sensor draagt u onder de huid en wordt ingebracht door een diabetesprofessional voor een langere periode. Bekijk welke sensor voor u geschikt is. 

Ervaringsverhalen

Accepteer alstublieft marketing cookies om de video af te spelen.
Accepteer alstublieft 
                         marketing cookies om de video af te spelen.
Kim Bulters is tijdens haar zwangerschap het Dexcom CGM systeem gaan gebruiken. Ze vertelt over haar ervaringen.
Verpleegkundige controleert diabetes bij mannelijke patiënt

Nooit meer prikken?

Dit is afhankelijk van de glucosesensor die u gebruikt. Sommige CGM-systemen moeten namelijk gekalibreerd worden. Soms kan het gebeuren dat u twijfelt aan de waarde van de glucosesensor. U kunt dit dan controleren met een vingerprik. Deze geldt altijd als de meest betrouwbare glucosewaarde. Zodra u een glucosesensor heeft, gaat u minder teststrips gebruiken. Controleer daarom regelmatig de houdbaarheidsdatum van de teststrips.  

Jonge vrouw controleert haar bloedglucosewaarden thuis

Problemen met een sensor?

Een enkele keer kan de glucosesensor kapotgaan. Zorg er daarom voor dat u altijd een bloedglucosemeter bij de hand heeft. Heeft u technische problemen met de glucosesensor, overleg dan met de fabrikant van de sensor.

Alarmen bij hoge en lage glucosewaarden

In de meeste glucosesensoren kunt u alarmen instellen. U krijgt dan een waarschuwing als uw bloedsuiker te hoog of te laag wordt. Dit kan helpen bij het bereiken van stabielere glucosewaarden. De waarschuwing kan een geluid zijn, maar ook een trilalarm. Het is belangrijk dat u de alarmen afstemt op glucosewaarden die bij u passen. U wilt niet de hele dag door alarmen krijgen van uw glucosesensor, maar u wilt ook niet gealarmeerd worden als het te laat is om een ernstige hypo (lage bloedsuiker) of hyper (hoge bloedsuiker) te voorkomen. Uw diabetesbehandelaar kan u helpen bij het instellen van de alarmen.

Een losse sensor of pompcombinatie

U kunt een glucosesensor los gebruiken, bijvoorbeeld naast een insulinepen of een insulinepomp. De glucosesensor meet dan uw bloedsuikers. U blijft zelf verantwoordelijk voor het berekenen van de benodigde eenheden insuline, het toedienen van de insuline en het instellen van de insulinepomp. Vaak doet u dit in overleg met uw diabetesbehandelaar. 

Er zijn ook CGM-systemen waarin de glucosesensor en insulinepomp gekoppeld zijn. Ze werken nauw samen. Deze systemen hebben extra mogelijkheden. Zo kan de insulinepomp bijvoorbeeld automatisch stoppen met het toedienen van insuline als de glucosewaarde te laag wordt of wat extra insuline toedienen als uw glucosewaarden stijgen. Dit wordt een hybrid closed loop-systeem genoemd.

groep jonge mensen die lachen

Zichtbaarheid en waterdichtheid

Een glucosesensor draagt u 24/7 op uw lichaam. Natuurlijk is het dan fijn om te weten of dit zichtbaar is voor anderen. En hoe zit dat dan met waterdichtheid? Iedere dag even douchen is wel zo prettig.

Animatie Jaap leert over diabetesdata

Glucosewaarden leren beheersen

Het is een uitdaging om bloedsuikerwaarden in balans te krijgen en te houden. In een handige animatie laat Jaap zien hoe hij dit doet. Het is goed om het punt voor punt aan te pakken. Daarom volgt hij een aantal stappen.

twee vrouwen achter laptop zijn in gesprek

Meer leren over sensortherapie

Er zijn verschillende soorten sensortherapie, FGM en CGM. Wat zijn nu de verschillen tussen deze therapievormen.

Man met diabetes draagt Medtronic insulinepomp met Enlite glucosesensor CGM

Technische specificaties

Op de productpagina's vind u alle technische specificaties van alle beschikbare sensoren. Ook kunt u handige instructievideo's en 360˚ foto's bekijken.

Vrouw met suikerziekte draagt Dexcom CGM glucose sensor en controleert glucosewaarde op haar telefoon

Diabetesdata delen

U kunt de gegevens uit uw glucosesensor delen met uw diabetesverpleegkundige en samen kijken hoe u uw diabetesinstelling kunt verbeteren. Dit heeft als voordeel dat u dus geen dagcurves meer hoeft bij te houden.

Moeder en kind met diabetes starten met glucosesensor

Kiezen voor sensortherapie

Er zijn verschillende FGM en CGM-systemen op de markt. Welke glucosesensor het beste bij u past is afhankelijk van veel factoren.
Om u te adviseren over een sensor kunt u de keuzehulp volgen.

Hulp bij vragen

Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld op onze Veelgestelde vragenpagina.