Praktische informatie voor het starten

Man controleert zijn glucosewaarde op zijn smartphone

Praktische informatie voor het starten

Hier vindt u praktische informatie voor het starten met een glucosesensor. Lees voordat u de eerste glucosesensor gaat installeren de gebruiksaanwijzing goed door. Wilt u meer weten? Op de productpagina's staan alle gebruiksaanwijzingen en handige instructievideo's. 

Patient bestlet samen thuis op de laptop

Plaatsing van de eerste glucosesensor

Nu bent u klaar om de sensor aan te brengen. Zorg dat u alle benodigdheden bij de hand heeft en de instructies voor het plaatsen van uw glucosesensor heeft doorgenomen. 

Persoon met diabetes gebruikt FreeStyle Libre FGM sensor en vergelijkt glucosewaarden

Uw eerste glucosesensor installeren

Een glucosesensor meet continue uw bloedglucose zonder dat u in uw vinger hoeft te prikken. De sensor stuurt uw bloedsuikers naar een app op uw telefoon of naar een speciaal apparaatje (een scanner). Soms kunnen de waarden ook met uw insulinepomp gedeeld worden. Hier kunt u uw bloedglucose aflezen. U moet voor het starten daarom eerst een aantal zaken instellen zodat uw sensor de juiste verbinding maakt met uw app, telefoon of uitleesapparaat. Ook kunt u alarmen instellen en uw persoonlijke streefwaarden instellen. 

Vrouw met suikerziekte draagt Dexcom CGM glucose sensor en controleert glucosewaarde op haar telefoon

Het opstarten van de glucosesensor

Bekijk de glucosesensor die u gaat gebruiken in dit overzicht. 

Diabetespatiënt is op controle in het ziekenhuis bij diabetesverpleegkundige

Waarom soms toch een vingerprik uitvoeren?

Sommige glucosesensoren moeten gekalibreerd worden. U moet dan een vingerprik doen om hierop de glucosesensor af te stemmen. 

Abbott FreeStyle Libre Flash Glucose Monitoring

Sporten

Sporten, slapen, douchen, uitgaan met een glucosesensor. Hoe gaat dat?

Vrouw krabt aan bovenarm

Bereid uw huid goed voor

Om ervoor te zorgen dat de pleister goed hecht, is het belangrijk dat u de huid voor het plaatsen eerst goed schoonmaakt.

Moeder en kind met diabetes starten met glucosesensor

10 tips voor het fixeren van uw sensor

Natuurlijk wilt u zeker weten dat uw sensor goed gefixeerd zit. Deze tips helpen u hierbij.

twee vrouwen achter laptop zijn in gesprek

Aan het werk

Sommige mensen vinden het lastig dagelijks om te gaan met hun diabetes. Hoe kunt u omgaan met een sensor op werk of school?

Top 6 veelgestelde vragen bij het starten

 • Wat houdt de instructie in voordat ik kan starten met FGM?
  Voordat u gaat starten met een sensor is het van belang dat u weet hoe u de sensor installeert en kan gebruiken. Hiervoor ontvangt u een instructie via uw diabetesverpleegkundige.
 • Waarvoor is het online intakeformulier van CGM?
  Voor de levering van CGM sensoren maken wij gebruik van de Kwartaalservice. Door deze Kwartaalservice hoeft u de sensoren niet zelf te bestellen, maar worden deze 1 keer per kwartaal automatisch bij u thuis afgeleverd. Voor het activeren van de Kwartaalservice hebben we gegevens van u nodig. Deze kunt u bij ons aanleveren via een online intake formulier. Het is mogelijk tussentijds (uiteraard binnen uw vergoedingsruimte) een bestelling te plaatsen indien u materialen tekort komt. De kwartaalservice kunt u zelf ook eenvoudig aanpassen.
 • Wat moet ik doen bij huidirritatie van een pleister?
  Ziet u irritatie ontstaan op uw huid? In dat geval adviseren wij de pleister bij iedere wissel van uw infuusset op een andere plaats van uw huid te plakken. Zo geeft u uw huid voldoende tijd om te herstellen. U kunt eventueel een beschermende barrièrecrème aanbrengen voor het plakken van de pleister. Bespreek de irritatie altijd met uw behandelaar. Wellicht zijn er infuussets verkrijgbaar met een andere naald of andere pleister waardoor u minder irritatie ervaart. Een andere mogelijkheid is het gebruik van 3M™ Cavilon ™, in de vorm van spray of swabs. Dit geeft een flinterdun beschermingslaagje op de huid.

  Heeft u jeuk onder de infuusset? Jeuk kan worden veroorzaakt door de pleister van de infuusset. Daarom is het belangrijk de  infuusset op tijd te verwisselen. Kies iedere keer voor een andere bevestigingsplek, zodat de huid voldoende tijd heeft om te herstellen. Verdwijnen de klachten hierdoor niet, dan kunt u proberen of uw huid beter reageert op een andere kleefpleister.

  Heeft u een allergische reactie op de infuusset? Verwijder de infuusset dan direct en neem contact op met uw behandelaar en/of huisarts.

  Laat de pleister van uw infuusset los? Voor het goed hechten van de pleister is het belangrijk om na het plakken minimaal een uur te wachten met douchen of zwemmen. Laat de pleister toch los, dan zijn er doekjes op de markt die een barrièrelaag op de huid vormen waardoor de pleister beter hecht. U vindt ze in de webshop onder de naam Skin Tac™ Wipes. Soms blijven er lijmresten achter op de huid als u de infuusset vervangt. U kunt beter geen aceton of nagellakremover gebruiken om dit te verwijderen omdat dit de huid kan irriteren. Gebruik liever een huidvriendelijke olie op een watje om de lijmresten te verwijderen. 
 • Wat zijn trendpijlen?
  Trendpijlen geven de richting aan waar de bloedsuikerwaarden heen bewegen, variërend van snel dalend tot snel stijgend en alles wat daartussen zit. Dit is handig om te bepalen wat je doet en of je extra waakzaam moet zijn bij snelle veranderingen.
 • Wat is Time in Range?
  Onder Time in Range wordt de tijd verstaan waarin uw bloedsuikerwaarden binnen (uw) streefwaarden vallen.
 • Wat is de levertijd van een CGM/FGM order?
  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld? Dan kunt u uw pakket de volgende dag in huis hebben. PostNL bezorgt onze pakketten van maandag tot en met zaterdag tussen 08.00 uur en 21.30 uur. In het weekend geplaatste bestellingen ontvangt u op dinsdag. Via de Kwartaalservice ontvangt u automatisch elke 3 maanden de voor u vastgestelde hoeveelheid sensoren. Als de Kwartaalservice voor u eenmalig is ingesteld hoeft u daarna niets meer te doen. U krijgt twee weken voor de levering een herinneringsmail waarin uw bestelling en de geplande leverdatum staat vermeld. Eventuele wijzigingen in de bestelling of afleverdatum kunt u aan ons doorgeven.
Hulp bij vragen

Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld op onze Veelgestelde vragenpagina.