Plaatsing van de eerste glucosesensor
Volg de instructies voor het plaatsen van een glucosesensor
Nu bent u klaar om de sensor aan te brengen. Zorg dat u alle benodigdheden bij de hand heeft en de instructies voor het plaatsen van uw glucosesensor heeft doorgenomen. Hier vindt u handige instructievideo’s en gebruiksaanwijzingen voor de glucosesensor die u gebruikt.
Waar plaatst u de CGM of FGM?
FGM (FreeStyle Libre) is alleen goedgekeurd voor het dragen op de achterkant van de bovenarm. Andere CGM-systemen kunnen daarnaast ook geplaatst worden op de buik of de bovenkant van de billen. Plaats de sensor op een plek waar de huid niet zo veel beweegt. Houd daarbij ook rekening met uw kleding; een bh-bandje of broekriem kunnen in de weg zitten. Wilt u de glucosesensor op een andere plek plaatsen? Overleg altijd met u diabetesbehandelaar of dit mogelijk is.
Even wachten en kalibreren
Na het plaatsen van de glucosesensor duurt het even voordat de sensor werkt; deze opwarmtijd duurt tussen de één en twee uur, afhankelijk van de sensor die u gebruikt. Ook is het soms nodig om de sensor te kalibreren. Dat betekent dat u een bloedglucosewaarde moet prikken en invoeren in de glucosesensor. Hier wordt de sensorglucosewaarde dan op afgesteld. Er zijn ook glucosesensoren die niet gekalibreerd hoeven te worden.
Deel uw diabetesdata met uw behandelaar
Bij de meeste glucosesensoren kunt u uw diabetesbehandelaar toestemming geven mee te kijken in de gegevens van uw sensor, ook als u niet bij elkaar bent. Dit is heel handig als u bijvoorbeeld tussentijds een vraag heeft voor uw behandelaar. Hij of zij ziet dan direct hoe u bent ingesteld. Wilt u liever niet dat uw diabetesbehandelaar realtime met u kan meekijken? Het is ook mogelijk de gegevens uit uw sensor naar hem of haar te uploaden op het moment dat u een vraag of een afspraak heeft.