Therapievorm

CGM: Continue Glucose Monitoring

Aanbrengen van een insulinepomp
CGM bij diabetes

Wat is Continue Glucose Monitoring

Een CGM-sensor meet continu de glucosewaarden. Deze worden door een zender doorgestuurd naar een ontvanger. Dit kan een insulinepomp, aparte ontvanger of een app op de mobiele telefoon zijn. Hierop kunt u 24/7 uw glucosewaarden zien. Een CGM kan (voorspellende) alarmen geven voor hoge en lage glucosewaarden.

De voordelen van Mediq

  • Gespecialiseerde medewerkers die begrijpen wat u nodig heeft

  • Persoonlijke zorg, service en informatie

  • Klanten geven onze service een 8,6

  • Meest complete assortiment zorgproducten

  • Snel besteld en (thuis) bezorgd

Hoe werkt het?

U wilt graag overstappen naar CGM voor de behandeling van uw diabetes? Dan is het verstandig om dit met uw behandelaar te bespreken. Onze checklist helpt u dit gesprek voor te bereiden. Om u te adviseren in welke sensor bij u past kunt u ook de keuzehulp volgen.
  1. Download de checklist.
  2. Vul onze keuzehulp in. Dit kost u maar 1 minuut.
  3. Bespreek de overstap met uw voorschrijver
  4. Uw voorschrijver meldt u aan bij Mediq. Wij regelen de rest, u hoeft niets meer te doen!

Er zijn voor een ander is het mooiste wat er is

Wilt u zich goed voorbereiden op het starten met sensortherapie?

Download dan onze checklist ter voorbereiding op het gesprek met uw behandelaar.

 

Veelgestelde vragen

  • Hybrid closed loop-systeem. Wat is dat?

    Misschien heeft u al eens gehoord van een hybrid closed loop-systeem? Dit is een CGM met een aantal extra functies. Een hybride glucosesensor is altijd gekoppeld aan een insulinepomp. Zodra de sensor voelt dat de bloedsuiker laag wordt, stuurt deze een seintje naar de insulinepomp om te stoppen met het toedienen van insuline. Dit wordt ook wel een automatische hypostop genoemd. Dit kan voorkomen dat u een hypo (een te lage bloedsuiker) krijgt. De meeste hybrid closed loop-systemen kunnen de insulinepomp ook een seintje geven om wat extra insuline te geven als de bloedglucose stijgt. Stel u heeft in de nacht vaak hogere bloedsuikers, dan kan het hybrid closed loop-systeem dit corrigeren door gedurende de nacht af en toe wat extra insuline te geven. U start de dag dan met een mooie glucosewaarde. 

  • Hoef ik met een hybride glucosesensor zelf niets meer te doen?

    Met een hybride glucosesensor moet u nog steeds goed nadenken over uw diabetes. Zo moet u berekenen hoeveel insuline u moet toedienen voor een maaltijd en de pompinstellingen aanpassen als u bijvoorbeeld gaat sporten, ziek bent of op vakantie gaat. Als uw CGM-systeem ook dit denkwerk overneemt, spreken we van een kunstmatige alvleesklier. Het systeem is dan gesloten, oftewel het is een closed loop-systeem. Er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een kunstmatige alvleesklier, maar deze is momenteel nog niet beschikbaar. 

  • Wat is Time in Range?

    In uw CGM kunt u instellen tussen welke bloedglucosewaarden u het liefst wilt zitten: bijvoorbeeld tussen de 4 en 10 mmol/l. Dit is uw doelbereik. Aan het eind van de dag kunt u zien hoeveel procent van de tijd u binnen uw doelbereik heeft gezeten. Dit wordt Time in Range (TiR) genoemd. Zat u 70% van de tijd tussen de 4 en 10 mmol/l, dan is uw TiR 70%. U kunt ook naar aparte dagdelen kijken, bijvoorbeeld: wat was mijn TiR de afgelopen week in de nacht? U krijgt hierdoor veel informatie over uw diabetesinstelling: u ziet op welke momenten van de dag het goed gaat en op welke momenten u uw diabetesinstelling nog kunt verbeteren.

  • Wat is het verschil tussen Time in Range en HbA1c?

    Als u geen CGM gebruikt, kijkt uw diabetesverpleegkundige vaak naar uw HbA1c om te beoordelen hoe het gaat met uw diabetesinstelling. Het HbA1c zegt iets over uw gemiddelde bloedglucosewaarde in de voorgaande twee tot drie maanden. Dit is een waardevolle meting maar een goed HbA1c betekent niet altijd dat u geen hoge en lage glucosepieken heeft. Immers: het gemiddelde van 7 en 7 is 7, maar het gemiddelde van 3 en 11 is ook 7. Het HbA1c kan dus een vertekend beeld geven. Omdat de TiR heel concreet is, kunt u hier veel gerichter op sturen. Uw diabetesbehandelaar kan u hierbij begeleiden.

  • Waarom is het nodig om het gebruik van een glucosesensor elk jaar te heroverwegen?

    Zorgverzekeraars hebben regels opgesteld om ervoor te zorgen dat u optimaal gebruikmaakt van de mogelijkheden van de glucosesensor. Dit is belangrijk voor uw gezondheid en ook omdat CGM een relatief dure therapie is. Een keer per jaar evalueert uw diabetesverpleegkundige deze afspraken met u.

     

    Dit zijn de afspraken:

    • U heeft voldoende kennis over sensortherapie of bent bereid hierover scholing te volgen. De informatie uit de CGM geeft u de mogelijkheid om uw diabetesinstelling te verbeteren. Om dit goed te kunnen, heeft u kennis nodig over de mogelijkheden van de glucosesensor en hoe u op basis daarvan uw bloedglucosewaarden kunt verbeteren. Indien u niet voldoende kennis heeft, is het belangrijk dat u bereid bent hierover scholing te volgen.
    • U maakt afspraken over behandeldoelenDaarnaast verwacht de zorgverzekeraar dat u samen met uw diabetesverpleegkundige behandeldoelen opstelt. Bijvoorbeeld: u streeft naar een TiR van 70%. Deze doelen worden jaarlijks geëvalueerd.  
Moeder en kind met diabetes starten met glucosesensor

Voorwaarden en vergoedingscriteria

Zijn sensoren iets voor u? Samen met uw behandelaar bepaalt u of CGM voor u een geschikte therapie is. Er zijn ook vergoedingscriteria waar u aan moet voldoen. 

Iemand met diabetes vergelijkt glucosewaarden op een FreeStyle Libre reader en de app

Voor- en nadelen van sensortherapie

Er zijn verschillende soorten sensortherapie. Iedere soort heeft zijn eigen voor- en nadelen en daardoor past de ene misschien beter bij u dan de andere. 

Telefoon leest glucosewaarden van pod aan arm

Mijn nieuwe relatie met zorginstanties

U kunt de gegevens uit uw glucosesensor delen met uw diabetesverpleegkundige en samen kijken hoe u uw diabetesinstelling kunt verbeteren. 

Moeder en kind met diabetes starten met glucosesensor

Kiezen voor sensortherapie

Er zijn verschillende CGM-systemen op de markt. Welke glucosesensor het beste bij u past is afhankelijk van veel factoren. Om u te adviseren over een sensor kunt u de keuzehulp volgen.

twee vrouwen achter laptop zijn in gesprek

Mijn doelen bepalen

Als u start met sensortherapie maakt u samen met uw diabetesverpleegkundige behandeldoelen. Deze worden jaarlijks geëvalueerd.

Abbott FreeStyle Libre Flash Glucose Monitoring

Mijn dagelijks leven

Een glucosesensor draagt u altijd, 24 uur per dag. Daar komt veel bij kijken en heeft u misschien veel vragen. Al deze vragen worden beantwoordt op de pagina over uw dagelijks leven.

Vrouw met suikerziekte draagt Dexcom CGM glucose sensor en controleert glucosewaarde op haar telefoon

Sensoren en hoe ze werken

Waar draag ik een sensor, hoe stel ik alarmen in en kan ik een sensor ook los gebruiken? Allerlei praktische vragen en antwoorden over het gebruik van een sensor.

Vader en zoon in keuken zijn gerustgesteld omdat ze klant zijn bij Mediq

Hulp bij vragen

Op deze pagina hebben wij de belangrijkste veelgestelde vragen en antwoorden voor u verzameld.

Hulp bij vragen

Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld op onze Veelgestelde vragenpagina.