Op reis bij stoma irrigeren

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om u te helpen met uw alledaagse vragen over stoma irrigeren. Ook wanneer u irrigeert via het stoma, kunt u gewoon op vakantie. Op deze pagina vindt u meer informatie over reizen, hoe om te gaan met warmte en een handige checklist voor op reis.

Tips voor op reis

 1. Download de checklist voor op reis.
 2. Zorg dat u uw medische verklaring bij u heeft.
 3. Neem voldoende materialen mee.
 4. Blijf voldoende drinken.

Waar moet u aan denken?

 • Hoeveel materiaal moet ik mee nemen als ik op reis ga?
  Indien u op reis het stoma irrigeren continueert is het advies om, naast uw cap of stomapleister, ook voldoende stomazakjes mee te nemen. U heeft misschien meer materiaal nodig door temperatuurverschillen en het eten van ander voedsel. 1,5 keer de normale hoeveelheid materiaal is voldoende en dan zit u aan de veilige kant. 
 • Hebben extreme temperaturen invloed op de kwaliteit van mijn hulpmiddelen?
  Extreme temperaturen (zowel warm als koud) kunnen een slechte invloed hebben op uw medische hulpmiddelen. Laat uw medische hulpmiddelen daarom niet in de auto of een tent liggen wanneer het heel warm is of als het vriest. Bewaar uw hulpmiddelen bij voorkeur op een koele en donkere plek. 
 • Moet ik een verklaring van mijn arts mee nemen?
  Ja, het is handig om vooraf een medische verklaring door uw behandelend arts/verpleegkundige in te laten vullen. Hier worden alle materialen en medicatie die u gebruikt op vermeld, zodat elke douanier of arts/apotheker in een ander land kan zien wat u nodig heeft en waarvoor. Op deze pagina kunt u alvast een medische verklaring downloaden en printen. Deze kunt u aan uw arts/verpleegkundige geven om voor u in te vullen.​

Reist u met het vliegtuig?

 • Informeer bij de reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij welke materialen en welke hoeveelheden u mag meenemen in uw (hand)bagage.
 • Zorg ervoor dat u voldoende materiaal in de handbagage heeft om een aantal dagen mee vooruit te kunnen.
 • Leg dan de rest van uw materialen in het binnenste gedeelte van uw koffer om bevriezing in het ruim te voorkomen.

Vragen over water en voeding

 • Kan ik nog op vakantie nu ik irrigeer via het stoma?
  Ja, dat kan. U kunt gewoon doorgaan met stoma irrigeren op uw vakantieadres zoals u gewend bent. Juist door het voortzetten volgens uw persoonlijke schema blijft u in het juiste ritme en blijft de darm 24 uur of langer schoon.
 • Kan ik het kraanwater in het buitenland gebruiken voor het irrigeren?
  Dit is afhankelijk van het land waar u bent. Als u het kraanwater mag drinken, kunt u het ook gebruiken voor het irrigeren. In landen waar geadviseerd wordt geen water uit de kraan te drinken, kunt u dit kraanwater ook niet voor het stoma irrigeren gebruiken. Gebruik dan flessen mineraalwater (koolzuurvrij) voor het stoma irrigeren.
 • Moet ik extra drinken als ik op reis ben?
  Op warme dagen moet u meer drinken dan de aanbevolen 1,5 liter per dag. Door voldoende te drinken voorkomt u obstipatie en/of uitdroging.
 • Kan het eten in het buitenland invloed hebben op het stoma irrigeren?
  De maaltijden in het buitenland kunnen op een andere manier bereid worden waardoor u ontlastingspatroon kan veranderen. Ondanks het regelmatig irrigeren van uw stoma, kan het daardoor voorkomen dat u ongewenst toch ontlasting verliest. Zorg ervoor dat u naast de benodigde spoelmaterialen ook voldoende stoma–/opvangmaterialen bij u heeft.

Bijzonderheden tijdens vakantie

 • Wat doe ik als ik last van diarree krijg tijdens mijn vakantie?
  Mocht u last krijgen van diarree, stop dan met het irrigeren van het stoma. Door de irrigatie kunnen de darmen mogelijk nog meer geprikkeld raken.​ Is de diarree over, pak dat het stoma irrigeren weer op volgens uw persoonlijke schema.
 • Mijn medische hulpmiddelen werken niet naar behoren op mijn vakantieadres. Wat kan ik doen?
  Mochten er tijdens uw vakantie problemen zijn met uw materialen, neem dan contact op met de medisch speciaalzaak. Binnen Nederland is het mogelijk om materialen op een ander adres, bijvoorbeeld uw tijdelijke vakantieadres, af te laten leveren. Ben u buiten Nederland? Dan kijkt de medisch speciaalzaak altijd wat zij voor u kunnen doen.​

  Als u gebruikt maakt van een automatisch spoelsysteem voor stoma irrigeren, kan het voorkomen dat de elektronica defect raakt. Neemt u dus ook altijd een handspoelset mee als u op vakantie gaat. 
Man en vrouw zitten in auto en lezen een routekaart

Handig om mee te nemen

Wanneer u op reis gaat, is het handig om een medische verklaring van uw arts mee te nemen. Bovendien is een checklist nooit overbodig. Print beide documenten uit, zodat u deze altijd op zak heeft. U kunt de medische verklaring en handige checklist via onderstaande links downloaden en uitprinten.