Sporten, zwemmen of naar de sauna

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om u te helpen met al uw vragen over het gebruik van een verblijfskatheter in uw dagelijks leven. Op deze pagina vindt u meer informatie over het gebruik van een verblijfskatheter tijdens het sporten of zwemmen.

Sporten

 • Kan ik sporten met een verblijfskatheter?
  Ja, u kunt gewoon blijven sporten. Het is juist goed om regelmatig te bewegen, dit bevordert uw conditie, spierkracht en werking van de darmen. Vergeet tijdens het sporten niet om voldoende te drinken.
 • Hoe kan ik mijn urine-opvangzak verbergen bij het dragen van een korte (sport)broek?
  U kunt een urine-opvangzak gebruiken met een slang die u op maat kunt knippen. De urine-opvangzak bevestigt u dan op het bovenbeen. Op deze manier kunt u een korte broek dragen terwijl de urine-opvangzak niet zichtbaar is. U kunt voor het sporten ook een kleine urine-opvangzak gebruiken, die niet onder de korte broek uitkomt.

Zwemmen of sauna

 • Kan ik zwemmen met een verblijfskatheter?
  Ja, u kunt gewoon zwemmen met een verblijfskatheter. Zwem alleen in zwembadwater en niet in verontreinigd water, zoals een recreatieplas. Koppel de urine-opvangzak af voordat u gaat zwemmen en sluit de verblijfskatheter af met een katheterstop. Denk er wel aan om de blaas op tijd te legen. U kunt voor het zwemmen ook een kleine urine-opvangzak gebruiken die niet onder uw zwemkleding uitkomt.
 • Kan ik naar de sauna met een verblijfskatheter?
  In principe kunt u naar de sauna met een verblijfkatheter, maar vraag eerst advies aan uw arts of verpleegkundige. De eerste keer naar de sauna gaan kan spannend zijn, want de verblijfskatheter is niet te verbergen. Ga bijvoorbeeld samen met een bekende of bezoek de sauna tijdens de badkledingdagen. Ook voor een bezoek aan de sauna geldt dat u de urine-opvangzak afkoppelt en de verblijfskatheter afsluit met een katheterstop. Denk er wel aan om de blaas op tijd te legen.
Hulp nodig?

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij helpen u graag.