Sporten met een glucosesensor

Wandelen door het graanveld

Stabiele glucosewaarden tijdens het sporten

Beweging is gezond voor iedereen en voor mensen met diabetes in het bijzonder. Als u regelmatig sport, zult u merken dat uw glucosewaarden beter in balans zijn. Bent u bang dat uw glucosewaarden zullen ontregelen door het sporten? Overleg dan met uw diabetesbehandelaar hoe u dit kunt aanpakken. Bovendien kan de glucosesensor u hierbij ook helpen.

Voor sommige mensen is dit zelfs een reden om niet te gaan sporten. Iedereen reageert anders op beweging. Daarbij komt dat de verschillenden vormen van sport een ander effect kunnen hebben op de bloedsuikers. Van duursporten zoals wandelen, fietsen of zwemmen, kunnen de glucosewaarden bijvoorbeeld flink dalen, waardoor de kans op hypo’s toeneemt. Maar door kracht- of zware intervaltraining, stijgen de glucosewaarden juist vaak weer. Dit komt door de stresshormonen die dan vrijkomen. Daarom kunnen de glucosewaarden ook stijgen tijdens een spannende sportwedstrijd. Met behulp van een glucosesensor kunt u dit makkelijker in de gaten houden.

  • Met de sensor kunt u uw glucosewaarden tijdens het bewegen makkelijker in de gaten houden. De alarmen van de sensor waarschuwen u wanneer het nodig is om actie te ondernemen.
  • Tijdens het sporten kunnen uw glucosewaarden ontregelen, maar op de langere termijn heeft beweging een gunstig en regulerend effect op de glucosewaarden. In de periode na het sporten is uw lichaam gevoeliger voor insuline. Dit effect kan wel meer dan 24 uur aanhouden. Met de sensor ziet u hoe uw lichaam reageert op de verhoogde gevoeligheid voor insuline. U kunt de insulinedosis of voeding hierop aanpassen. Gebruikt u een systeem waarin de insulinepomp en glucosesensor samenwerken (hybrid closed loop-systeem), dan past het systeem zichzelf aan en hoeft u dat niet meer handmatig te doen.
  • TIP: wilt u langer profijt hebben van de verhoogde insulinegevoeligheid als gevolg van sporten? Verspreid uw sportactiviteiten dan gelijkmatig over de week. Voor stabiele glucosewaarden, kunt u beter elke dag een half uur bewegen dan om de vier dagen twee uur achterelkaar.
  • Doet u aan contactsport? Bescherm uw glucosesensor dan goed met een sportbandage of een beschermband. Deze zijn in effen kleuren maar ook in leuke prints verkrijgbaar bij een sportzaak of online. Of neem een kijkje op diace.be. Hier kunt u verstevigings- en beschermingsmateriaal kopen voor glucosesensoren en insulinepompen.
  • Door sport en transpiratie kan de sensorpleister minder goed gaan hechten. Dit kunt u opvangen door een extra pleister rond de sensor te plakken. Lees deze tien tips om glucosesensoren beter te fixeren.
  • Gaat u zwemmen of watersporten? Zoek dan vooraf uit of uw glucosesensor waterbestendig is. Dit kan per sensor verschillen. Kijk bij de technische specificaties van uw glucosesensor in dit overzicht of uw sensor waterbestendig is.
  • Gaat u vaker zwemmen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, dan kunt u de glucosesensor extra beschermen met een waterdichte eilandpleister of folie.
  • Heeft u gezwommen zonder de glucosesensor te beschermen? Dan is het mogelijk dat de pleister minder goed hecht. U kunt dan alsnog een extra pleister plakken om de glucosesensor weer te fixeren.