Op vakantie met een stoma

Jong gezin op wandelvakantie

Goed voorbereid op reis met een stoma

Als het verzorgen van uw stoma een plek in de dagelijkse routine heeft gekregen, wilt u misschien graag weer eens van huis weg. Of op vakantie. Iets waar veel mensen wekenlang naar uitkijken, maar waar u om een medische reden ook tegenop kunt zien. Terwijl dit niet altijd nodig is. Vakantie kan u en uw gezondheid heel goed doen. Zeker als u goed voorbereid op reis gaat.

Tips op vakantie

  • Gaat u zwemmen? Plak het filter van het colozakje af met een Gore-Tex filtermembraan. Dan kan geen water in het zakje komen via het koolstoffilter.
  • Neem een medisch paspoort mee. Hierin kunt u al uw persoonlijke gegevens, hulpmiddelen en medicijnen vermelden.
  • Drink minimaal 1,5 liter water per dag om uitdroging te voorkomen. Zeker bij warm weer. Drink (en spoel met) flessenwater als kraanwater niet geschikt is om te drinken.
  • Neem indikmiddelen mee voor het geval u onverhoopt te maken krijgt met dunne ontlasting. Mensen met een colostoma kunnen ileozakjes meenemen die u tussentijds kunt legen.
checklist bij de vakantiekoffers
Voorbereid op reis met medische hulpmiddelen

Vakantieboekje met tips en medische verklaringĀ 

Een goede voorbereiding helpt u wanneer u als stomadrager op vakantie gaat. HetĀ  vakantieboekje 'Op reis met medische hulpmiddelen' ondersteunt u daarbij met adviezen en handige tips. Het bevat ook verschillende formulieren, zoals een medische verklaring van uw arts. Dit formulier kunt u - indien gevraagd - aan de douane tonen als u medische hulpmiddelen in uw (hand)bagage wilt meenemen.

Mediq is er voor u, ook op vakantie

Als er tijdens uw vakantie problemen met hulpmiddelen zijn, kunt u altijd een beroep op ons doen. Binnen Nederland is het bijvoorbeeld altijd mogelijk uw hulpmiddelen op een ander adres te laten afleveren. En als u in het buitenland op vakantie bent, kijken we wat we daar voor u kunnen doen.

vrouw met grijs haar in badpak

Zwemmen met een stoma of pouch

Als u een stoma of pouch draagt, kunt u op vakantie ook genieten van zwemactiviteiten. Onze zorgdeskundige Stomazorg geeft u handige tips en voorzorgsmaatregelen, zodat u goed voorbereid gaat zwemmen.