Op reis met uw katheter

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om u te helpen met uw alledaagse vragen over het gebruik van een eenmalige katheter. Ook wanneer u een katheter en/of urineopvangzak gebruikt, kunt u op reis. Op deze pagina vindt u meer informatie over reizen, hoe om te gaan met warmte en een handige checklist voor op reis.

Tips voor op reis

 1. Download de checklist voor op reis.
 2. Zorg dat u uw medische verklaring bij u heeft.
 3. Neem voldoende materialen mee.
 4. Blijf voldoende drinken.

Waar moet u aan denken?

 • Moet ik extra drinken als ik op reis ben?
  Op warme dagen moet u meer drinken dan de aanbevolen 1,5 liter per dag. Door de warmte transpireert u meer. Dus u verliest ook meer vocht. Hoe meer u drinkt, hoe kleiner de kans op een blaasontsteking.
 • Hoeveel materiaal moet ik meenemen als ik op reis ga?
  Neem voldoende materiaal mee als u op reis gaat. U heeft misschien meer materiaal nodig door temperatuurverschillen en het eten van ander voedsel. 1,5 keer de normale hoeveelheid materiaal is voldoende en dan zit u aan de veilige kant.
 • Heeft warm weer invloed op de kwaliteit van mijn hulpmiddelen?
  Extreme temperaturen (zowel warm als koud) kunnen een slechte invloed hebben op uw medische hulpmiddelen. Laat uw medische hulpmiddelen daarom niet in de auto of een tent liggen wanneer het heel warm is of als het vriest.

Reist u met het vliegtuig?

 • Informeer bij de reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij welke materialen en welke hoeveelheden u mag meenemen in uw (hand)bagage.
 • Zorg ervoor dat u voldoende materiaal in de handbagage heeft om een aantal dagen mee vooruit te kunnen.
 • Leg dan de rest van uw materialen in het binnenste gedeelte van uw koffer om bevriezing in het ruim te voorkomen.

Vragen over vliegvakantie

 • Is mijn katheter zichtbaar bij een douanecontrole/bodyscan op het vliegveld?
  Ja, uw katheter en/of urine-opvangzak is zichtbaar. Als u gefouilleerd wordt, kunt u vragen of dit in een aparte ruimte kan. Tegenwoordig worden ook steeds vaker bodyscans gebruikt bij de douane. Om misverstanden te voorkomen kunt u beter vooraf aangeven dat u een verblijfskatheter, externe katheter en/of urine-opvangzak heeft. Zorg dat u uw medische verklaring bij de hand heeft.

Bijzonderheden

 • Kan ik in het buitenland kraanwater gebruiken om de katheter te activeren?
  Als u twijfelt over de kwaliteit van het kraanwater, dan kunt u gebruikmaken van mineraalwater uit een fles of van katheters met een watersachet in de verpakking. Water uit een watertank in een caravan of op een boot kunt u beter niet gebruiken voor het activeren van de eenmalige katheter.
 • Kan ik mijn medische hulpmiddelen laten afleveren op mijn vakantieadres?
  Kan ik mijn medische hulpmiddelen laten afleveren op mijn vakantieadres?
  U kunt uw pakket laten bezorgen op een ander adres of bij een PostNL-afhaalpunt in Nederland. Bij een vakantie in Nederland kunt er dan voor kiezen om uw pakket in de buurt van uw vakantieadres af te halen. Medische hulpmiddelen kunnen niet op een adres in het buitenland geleverd worden.
Man en vrouw zitten in auto en lezen een routekaart

Handig om mee te nemen

Wanneer u op reis gaat, is het handig om een medische verklaring van uw arts mee te nemen. Bovendien is een checklist nooit overbodig. Print beide documenten uit, zodat u deze altijd op zak heeft. U kunt de medische verklaring en handige checklist via onderstaande links downloaden en uitprinten.