Hulpmiddelen voorschrijven in de eerstelijn in 6 vragen

Werkende man is aan het bellen terwijl hij naar zijn computerscherm kijkt.
8 juni 2022
Er is de afgelopen jaren best het een en ander veranderd in het leveringsbeleid van hulpmiddelen in de eerstelijn. Waar Mediq en de huisarts hierin elkaar kunnen vinden beantwoord in 6 vragen.

1. Wat is er de afgelopen jaren veranderd in het leveringsbeleid van hulpmiddelen in de eerstelijn? 

Sinds 2021 hebben sommige zorgverzekeraars, waaronder Zilveren Kruis, geen contracten met apotheken en apotheekhoudende huisartsen afgesloten voor diabetes-, incontinentie-, stoma- en verbandmaterialen en medische voeding (DISVV). De huisarts heeft een zeer belangrijke rol in de eerstelijns zorg. In een aantal, vooral landelijke gebieden, heeft de huisarts ook een apotheekfunctie, de apotheekhoudende huisarts. Naast medicatie kunnen ook hulpmiddelen geleverd worden, tenzij de zorgverzekeraar de hulpmiddelen op een andere wijze heeft gecontracteerd. In dat geval worden de hulpmiddelen geleverd door een hulpmiddelen leverancier zoals Mediq. Wat betekent dit?

Voor patiënten: https://mediq.nl/actueel/zilverenkruis/patient

Voor de huisarts: https://mediq.nl/actueel/zilverenkruis/huisarts

2. Ik heb acuut een hulpmiddel nodig. Wat moet ik doen?

Een aantal producten moeten vanuit de praktijkvergoeding of -voorraad geleverd worden en in een aantal situaties moeten producten, vanuit de zorgverzekeringswet, snel bij de patiënt thuis bezorgd worden. Mediq heeft voor zowel praktijk-gebonden hulpmiddelen, als voor hulpmiddelen in noodgevallen oplossingen die samen met huisartsen ontwikkeld zijn.

 • Via Pluspunt bestelt u de praktijk-gebonden materialen. 
 • Ook maakt Mediq gebruik van ZorgDomein en is er een speciaal voorschrijfportaal voor huisartsen. Via deze portalen kunnen hulpmiddelen snel en eenvoudig besteld worden voor de patiënt. De materialen worden vervolgens direct aan huis, of ieder gewenst adres in Nederland, geleverd. Dit portaal houdt rekening met de afspraken die gemaakt zijn in het kader van “Het Roer moet om”.  
 • Voor noodsituaties heeft Mediq speciale startsets beschikbaar die kosteloos op voorraad (in consignatie) kunnen worden genomen door de huisarts. Voorbeelden hiervan zijn acute of palliatieve katheterisatiesets, absorberende startpakketten, wondmaterialen en diabetes startpakketten. Pas als de set ingezet wordt, wordt het materiaal verrekend en wordt de voorraad van de huisarts weer aangevuld. De huisarts zelf kan de katheter die in spoedsituaties wordt gebruikt declareren bovenop de vergoeding van het consult (beleidsregel NZA).
 • Indien voor een terminale patiënt met spoed materiaal moet worden geleverd, is dit altijd mogelijk. Mediq is 24/7 bereikbaar via een speciaal noodnummer. Ook is er, via dit noodnummer, altijd een inhoudsdeskundige te bereiken voor inhoudelijk advies of instructie van het materiaal.
 • Door de samenwerking met ruim 400 thuiszorgorganisaties in Nederland kunnen we in noodsituaties snel handelen. Door gebruik te maken van vele lokale depots kunnen we de medische hulpmiddelen en medicatie ten behoeve van palliatieve sedatie en pijnbestrijding binnen 4 uur bij de patiënt thuis afleveren.

3. Functioneringsgericht voorschrijven zorgt voor extra administratie. Waarom is dit nodig?

(Patiënten)belangenorganisaties, V&VN, fabrikanten en leveranciers hebben samengewerkt aan het ontwikkelen van kwaliteitsmodules op het gebied van stoma-, continentie-, diabetes- en compressiezorg. Deze modules zijn opgenomen in het kwaliteitsregister van het Zorginstituut Nederland. Zorgverzekeraars werken volgens dit kwaliteitsregister en vragen hun leveranciers, zoals Mediq, om ook volgens deze kwaliteitsmodules te werken. Deze gaan uit van functioneringsgericht voorschrijven van hulpmiddelen. Door een vragenlijst in te vullen, krijg je inzicht in het functioneren en de behoefte van de patiënt waardoor de beste keuze voor een hulpmiddel gemaakt kan worden.

4. Is er een oplossing om deze extra administratie tegen te gaan?

Wij herkennen dat het werken volgens kwaliteitsmodules als omslachtig en tijdrovend kan worden ervaren. We zijn daarom in gesprek met huisartsen om te kijken welke mogelijkheden er zijn om onnodige administratielast te voorkomen en toch een zo goed mogelijk hulpmiddel aan de patiënt te kunnen leveren. Zo kan de huisarts enkel zijn code aan ons doorgeven (met de belangrijkste medische informatie noodzakelijk voor de keuze van het hulpmiddel). Onze geaccrediteerde, gespecialiseerde verpleegkundige zal de vragenlijst samen met de patiënt aanvullen om te komen tot het hulpmiddel dat het meest geschikt is. Door onze verkorte beslisbomen (B1, B2, B4) kunt u snel en eenvoudig uw patiënt bij ons aanmelden. Daarnaast zijn we ook aangesloten op ZorgDomein. Op deze wijze kan de huisarts op eenvoudige wijze zijn patiënt doorverwijzen. 

5. Wat zijn de voordelen van werken met Mediq?

Mediq brengt vergoede zorg naar huis. We bieden:

 • Meest complete assortiment zorgproducten
 • Landelijke levering, discreet aan huis bezorgd
 • Gespecialiseerde verpleegkundigen voor advies en instructie bij de patiënt thuis of instructie aan de thuiszorg voor alle specialismen.
 • In noodsituaties 24/7 bereikbaar
 • Deskundig advies van ervaren klantenservice medewerkers
 • Traceerbaar via Track & Trace
 • Directe verrekening met de zorgverzekeraar
 • Klanten geven onze service een 8,6

6. Wat kan Mediq bijdrage aan de uitdagingen van de huisarts?

We gaan graag met huisartsen en andere hulpverleners in gesprek die hulpmiddelen voorschrijven voor mensen met een chronische aandoening en hierbij problemen ervaren. Voor sommige huisartsen is het werken met Mediq in plaats van de apotheek onbekend. Ondanks ieders inspanning zullen in een goed samenwerkingsverband soms toch lastige situaties ontstaan, maar als we samenwerken kunnen we ook samen praten en proberen te komen tot structurele oplossingen. 

We zouden graag met de (apotheekhoudende) huisarts meedenken of we met specifieke diensten kunnen ontzorgen, zodat huisartsen zowel in stedelijk als landelijke gebieden deze belangrijke rol goed kunnen blijven vervullen. Wilt u ook meedenken dan komen we graag met u in contact. 

Actueel