Buitenshuis katheteriseren

pien avatar

Hallo, ik ben Pien

Ik ben er speciaal om u te helpen met uw alledaagse vragen over het gebruik van een eenmalige katheter. Ook wanneer u een eenmalige katheter gebruikt, kunt u (sociale) activiteiten ondernemen. Op deze pagina vindt u meer informatie over katheteriseren op het werk, onderweg of tijdens een dagje uit.

Algemene vragen

 • Kan ik ook buitenshuis katheteriseren?
  Ja, dat kan zeker. Eigenlijk kunt u overal katheteriseren. Denk daarbij wel aan het wassen van uw handen. Indien er geen toilet in de buurt is, u onderweg bent, in een rolstoel zit of op bed ligt, gebruik dan een urine-opvangzak voor het opvangen van de urine.
 • Hoe kan ik zo discreet mogelijk katheteriseren op het werk?
  Er zijn verschillende katheters verkrijgbaar die compact verpakt zijn en een verpakking hebben die gemakkelijk te openen is. De gebruikte katheter kunt u vervolgens terugstoppen in de verpakking om deze discreet weg te kunnen gooien.
 • Wat moet ik meenemen als ik buitenshuis zelf katheteriseer?
  Neem het volgende mee als u buitenshuis zelf katheteriseert: voldoende katheters, desinfecterende handgel, een flesje water, (wegwerp)washandjes en een plastic zakje om de gebruikte katheter in te doen.
Tips

Door het katheteriseren te combineren met reguliere onderbrekingen van een vergadering valt het nauwelijks op dat u katheteriseert.

 • Waar kan ik mezelf katheteriseren?
  Overal waar u privacy heeft, kunt u katheteriseren. Het is belangrijk dat u van te voren uw handen goed wast en dat u de urine kunt opvangen. Als er geen toilet aanwezig is, kunt u gebruikmaken van een urine-opvangzak die aangesloten wordt op de eenmalige katheter.
 • Hoe kan ik het beste katheteriseren als ik onderweg ben (in de auto of trein bijvoorbeeld)?
  Onderweg kan katheteriseren lastig zijn. U kunt bijvoorbeeld niet alle spullen neerleggen die u normaal gebruikt. En er is soms ook geen stromend water aanwezig. Een speciale katheterset met urineopvangzak is dan misschien een oplossing. Neem in een klein toilettasje altijd een flesje handgel, wegwerpwashandjes, een flesje water en afvalzakjes mee. U kunt dan toch zo hygiënisch mogelijk katheteriseren.

Katheteriseren op een toilet buitenshuis

 • Hoe kan ik katheteriseren in het toilet van een restaurant of theater?
  Er zijn verschillende katheters verkrijgbaar die compact verpakt zijn en een verpakking hebben die gemakkelijk te openen is. De gebruikte katheter kunt u vervolgens terugstoppen in de verpakking om deze discreet weg te kunnen gooien.
 • Hoe kan ik het beste katheteriseren op een vies toilet?
  Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne en probeer staand te katheteriseren. Neem altijd voldoende tissues, vochtige doekjes, handgel en een urine-opvangzak mee.
 • Hoe kan ik het beste katheteriseren in een kleine ruimte?
  In een kleine ruimte katheteriseren kan lastig zijn omdat u niet alle spullen neer kan leggen zoals gebruikelijk. Probeer staand te katheteriseren en neem in een klein toilettasje een flesje handgel, wegwerpwashandjes, flesje wat er en afvalzakjes mee. U kunt dan toch zo hygiënisch mogelijk katheteriseren.
Tips

Gebruik handgel om uw handen te reinigen als er geen water of zeep is. Door zo hygiƫnisch mogelijk te werk te gaan verkleint u de kans op een blaasontsteking.

Hulp nodig?

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij helpen u graag.